< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Zakończyła się kolejna edycja Terra Madre Slow Food Festival

Wydarzyło się2016-11-19

Moc atrakcji podczas Festivalu!

Trzecia edycja niezwykłego kulinarno-targowego przedsięwzięcia Terra Madre Slow Food Festival zorganizowanego przez Slow Food Polska we współpracy z Krakowskim Biurem Festiwalowym dobiegła końca. Bogaty trzydniowy program obejmujący targi zdrowej żywności, tematyczne kolacje, pokazy, warsztaty, laboratoria, spotkania i debaty, zajęcia dla dzieci oraz wystawę dedykowaną Polskiej Wódce został zrealizowany w obszernych przestrzeniach ICE Kraków Congress Centre. W wydarzeniu wzięło udział 8000 odwiedzających.
 
 
Po raz kolejny Terra Madre Slow Food Festival zgromadził w Centrum Kongresowym ICE Kraków ponad 150 rolników, przetwórców i producentów, którzy w tej niezwykłej przestrzeni wystawienniczej zaprezentowali swoje najlepsze towary: owoce, ziarna, kasze, dwie tony świeżych i wędzonych ryb bałtyckich, tradycyjne wędliny, dziczyznę, najlepsze sery z Polski i całej Europy, oleje, octy, kiszonki, pieczywo, nalewki, miody pitne, kawy, herbaty, soki, przetwory, piwa, wina oraz unikalne rękodzieło. Bogaty program towarzyszący części targowej, podzielony został na kilka modułów: pokazy kulinarne, laboratoria smaku, sekcję "Lepiej pić", spotkania i debaty oraz warsztaty dla dzieci. Oprócz tego w najlepszych krakowskich restauracjach odbyły się kolacje tematyczne przygotowane przez szefów kuchni z całej Polski. 
 
Pokazy, warsztaty i laboratoria smaku
 
W pokazach, warsztatach i degustacyjnych laboratoriach smaku wzięło udział blisko 1000 osób. Uczestnicy dowiedzieli się między innymi jak zrobić cydr czy hummus, na czym polega domowe wypiekanie chleba i prowadzenie własnego zakwasu. Degustowali wina naturalne, poznali nowoczesną kuchnię Podlasia i wykorzystanie ziół w gastronomii. Pełna sala towarzyszyła pokazowi kuchni wegetariańskiej oraz pokazowi dedykowanemu gęsinie. Jak zwykle wykupione zostały wszystkie miejsca na warsztaty degustacyjne poświęcone polskim serom rzemieślniczym i polskim winom.
 
 
Kolacje i wydarzenia
 
W ramach Terra Madre odbyło się aż 9 kolacji tematycznych przygotowanych przez szefów kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. W piątek kolację poświęconą smakom Starego Kleparza i Zalewu Szczecińskiego przygotował Mariusz Siwak (Park Hotel – Szczecin) i Marcin Sołtys z Hotelu Indigo. W Hotelu Starym Krzysztof Żurek wraz z Witkiem Iwańskim (Aruana Hotel Narvil – Serock) przygotowali swoje popisowe dania. Autorską kuchnię sąsiadujących regionów: Małopolski, Śląska, Zagłębia i Beskidu Żywieckiego przybliżyli w restauracji Biała Róża Łukasz Cichy oraz Przemek Błaszczyk (Manana Bistro – Chorzów) i Bartosz Gadzina (Beksien – Bielsko Biała). Subtelność klasycznych sosów i siłę dojrzewającej wołowiny mogli poznać uczestnicy kolacji w Ed Redzie gdzie gotował Przemek Skibiński wraz z Arturem Szwackim (Ed Red Warszawa). W sobotę Restauracja Qualita przyciągnęła gości jagnięciną i gęsiną przygotowaną przez szefów Marcina Dudka i Dominika Narlocha (Herbarium – Chomiąża Szlachecka). Gorącą kuchnię Podlasia - polskiego bieguna zimna zaprezentował w restauracji Miodova Mateusz Turaj oraz Łukasz Rakowski (Cristal – Białystok). Na głębię smaku wypuścili gości Albertiny szefowie Grzegorz Fic oraz Mariusz Kucharczak (Rosevia Resort – Rozewie), zaś czym jest dzikość w kuchni pokazali Michał Cienki i Wojciech Deres (Kafe Zielony Niedźwiedź) gotujący w restauracji Amarylis. Rybne przysmaki przygotowane przez Wojciecha Radtke (Slow Food Pomorze) oraz Pawła Portoyana królowały w Krako Slow Wines Lipowa 6F w towarzystwie polskich cydrów rzemieślniczych wyselekcjonowanych przez Pawła Woźniaka.
 
 
Lepiej pić
 
O tym, że lepiej pić, ale także jak osiągnąć w tym mistrzostwo przekonali się uczestnicy sekcji o przewrotnym tytule "lepiej pić". Do serii degustacji poświęconych napojom nisko i wysokoprocentowym oraz ich parowaniu z jedzeniem, zostali zaproszeni eksperci zarówno z grona producentów alkoholi jak i znawcy trunków. Degustację konkursową znakomitych win świętomarcińskich z Europy Wschodniej poprowadził Wojciech Bosak - wyniki konkursu ogłoszone zostaną 4 grudnia.  Autorską selekcję win węgierskich zaprezentował Zbigniew Kmieć z Cafe Zielony Niedźwiedź, zaś Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek wraz ze Zbigniewem Kurzeją przybliżyli najbardziej elektryzujące włoskie wina naturalne. Kontynuacją ubiegłorocznego cyklu była prezentacja kaukazkich win z kwewrii poprowadzona przez Pawła Woźniaka oraz Wojciecha Bosaka. Niedzielną sekcję alkoholową zdominowały miody pitne, piwa oraz cydry, a także prezentacja polskich serów z pairingiem polskich win. Podczas Terra Madre funkcjonowała również wystawa poświęcona Polskiej Wódce, będąca zapowiedzią  pierwszego i jedynego na świecie Muzeum Polskiej Wódki. W ramach "lepiej pić" odbyła się również szeroka, kulturowa i organoleptyczna prezentacja klasyki polskiej wódki – pszenicznej, żytniej i ziemniaczanej - przygotowana przez Stowarzyszenie Polska Wódka. Warsztaty prowadził Maciej Starosolski. - Jak należy degustować Polską Wódkę? Moja podstawowa zasada brzmi: w dobrym nastroju. Atmosfera panująca podczas Terra Madre w Krakowie sprzyjała rozmowom i degustacji narodowego w połączeniu ze specjalnie dopasowanymi do niego zakąskami. Zaangażowanie uczestników warsztatów sprawiło, że wprowadzanie ich w tematy związane z historią Polskiej Wódki czy jej definicją ściśle określającą jej wyróżniki, było dla mnie wielką przyjemnością. Zauważyłem, że większość grupy miała szeroką wiedzę na temat wódki i sposobu jej produkcji, zapoznała się także z ciekawostkami umieszczonymi na tablicach wystawy „Czy wiesz, że…”, dzięki temu prowadzone rozmowy były ciekawe i odkrywcze. Z niecierpliwością czekam na kolejne spotkanie z krakowskimi miłośnikami dobrych smaków i mam nadzieję, że już niebawem będę mógł ich zaprosić na otwarcie pierwszego na świecie i w Polsce Muzeum Polskiej Wódki - mówi Maciej Starosolski, ambasador Polskiej Wódki.
 
 
Spotkania i debaty
O przyszłości rolnictwa w Polsce i Europie Środkowej rozmawialiśmy z Celiną Jankowską (owoce i warzywa), Jerzym Tilsą (rybak), Olgą Rendek (hodowca i przetwórca mięsa, Węgry), Ruslanem Torosyanem (serowar, Armenia) i Vaclawem Radickiem (piwowar, Słowacja). Rozmówcy mówili o trudnej i zróżnicowanej sytuacji rolników w poszczególnych krajach, jednak wspólnym wnioskiem była potrzeba skrócenia łańcucha dystrybucji produktów rolnych oraz łatwiejsza możliwość przetwarzania i sprzedaży we własnych gospodarstwach.  Spotkanie to było niejako wprowadzeniem do ważnych społecznie i gospodarczo kwestii międzynarodowych umów handlowych, o których rozpisują się obecnie media. O strachu przed CETA, TTIP, GMO, Rondup, Bayer, Monsanto i globalizacją rozmawialiśmy z ekspertami pod kierunkiem prof. Czesława Nowaka. Biodynamikę w praktyce przybliżyli przedstawiciele Juchowo Farm - jednego z najnowocześniejszych gospodarstw biodynamicznych w Europie. Głos w sprawie Polskiej Inicjatywy na Rzecz Suwerenności Żywnościowej zabrali również rolnicy z Małopolski i członkowie Kooperatywy Wawelskiej. Temat świadomych wyborów w kontekście spożywania mięsa poruszył Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek podczas konsumenckiego spotkania zatytułowanego Slow Meat. Odskocznią dla ważnych gospodarczych tematów była rozmowa Kuby Janickiego z Mikołajem Makłowiczem na temat standardów obsługi gości w restauracjach.  
 
Warsztaty dla dzieci 
 
Tegoroczna edycja warsztatów dla najmłodszych podczas Terra Madre skupiona była wokół aktywnych, rzemieślniczych sposobów spędzania czasu z dzieckiem. Uczestnicy (nierzadko z rodzicami), mieli okazję zagrać na instrumentach z różnych stron świata, dowiedzieć się kilku ciekawostek o języku zwierząt, poznać stolarskie rzemiosło, a także rozwinąć kulinarne i rękodzielnicze zdolności. Chętnych nie brakowało!
 
- Zorganizowanie tak dużej i różnorodnej w formie imprezy skupionej wokół Matki Ziemi, to trudne zadanie, dlatego dziękuję wszystkim wystawcom, delegatom z krajów Europy Środkowej, organizatorom i wszystkim odwiedzającym za przybycie do ICE Kraków Congress Centre w ostatni weekend. Rosnące zainteresowanie festiwalem pozwala mieć nadzieję na jego dalszy rozwój – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca i dyrektor festiwalu.
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS