< WRÓĆ DO Wydarzyło się

"Ale Pasztet"- poznaliśmy zwycięzców !

Wydarzyło się2016-11-21

Kto był najlepszy podczas konkursu !

Kolejny Ale Pasztet! odbywający się rokrocznie w Zamku Kliczków już za nami. I kolejny raz zakończony sukcesem. W miniony weekend uczniowie szkół gastronomicznych, amatorzy i profesjonaliści stanęli do zawodów, aby sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kuchni regionalnej. Przygotowywane dania miały
bazować na lokalnych produktach, takich jak znane w kuchni polskiej grzyby, owoce runa leśnego, miód czy czerwone mięso. Celem konkursu była promocja Dolnego Śląska i jego dziedzictwa kulinarnego.
Każdy odwiedzający Zamek Kliczków miał szansę nie tylko kibicować swoim faworytom, ale także skosztować specjałów, które przygotowali. Dużym zainteresowaniem publiczności cieszyła się konkurencja dań jednogarnkowych rozgrywana na świeżym powietrzu. Drużyny pracowały pod czujnym okiem
eksperckim Sylwii Biały i Mariusza Szweda. Efektem była wielka uczta prosto z kociołków podgrzewanych na ogniu!
 
Osobną konkurencją było przygotowanie pasztetu. W niej brylowała Pani Ewa Matuszewska, właścicielka gospodarstwa rolnego w Łazie. Najlepszy gulasz przygotowało Stowarzyszenie Łaz Zielony Las. W konkurencji szkół gastronomicznych zwyciężyli uczniowie ZSOiZ im.majora. Henryka Sucharskiego z Bolesławca. Jeśli zaś chodzi o kucharzy profesjonalnych, to główna nagroda trafiła do Dawida Koniora i
Bartosza Puchałka z Restauracji Miodowa 8 w Wadowicach.
 
 
Po dwudniowych zmaganiach Konkursowych spośród  zespołów młodych adeptów sztuki kulinarnej i kucharzy profesjonalnych Jury wyłoniło zwycięzców.
Kategoria uczniowie szkół Gastronomicznych:
 
 
Miejsce I.   Krzysztof Ozga i Martyna Dybał
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im.mjra. Henryka Sucharskiego z Bolesławca
 
   
Miejsce II.  Daniel Stabiński i Jakub Szczygielski
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy
 
   
Miejsce III. Krzysztof Kochański i Maciej Żurek
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Iłowej
 
   
Kategoria kucharze profesjonalni:
 
 
Miejsce I.   i nominacja do półfinałów Kulinarnego Pucharu Polski 2017
Dawid Konior i Bartosz Puchałka - Restauracja Miodowa 8 – Wadowice
 
   
Miejsce II.  Kamil Filipski i Bartosz Murawski - Garden Culinary Team – Warszawa
 
Miejsce III. Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski - Restauracja Delight – Łódź
 
   
Dodatkowo Jury przyznało:
Kamil Filipski i Bartosz Murawski - NAGRODA SPECJALNA Prezesa OSSKiC
Arkadiusz Dziakowski i Dawid Skura - NAGRODA SPECJALNA za najlepsze wykorzystanie produktu sponsora
Dawid Klimaniec i Grzegorz Miśta - NAGRODA SPECJALNA za najlepszą aranżację dań
Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski - NAGRODA SPECJALNA najlepsze nawiązanie do tradycji kulinadnych Dolnego Śląska
Dmitri Petrov i Paulina Pustelnik - WYRÓŻNIENIE Firmy Swedeponic za najlepsze wykorzystanie świeżych ziół
Dawid Konior i Bartosz Puchałka - WYRÓŻNIENIE za najlepsze zastosowanie nowoczesnych technik kulinarnych
Piotr Pyczot i Kamil Gajda - WYRÓŻNIENIE za najlepsze wykorzystanie produktów obowiązkowych
Jakub Rusinek i Jacek Pałys - WYRÓŻNIENIE za profesjonalizm pracy
 
Mariusz Szwed zapytany o oczekiwania co do przyszłorocznej edycji odpowiedział: „Myślę, że konkurs coraz bardziej się rozwija. W przyszłym roku chciałbym tu wrócić i zobaczyć, że tych stanowisk jest nie siedem, nie osiem, a czterdzieści! Niech przychodzą całe rodziny, szkoły, znajomi, niech się łączą przy tym, bo to jest świetna rzecz! Każdy może dołożyć coś od siebie i stworzyć jedno fajne danie”.
Podobnego zdania jest Łukasz Grzesik, szef kuchni Zamku Kliczków, jeden ze współorganizatorów, który również nie ma wątpliwości co do potencjału konkursu. „Jestem bardzo zadowolony z tegorocznego Ale Pasztetu! Jednym z naszych większych sukcesów, jako organizatorów, było zaangażowanie lokalnej społeczności, z czego jesteśmy bardzo dumni! Coraz wyższy poziom konkursu każe z nadzieją patrzeć w przyszłość. Już dziś zastanawiamy się nad motywem przewodnim przyszłorocznej edycji. A w Borach Dolnośląskich jest naprawdę z czego wybierać…”. Zapowiadając przyszłoroczną edycję, zaostrzył wszystkim apetyt na więcej kulinarnych doznań w Zamku Kliczków.
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS