< WRÓĆ DO Wydarzyło się

„Zapomniane Smaki. Niezapomniane Wrażenia”- czyli spotkanie autorskie z Tomaszem Purolem

Wydarzyło się2017-02-08

Wyjątkowość, różnorodność i wyborny smak !

Wczorajszego popołudnia (15 lutego br.) nasza redakcja miała ogromną przyjemność uczestniczenia w spotkaniu autorskim z Tomaszem Purolem (szef kuchni Restauracji Blow Up Hall w Poznaniu), który promował swoją pierwszą książkę kulinarną „WARZYWNIAK. Zapomniane smaki.”



Od zawsze kuchnia Tomasza Purola kojarzyła nam się z wyśmienitymi daniami bazującymi na warzywach, takich jak burak, brukiew, jarmuż czy pasternak. Słynny krem z buraka, którym delektują się goście Tomka to jedno z jego najpopularniejszych autorskich dań, a deserem z pasternaka, Tomasz przed laty zrewolucjonizował podejście do deseru restauracyjnego.
Jednym słowem Tomasz Purol na warzywach zna się doskonale, a to gwarantuje wyjątkowość, różnorodność, a przede wszystkim wyborny smak wszystkich 62 przepisów zawartych w jego książce, którą serdecznie polecamy wszystkim – zarówno profesjonalistom jak i tym oddającym się pasji gotowania w zaciszu domowym.



Książka została wzbogacona o opisy bohaterów książki czyli WARZYW (topinambur, pasternak, brukiew, jarmuż, kolorowe marchewki i skorzonera) których autorem jest Witold Wróbel, od lat zgłębiający i propagujący historię pochodzenia płodów rolnych i ich wykorzystania w potrawach regionalnych.
Historie warzyw jakimi dzieli się z czytelnikami Witold Wróbel są niezwykle interesujące i inspirujące do eksperymentowania z nimi w kuchni.

Na spotkaniu autorskim nie zabrakło utalentowanego fotografa, autora zdjęć do książki Juliana Redondo Bueno – Hiszpana z pochodzenia od lat związanego z Poznaniem i na bieżąco rejestrującego, swoim aparatem, wszystko to co związane z kulinariami w regionie Wielkopolski.

Spotkanie miało miejsce w Restauracji Blow Up Hall w Starym Browarze i odbyło się w kameralnej atmosferze z udziałem przyjaciół i współpracowników autora, osób związanych z projektem jego pierwszej książki, którego głównym pomysłodawcą był Jacek Krawczyk (SMARTEN) manager  autora. Nie zabrakło podziękowań przede wszystkim dla Jacka Krawczyka za jego zaangażowanie w realizację projektu, jak również całego zespołu kucharzy Tomka Purola, który aktywnie uczestniczył w procesie powstawania dań do książki, jak również uraczył zebranych gości degustacją wybranych z książki potraw. Spotkanie było również okazją do złożenia podziękowań wszystkim tym, którzy na co dzień pomagają realizować plany i marzenia szefa kuchni Tomasza Purola, a w szczególności dla Joanny Ochniak i dyrektor hotelu Blow Up Hall Marty Klepki.

„WARZYWNIAK. Zapomniane smaki” to trzecia z serii książek kulinarnych autorstwa profesjonalistów – zawodowych szefów kuchni wydanych nakładem PASCAL i jak wynika z zapewnień pani Agnieszki Filas – redaktorki projektu, nie ostatnia, jednak taka, której nie może zabraknąć w biblioteczce żadnego smakosza i pasjonata gotowania.
Autor książki zapewnia natomiast, że receptury zawarte w książce są możliwe do wykonania w każdej kuchni, a najlepszy ich smak zagwarantują warzywa pochodzące bezpośrednio od rolników.

Zapraszamy w kulinarną podróż po zapomnianych smakach warzyw z książką autorstwa Tomasza Purola, zapewniając moc niezapomnianych wrażeń.

O następnych spotkaniach autorskich z Tomaszem Purolem redakcja Papaja.pl będzie informowała czytelników na bieżąco.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS