< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

III Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnności 2017”

Szkoły gastronomiczne2017-01-25
 
Już 31 marca 2017 r. będziemy przeżywać finał III edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności” organizowanego przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach. Tegorocznym tematem przewodnim konkursu jest „jagnięcina podhalańska”.
 
Podczas finału III edycji konkursu swoją obecnością i pracą w jury zaszczycą nas szefowie kuchni znanych restauracji i hoteli, mistrzowie kulinarni a także osoby reprezentujące jednostki współpracujące Główną ideą Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie będą mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań zawodowych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności, a wszystko to okraszone szczyptą mobilizującej rywalizacji. Udział w konkursie przyniesie uczestnikom możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów oraz wyłonienie ukrytych talentów w dziedzinie sztuki kulinarnej. Jest to też świetna okazja do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia.
 
 
Tegoroczna edycja konkursu przewiduje uczestnictwo 12 dwuosobowych zespołów, które oprócz kulinarnych popisów, przeprowadzą również dla jury krótką prezentację ustną na temat przygotowanej potrawy.
 
Zakwalifikowane zespoły przystąpią do pracy nad zakąską zimną lub gorącą oraz daniem zasadniczym wykorzystując składnik tematu przewodniego Konkursu, czyli Jagnięcinę Podhalańską.
 
Jagnięcina podhalańska nieprzypadkowo stała się tematem przewodnim Smaku Gościnności 2017. Ze względu na wykorzystanie do produkcji jagnięciny podhalańskiej jagniąt rasy „polska owca górska” oraz „cakiel”, a także tradycyjny i niezmieniony od wieków sposób chowu owiec jest to unikatowy produkt regionalny. Warto wiedzieć, że chów owiec górskich, którego produktem jest jagnięcina podhalańska, odbywa się w warunkach górskich, w małych ekstensywnie utrzymywanych stadach owiec żywionych naturalnymi paszami pochodzącymi
głównie zasobów. Pastwiska nie są nawożone, charakteryzują się dużym zróżnicowaniem botanicznym, co wpływa na walory smakowe. Duży wpływ na ostateczny smak mięsa jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność
występująca na obszarze jej wytwarzania, wśród tych gatunków jest wiele roślin leczniczych spotykanych i stosowanych w medycynie ludowej.
 
III edycja konkursu organizowana jest przez Małopolską Szkołę Gościnności we współpracy Z regionalnymi hodowcami. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawuje Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wydarzenie wspierają również firmy: wiodący dystrybutor żywności dla HoReCa- BidFood Farutex Sp. z o. o. oraz Unilever Food Solutions, budująca takie międzynarodowe marki jak m. in. Knorr, Hellmann’s czy Lipton, oraz czołowy producent przypraw firma Prymat.
 
 
Podczas finału, oprócz gwarantowanych emocji i rewelacyjnej atmosfery organizatorzy zapewniają moc dodatkowych atrakcji.
----------
W skład Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych MAŁOPOLSKA SZKOŁA GOŚCINNOŚCI w Myślenicach wchodzi:
 
 II Liceum Ogólnokształcące
 Technikum Turystyczno-Gastronomiczne
 Szkoła Policealna Turystyki i Zdrowia
 Małopolski Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego
 Internat
 
www.zsp.edu.pl
Więcej informacji: Justyna Jajko (wicedyrektor ds. rozwoju i promocji) tel.+48 601 90 20 10, justyna.jajko@zsp.edu.p
Już 31 marca 2017r. będziemy przeżywać finał III edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak
Gościnności” organizowanego przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach. Tegorocznym tematem
przewodnim konkursu jest „jagnięcina podhalańska”.
Podczas finału III edycji konkursu swoją obecnością i pracą w jury zaszczycą nas szefowie kuchni znanych
restauracji i hoteli, mistrzowie kulinarni a także osoby reprezentujące jednostki współpracujące
Główną ideą Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” jest promowanie i kultywowanie
regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie
- pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie będą mieli okazję do
rozwoju swoich zainteresowań zawodowych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny
swoich umiejętności, a wszystko to okraszone szczyptą mobilizującej rywalizacji. Udział w konkursie przyniesie
uczestnikom możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów oraz wyłonienie ukrytych talentów w dziedzinie sztuki
kulinarnej. Jest to też świetna okazja do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia.
Tegoroczna edycja konkursu przewiduje uczestnictwo 12 dwuosobowych zespołów, które oprócz kulinarnych
popisów, przeprowadzą również dla jury krótką prezentację ustną na temat przygotowanej potrawy.
Zakwalifikowane zespoły przystąpią do pracy nad zakąską zimną lub gorącą oraz daniem zasadniczym wykorzystując
składnik tematu przewodniego Konkursu, czyli Jagnięcinę Podhalańską.
Jagnięcina podhalańska nieprzypadkowo stała się tematem przewodnim Smaku Gościnności 2017. Ze
względu na wykorzystanie do produkcji jagnięciny podhalańskiej jagniąt rasy „polska owca górska” oraz „cakiel”, a
także tradycyjny i niezmieniony od wieków sposób chowu owiec jest to unikatowy produkt regionalny. Warto
wiedzieć, że chów owiec górskich, którego produktem jest jagnięcina podhalańska, odbywa się w warunkach
górskich, w małych ekstensywnie utrzymywanych stadach owiec żywionych naturalnymi paszami pochodzącymi
głównie zasobów. Pastwiska nie są nawożone, charakteryzują się dużym zróżnicowaniem botanicznym, co wpływa na
walory smakowe. Duży wpływ na ostateczny smak mięsa jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność
występująca na obszarze jej wytwarzania, wśród tych gatunków jest wiele roślin leczniczych spotykanych i
stosowanych w medycynie ludowej.
III edycja konkursu organizowana jest przez Małopolską Szkołę Gościnności we współpracy Z regionalnymi
hodowcami. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawuje Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Rektor
Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wydarzenie wspierają również firmy: wiodący dystrybutor żywności dla
HoReCa- BidFood Farutex Sp. z o. o. oraz Unilever Food Solutions, budująca takie międzynarodowe marki jak
m. in. Knorr, Hellmann’s czy Lipton, oraz czołowy producent przypraw firma Prymat.
Podczas finału, oprócz gwarantowanych emocji i rewelacyjnej atmosfery organizatorzy zapewniają moc
dodatkowych atrakcji.
----------
W skład Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych MAŁOPOLSKA SZKOŁA GOŚCINNOŚCI w Myślenicach wchodzi:
 II Liceum Ogólnokształcące
 Technikum Turystyczno-Gastronomiczne
 Szkoła Policealna Turystyki i Zdrowia
 Małopolski Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego
 Internat
 
www.zsp.edu.pl
Więcej informacji: Justyna Jajko (wicedyrektor ds. rozwoju i promocji)
tel.+48 601 90 20 10, justyna.jajko@zsp.edu.p
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.