< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Les Chefs en Or - paryski konkurs roztrzygnięty!

Wydarzyło się2016-11-10

Honor francuskiej kuchni obroniony, główną nagrodę zdobył - Antoine Chuard !
Polacy tuż za podium !

 
Złoty Puchar trafił do zwycięzcy z Francji !

W dniach od 06-07 listopada na terenie terenie “Studio des Chefs” podczas targów Equipe' Hotel w Paryżu, odbył się wielki Finał międzynarodowego konkursu kulinarnego Les Chefs en Or. 
Do udziału przystąpili zawodnicy, wybrani podczas wcześniejszych eliminacji, reprezentujący państwa, takie jak: Francja, Szwajcaria, Rosja, Polska, Rumunia, Niemcy i Austria. W krajach tych mieszczą się oddziały Selgros Cash&Carry i Transgourmet głównego organizatora wydarzenia.
 

Les Chefs en Or -to konkurs podzielony na dwie kategorie: Profesjonaliści- startują w nim kucharze z minimum 5-letnim stażem (07.11) oraz Uczniowie szkół gastronomicznych- osoby do 21 roku życia.
Polskę reprezentował w kategorii profesjonalista – Tomasz Łagowski z Agnieszką Jezierską (pomocnikiem), a w kategorii uczeń – Agnieszka Słota.
 

 
Zadanie konkursowe dla szefów kuchni polegało na przygotowaniu w ciągu trzech godzin, dziewięciu porcji dania głównego z wykorzystaniem kurczaka kukurydzianego, który musiał być połączony z ciastem francuskim, z warzywami:( marchew, pieczarki, cebulki perłowe) oraz owocami: (białymi winogronami, jabłkami Chantecler Russet i gruszkami), a dla uczniów obowiązkowym składnikiem był comber jagnięcy, koszyk warzyw (pieczarki, sałata i ryż Carnaroli) oraz klementynki. 




W składzie sędziowskim zasiadły autorytety francuskiej gastronomii oraz osobistości gastronomiczne z każdego z uczestniczących krajów. Przewodniczącym był sam Thierry Marx - Executive Chef w Mandarin Oriental Paris, jeden z najwybitniejszych Szefów Kuchni w świecie, w 2006 r. wybrany Chef of the Year przez przewodnik GaultMillau i przez magazyn Le Chef, posiadacz dwóch gwiazdek Michelina. Członkami jury byli także Michel Roth, Nicolas Sale Officiel, Max Zibis, Hogachef Bernd Zehner, Rudolf Obauer, z Polski Jarosław Uściński, prezes OSSKiC (juror techniczny) i Karol Lisiński, doradca Transgourmet (juror degustacyjny).



Wyniki konkursu poznano podczas uroczystej gali, zorganizowanej z wielkim rozmachem w Pavillon Cambon Capucines Paris, w której uczestniczyło ponad 450 osób.




Najpierw jednak wysłuchano przemówień prowadzących, organizatorów oraz jurorów, przedstawiono też wszystkich startujących zawodników i odśpiewano francuskie "Happy Birthday" dla jubilata Michela Roth'a. 



Ogłoszenie nazwiska zwycięzcy nie było zaskoczeniem, złoty puchar w kategorii Profesjonalista zdobył FrancuzAntoine Chuard, który zachwycił jurorów daniem -"Wariacja na temat kurczaka Géonpins podanego w vol au vent, z cukierkami z młodych marchewek, bouchée z jabłkiem i gruszką, marmoladą grzybową, sosem grelot i pikantnym sosem z rodzynek", w nagrodę ten utalentowany kucharz otrzymał 10 tys. euro.

Drugie miejsce zajął Christoph Hunziker z Szwajcarii, jego danie to- "Wysoko do góry", jak się okazało nazwa była jak najbardziej trafiona, otrzymał czek na 6 tys euro. 

Trzecie miejsce trafiło do Rosji, zdobył je Pavel Vasiliev, jego "Róża wiatrów"- była chyba najbardziej zaskakującą prezentacją konkursowego dania. Do Pavla trafiło 3 tys euro. 

W kategorii "Uczniów" - najlepszy okazał się Silvan Oswald ze Szwajcarii – otrzymał srebrny puchar, praktyki kulinarne w USA oraz tablet.
Drugie miejsce zajął Matthias Birnbach z Austrii, (praktyki kulinarne w USA i smartphon)
Trzecie - Margarita Suraikina z Rosji, która również wyjedzie na praktyki do USA.

Naszym zawodnikom niestety nie udało się stanąć na podium, (byli tuż za ), ale na pewno była to dla nich niesamowita kulinarna przygoda, która otworzyła im furtkę na międzynarodowe konkursy, miejmy nadzieję że zdobyte doświadczenie jeszcze nie raz wykorzystają. 
My zachęcamy wszystkich ambitnych kucharzy do startu w konkursie Les Chefs en Or, polskie eliminacje już za rok. 
Dzięki uprzejmości Selgros Cash&Carry/Transgourmet Polska portal gastronomiczny Papaja.pl był patronem medialnym wydarzenia.  

Galeria: http://www.papaja.pl/?m=g&id=92&t=2

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS