< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Przewodnik Kulinarny Auguste Escoffier

Nowości wydawnicze2018-09-06


 

Prezentujemy Państwu pierwsze polskie wydanie kulinarnego przewodnika po kuchni francuskiej autorstwa klasyka sztuki kulinarnej Auguste Escoffiera.

Ponad 600 stron wykwintnych przepisów. 

Tytuł oryginału: Le Guide Culinaire
Autor: Auguste Escoffier
Tłumaczenie Magdalena Litewka
Projekt książki : agencja reklamowa BEZobaw
Korekta redakcyjna : Krzysztof Ślusarczyk
Wydanie I Kraków 2016
Drukarnia Leyko
Oprawa twarda.
Patronat: www.papaja.pl , www.gruszkiwpopiele.pl

"Przewodnik kulinarny" w dalszym ciągu pozostaje obowiązkową lekturą dla kucharzy - czy to początkujących czy już doświadczonych. Jest również niewyczerpanym źródłem inspiracji dla amatorów gotowania. Praktyczny poradnik, zawierający ponad 5000 receptur, od sosów poprzez przekąski, dania główne aż po desery, ukazuje niezwykłą różnorodność prezentowanych dań. Wydany w pełnej wersji, zawierającej cztery, uzupełniane za życia Escoffiera wydania, udowadnia to, co zawsze powtarzał sam Mistrz: gotowanie nigdy nie przestanie być sztuką.
Wstęp Michela Morana, mistrza kuchni, jurora polskiej edycji MasterChef i MasterChef Junior.

Zdumiewającym, a nawet zatrważającym zdaje się fakt, że dotychczas nigdy na język polski nie tłumaczono "Przewodnika kulinarnego" Augusta Escoffiera, jednej z najważniejszych, o ile nie najważniejszej książki w dziejach nowożytnej gastronomii, napisanej przez jednego z najbardziej wpływowych Francuzów w historii.
Escoffier to nie tylko twórca nowoczesnej kuchni francuskiej, lecz także wielki kodyfikator, na którego dokonaniach oparta jest cała poważna światowa gastronomia. Genialność "Przewodnika kulinarnego" polega między innymi na tym, że jest to rzecz nadal całkowicie aktualna, wielce przydatna gotującym amatorom, a zarazem niezbędna wszystkim szefom, zwłaszcza tym marzącym o gwiazdkowych karierach. Zatem radość wyrazić należy ogromną, że owo dzieło fundamentalne nareszcie pojawia się w języku Wielądka czy Ćwierczakiewiczowej, w dodatku niezwykle kompetentnie w materii kulinarnej przetłumaczone, co niestety nie zdarza się zbyt często przy tego typu przekładach. Dostaliśmy zatem dzieło kompletne i wyglądane od pokoleń. Teraz już tylko od nas samych !

Zapraszamy do lektury.

Książka do nabycia: http://gruszkiwpopiele.pl/


 


 

KOMENTARZE
2018-01-10Anna M. Ostoja
Szanowni Państwo Jestem posiadaczem Przewodnika od Gwiazdki . Bardzo ucieszył mnie ten prezent lecz równie szybko rozczarował. Na stronie 43 w recepturze sosu Cumberland , wprowadzonego przez Pana Escoffier w roku 1902 brak podstawowego składnika od której oryginalna receptura się rozpoczyna a mianowicie : galaretki z czerwonych porzeczek. Nie wiem czy to błąd tłumacza czy korekty ale w miejsce właściwego składnika wpisana jest glazura mięsna. Mam nadzieje,że to jedyny błąd bo w innym przypadku kładzie się to cieniem na pozostałe receptury. Pozdrawiam
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.