< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

We Wrześni roztrzzygnięto konkurs na najlepszego cukiernika i piekarza

Szkoły gastronomiczne2017-01-24

 

ETAP WOJEWÓDZKI XXII OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ

Dnia 17 stycznia 2017 r. odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXII  Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.

Już po raz dziewiąty ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni, Cukiernia – Kuczora oraz PSS „Społem” współorganizowali to wydarzenie. Patronat honorowy nad Turniejem objęli: WIELKOPOLSKI KURATOR OŚWIATY Elżbieta Leszczyńska, STAROSTA POWIATU WRZESIŃSKIEGO Dionizy Jaśniewicz oraz CECHMISTRZ CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH we Wrześni Marian Gawron. Patronami medialnymi była papaja.pl i Mistrz Branży.
 
 
Do turnieju zakwalifikowało się 14 uczniów w zawodzie cukiernik i 7 uczniów w zawodzie piekarz z następujących szkół województwa wielkopolskiego: Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie (opiekun: Krzysztof Derengowski), Zespół Szkół Nr 4 w Lesznie (opiekun Romana Drobniak), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. (opiekun Barbara Młynarek), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Franciszka Ratajczaka w Kościanie (opiekun Marzena Buchowska), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie (opiekun Mariola Kaczmarek), Zespół Szkół Usługowo – Gospodarczych w Pleszewie (opiekun Małgorzata Chudzyńska), Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Janusza Korczaka w Poznaniu (opiekun Karol Morawski), Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni (opiekun Dorota Kaczmarek, Anna Stanisławczyk).
 
 
Wielkopolską  Komisję Turniejową XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa i piekarstwa

  • przewodniczący Ireneusz Rajman –  st. wizytator KO w Poznaniu
  • z-ca przewodniczącego Dorota Kaczmarek – wicedyrektor ZSZ Nr 2 we Wrześni
  
  • członkowie komisji w zawodzie cukiernik
       1. Przemysław Kuczora – mistrz cukiernictwa
       2. Piotr Koperski – mistrz cukiernictwa
       3. Paweł Mieszała – mistrz cukiernictwa
       4. Katarzyna Suda-Tomaszkiewicz – mistrz cukiernictwa
       5. Paulina Walenciak – technolog
       6. Marzena Buchowska – n-l przedmiotów zawodowych
       7. Karol Morawski – n-l przedmiotów zawodowych

  • członkowie komisji w zawodzie piekarz
       1. Krystyna Plucińska – wiceprezes PSS ”Społem”
       2. Honorata Glanc – mistrz piekarstwa
       3. Marcin Dzieńkowski – mistrz piekarstwa
       4. Wiesław Kuropatwa – technolog
       5. Jacek Kiwit – technolog
       6. Mariola Kaczmarek – n-l przedmiotów zawodowych
      7. Barbara Młynarek – n-l przedmiotów zawodowych
 

Zmagania turniejowe rozpoczęły się w ZSZ Nr 2 we Wrześni, gdzie dyrektor szkoły Maciej Mielczarek przywitał wszystkich zgromadzonych uczestników, jury i gości. Zostały przedstawione sylwetki jurorów, Następnie uczestnicy turnieju przystąpili do części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik i piekarz (max. 30 pkt). Najlepszą znajomością teoretyczną wykazał się uczeń Mateusz Kaczmarek z ZSP nr 3 w Krotoszynie uzyskując 27 pkt (zawód cukiernik). 
 
 
Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni – Kuczora, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „W krainie dobranocek”. Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady. Piekarze – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki. Komisja turniejowa oceniała organizację pracy, wykonanie wyrobów oraz higienę i estetykę pracy. Wśród postaci bajkowych  najczęściej pojawiała się Pszczółka Maja. Obecny był także Reksio, Włóczykij, Smerfy, Kot Filemon, Tabaluga.
 
Uczniowie przystępujący do turnieju zaprezentowali umiejętności zawodowe na wysokim poziomie, o czym świadczyły wypowiedzi członków komisji. Jurorzy zachęcali uczniów do rozwijania swoich zainteresowań, pogłębianiu swoich pasji, spełnianiu marzeń na polu zawodowym. Prace uczestników turnieju można było oglądać podczas zorganizowanej wystawy, wymienić się spostrzeżeniami, przeprowadzić degustacje zaprezentowanych wyrobów. Największe uznanie zyskała wśród cukierników praca Wiktorii Bączkiewicz z ZSZ Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia-Kuczora, a wśród piekarzy Marzeny Kuśnierek z ZS Nr 4 w Lesznie.
 
Całodniowe zmagania turniejowe podsumował Starosta Powiatu Wrzesińskiego Dionizy Jaśniewicz, st. wizytator Ireneusz Rajman oraz dyrektor szkoły Maciej Mielczarek. Puchary i medale wręczył Cechmistrz Cechu Rzemiosł Różnych we Wrześni – Marian Gawron.
 

Sponsorzy Turnieju AGART, AGMAR, BACKALDRIN, BAKELS, BARBARA LUIJCKX, CALLEBAUT, CREDIN, DAWN FOODS, HENDI, IRCA, KANDY, MŁYNY SZCZEPANKI, PRIMULATOR, RESTAURACJA MARGERITTA, SAVPOL, SYGA, UNIFERM, ZEELANDIA wykazali duże zainteresowanie młodymi adeptami sztuki cukierniczej i piekarskiej. Każdy z uczestników został hojnie nagrodzony. Głównymi nagrodami był tygodniowy staż w znanej firmie, szkolenia branżowe, literatura branżowa cenionych mistrzów, sprzęt AGD, vouchery na zakup profesjonalnego stroju, surowców czy sprzętu branżowego i wiele, wiele innych.
SZCZEGÓLOWE WYNIKI TURNIEJU
 
W zawodzie cukiernik:
Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce  Kaczmarek Mateusz 27 pkt  ZSP nr 3 Krotoszyn 
II miejsce Bąk Adam  25 pkt ZSP Grodzisk Wlkp. 
III miejsce Marciniak Klaudia 22 pkt ZSP Grodzisk Wlkp. 
 
Wyniki z części praktycznej:
I miejsce  Bączkiewicz Wiktoria   62,17 pkt ZSZ Nr 2 Września 
II miejsce   Szubert Dominika    61,71 pkt ZS Mosina
III miejsce  Karolczak Bogumiła     61,67 pkt ZSP Kościan
   
Ostateczne wyniki:
I miejsce  Bąk Adam      83,57 pkt ZSP Grodzisk Wlkp. 
II miejsce  Kaczmarek Mateusz    81,86 pkt ZSP nr 3 Krotoszyn 
III miejsce  Karolczak Bogumiła    80,67 pkt ZSP Kościan 4
 
IV miejsce Bączkiewicz Wiktoria 80,17 pkt  ZSZ Nr 2 Września 
 

W zawodzie piekarz
 
Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce  Kuśnierek Marzena 16 pkt  ZS Nr 4 Leszno
ex equo Linke  Patryk  16 pkt  ZS Mosina
Kalisz Oskar  16 pkt  ZS Mosina
Haremza Krystian 16 pkt  ZSZ Nr 2 Września
 
Wyniki z części praktycznej:
I miejsce  Kuśnierek Marzena 64,83 pkt ZS Nr 4 Leszno
II miejsce   Linke  Patryk  60,67 pkt ZS Mosina
III miejsce  Kalisz Oskar  
42,33 pkt ZS Mosina 
   
Ostateczne wyniki:
I miejsce  Kuśnierek Marzena 80,83 pkt ZS Nr 4 Leszno
II miejsce   Linke  Patryk  76,67 pkt ZS Mosina
III miejsce  
Kalisz Oskar  58,33 pkt ZS Mosina
 
Finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 3-5.04.2017 r. we Wrocławiu. Do III etapu kandydują uczniowie, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. Wymagane minimum osiągnęli wśród cukierników Adam Bąk 83,57%, Mateusz Kaczmarek 81,86%, Bogumiła Karolczak 80,67% oraz Wiktoria Bączkiewicz 80,17%, a wśród piekarzy Marzena Kuśnierek 80,83%.
Etap wojewódzki odbył się po raz kolejny dzięki ogromnemu zaangażowaniu dwóch firm „Cukierni –Kuczora” Przemysława Kuczory oraz PSS „Społem” w osobie Krystyny Plucińskiej. Za dopracowanie każdego punktu turnieju odpowiedzialna była ekipa organizacyjna w osobach Doroty Kaczmarek, Joanny Makowskiej, Małgorzaty Nowak, Anny Stanisławczyk i Beaty Szymańskiej.
W imieniu organizatorów wszystkim osobom związanym z turniejem, komisji oceniającej, sponsorom serdecznie DZIĘKUJE.
 
Dorota Kaczmarek
wicedyrektor ZSZ Nr 2
im. Powstańców Wlkp.
we Wrześni

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.