< WRÓĆ DO Wydarzyło się

IV Jesienne Spotkanie Wielkopolskich Szefów Kuchni

Wydarzyło się2016-11-28

Nowe miejsca, poszukiwanie kulinarnych inspiracji oraz wymiana doświadczeń!

 
„Jesienne Spotkania Wielkopolskich Szefów Kuchni” już na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń branżowych. Po raz czwarty poznański oddział Farutexu - BidFood przy współpracy z Joanną Ochniak zorganizował kulinarną podróż szefów kuchni, której celem był region Pomorza Zachodniego. 
Podróż rozpoczęła się od odwiedzin i lunchu w Gospodarstwie Rybackim ZIELENICA. Przyjęci przez gospodarzy Annę i Łukasza Skowrońskich uczestnicy mieli okazję poznać to niezwykłe, ekologiczne gospodarstwo bazujące na wieloletniej tradycji rodzinnej chowu ryb. Stawy należące do Państwa Skowrońskich położone są w obrębie moren czołowych, stąd te unikalne warunki wodno-œśrodowiskowe, Ÿźródlana woda i stała temperatura wody, które dają zadziwiające efekty hodowlane. Spotkanie z pełnymi pasji i zaangażowania gospodarzami od razu uœświadomiła wszystkim uczestnikom, że misją tego gospodarstwa jest propagowanie idei wyœśmienitego smaku ryb, większej kultury konsumpcji ryb, jako Ÿźródła œwiadomego i zdrowego stylu życia.
 
 
 
Głównym punktem programu podróży jest niezmiennie kolacja degustacyjna. Tegoroczna odbyła się w eleganckiej i nastrojowej kołobrzeskiej restauracji La Maison w Hotelu Leda, w której szefuje, od początku jej istnienia - Andrzej Jakomulski.



To, że Andrzej Jakomulski jest mistrzem w swoim fachu wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję spróbowania jego dań lub choć przez chwilę porozmawiania z nim bezpoœśrednio. Szef Andrzej  ma jeszcze jedną drogocenną cechę, a mianowicie przyjacielskie usposobienie przez co potrafi zjednoczyć œśrodowisko kołobrzeskich kucharzy by wspólnie realizować kulinarne projekty. Tym razem zaprosił swoich przyjaciół szefów kuchni m.in. Jacka Krakowiaka, Rafała Lorenca, Wiesława Ogrodowskiego i innych do wspólnego gotowania i ugoszczenia szefów kuchni z Wielkopolski. We wszystkich serwowanych daniach królowały składniki pochodzące z Kołobrzegu i okolicy oraz oczywiœście morza Bałtyckiego. Smaku potraw dopełniały wina z rodzimej, polskiej winnicy Turnau.  
 
 

Po wyœśmienitej kolacji, uczestnicy udali się na zasłużony odpoczynek w hotelu Aquarius SPA, który już od lat słynie z goœścinnoœści w całej branży. Ci, którzy nie mieli okazji się o tym wcześœniej przekonać, teraz już na pewno będą wiedzieli gdzie warto się zatrzymać podczas wypoczynku nad polskim morzem. 
 
Ostatnim punktem programu były odwiedziny w pięknej Smolarnii k. Trzcianki i degustacja dań przygotowanych przez tegorocznego laureata konkursu Wielkopolski Kucharz Roku oraz Kulinarny Puchar Polski - Pawła Salamona. Typowo jesienna, deszczowa aura sprzyjała odpoczynkowi w ciepłych wnętrzach hotelowej restauracji i degustacji dań inspirowanych tym co dookoła Smolarnii, czyli lasem i jeziorem. Paweł Salamon bez wątpienia udowodnił swój kulinarny kunszt, a zaserwowany przez niego obiad na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników. 
 
 
"Tradycyjnie mogliœmy liczyć na naszych partnerów- producentów, bez których projekt na pewno nie mógłby się odbyć na tak wysokim poziomie, serdecznie dziękujemy firmom: Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Dajar, Debic, Mróz, EuroBeef oraz Grupie Żywiec. Na szczególne podziękowania zasługują również wszystkie goszczące nas obiekty Hotel Leda, Hotel Aquarius, Hotel Smolarnia, Gospodarstwo Rybackie Zielenica, Winnica Turnau za zaangażowanie i gościnnośœć jaką okazali wszystkim uczestnikom Spotkania" - mówi dyrektor regionalny Farutex - BidFood Tomasz Gabryelski
 
 
 "Jesienne Spotkania Wielkopolskich Szefów Kuchni to szansa na odkrywanie nowych miejsc, poszukiwanie kulinarnych inspiracji, edukację i wymianę dośœwiadczeń, a przede wszystkim odwiedziny w prestiżowych lokalach w charakterze KLIENTA. Taka idea przyœświeca nam od trzech lat i staramy się być jej wierni, realizując projekt konsekwentnie i bez znaczących zmian w programie”- mówi pomysłodawczyni projektu Joanna Ochniak.
 
 
 
IV Jesienne Spotkanie Wielkopolskich Szefów Kuchni można zaliczyć do niezwykle udanych, pozostaje tylko wdrażać nowe kulinarne inspiracje i doœświadczenia przez najbliższy rok, aż do kolejnego Spotkania w 2017 roku. 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS