< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Trójmiejscy Szefowie mają "Serce do Garów "

Wydarzyło się2017-01-10

Relacja z wyjątkowej kolacji na Stadionie Energa w Gdańsku !

W Polsce szalały śnieżyce, a centrum Stadionu Energa w Gdańsku - 05 stycznia, rozgrzane było do czerwoności, a wszystko za sprawą wyjątkowej akcji charytatywnej "Serce do Garów", w której uczestniczyło 12 szefów kuchni z Trójmiasta, wśród nich: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda i Łukasz Lewandowski.



Akcja zrodziła się w głowie szefa kuchni Philippe Abrahama, który postanowił zjednoczyć swoich kolegów z branży i zachęcić ich do wspólnego gotowania. Szefowie szybko podjęli temat i postanowili połączyć przyjemne z pożytecznym, zorganizowali wyjątkową kolację, z której dochód częściowo przekazano na cele charytatywne. Podobne akcje odbywają się w innych miastach, głównie w Poznaniu, gdzie Poznańscy Szefowie Razem, łączą się w jeden team promując swoją lokalną kuchnię, a przy okazji wspierają różne akcje, w tym roku m.in. Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. Nie zdziwił więc fakt, że wśród zaproszonych gości znalazł się szef kuchni Restauracji Cucina Ernest Jagodziński.

Motywem przewodnim kolacji "Serce do Garów"- był "Karnawał oraz Święto Trzech Króli ", gościom zaserwowano 6-daniowe autorskie menu.
Na początku podano amuse bouche -Ernesta Jagodzińskiego, a była to gęsia wątróbka z wiśnią, biszkoptem i czekoladą podana w formie kamienia.

Przystawkę zimną przygotował Rafał Wałęsa i Damian Mazurowski,- pstrąg pochodzący z Zielenicy, w towarzystwie ogórka, twarogu i aromatycznego chrzanu.

Przystawka ciepła - kaczka z szałwią, jabłkiem autorstwa tria : Philippe Abrahama, Jacka Koprowskiego i Łukasza Lewandowskiego. 

Za zupę grzybową na bazie borowików z dodatkiem bakłażanu i dzikich ziół odpowiedzialny był Jan Nawrocki i Adam Woźniak.

Równie ciekawie prezentowały się dania główne, na początku - assiette z troci bałtyckiej z kiszonym ogórkiem, pigwowcem, dynią i czerwoną cebulą, zaserwowana przez Jaceka Fedde, Grzegorza Labuda i Kamila Sadkowskiego oraz zaskakujący solankowy gołąb z topinamburem, dereniem i burakiem Marcina Popielarza i Pawła Dołżonka.
 
 
Hitem kolacji był deser Tomasza Dekera, glazurowana gruszka, która wcale nie była gruszką, tylko musem waniliowym połączonym z tonką oraz karmelem cynamonowo - anyżowy, a do tego migdałowa kruszonka z rokitnika. Do deseru podano wino musujące Bepin De Eto Moscato Spuma.
 

O wyjątkowy dobór win do serwowanych dań zadbał sommelier pan Wiesław Wysocki - ze Stowarzyszenia Sommelierów Polska. Nam szczególnie utkwiło w pamięci wino z Nowej Zelandii - The Three Woooly Sheep Sauvignon Blanc 2015  oraz Cefino Pinot Noir 2015.

Wieczór umilił recital wokalistki z aksamitną barwą głosu i gitarą w ręku - Islet.

Częściowy dochód ze sprzedaży przeznaczony został na Fundacje Kawałek Nieba, która zbiera fundusze na posiłki dla najuboższych dzieci. Zaproszeni goście, mogli dodatkowo zasilić konto organizacji, biorąc udział w licytacjach np.do zdobycia był m.in fartuch kucharski z autografami wszystkich szefów biorących udział w akcji, weekend z Lexusem RC, pobyt weekendowy w luksusowym Pałacu Ciekocinko lub dzień w Spa w Quadrille Conference & Spa w Gdyni oraz koszyk wybornych win ufundowanych przez przez Prudential. 

Jak podkreślają Trójmiejscy szefowie nie jest to ostatnie wydarzeniem z ich udziałem, 
założona przez nich prawie rok temu Inicjatywa „Serce do Garów" , będzie odbywała się cyklicznie.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS