< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Szefowie kuchni z Polski podczas Olimpiady IKA 2016 !

Wydarzyło się2016-11-26

Wspólny wyjazd szefów kuchni na Olimpiadę Kulinarną IKA

Ponad pięćdziesięciu szefów kuchni z Polski uczestniczyło w jednej z największy imprez gastronomicznych do jakich nie wątpliwie można zaliczyć Olimpiadę Kulinarną IKA w Erfurcie. Wspólny wyjazd zorganizowały firmy Janex oraz Inter- Europol Piekarnia Szwajcarska, które w ten sposób chciały zintegrować środowisko kucharskie oraz zachęcić naszą branżę do kibicowania drużynom polskim w niej startujących: Polskiej Reprezentacji Kucharzy Juniorów, trzem drużynom regionalnym i indywidualnym startom carvingowców.

Olimpiada IKA to wyjątkowe święto dla całej gastronomii, odbywa się co cztery lata od 1900 roku, towarzyszą jej emocje porównywalne do tych sportowych, by jednak poczuć tą wyjątkową atmosferę, warto chodź raz w niej osobiście uczestniczyć.



Pierwszego dnia po przyjeździe do Erfurtu Polscy Szefowie ubrani w kucharskie, białe kitle, wyruszyli do hali Messe na oficjalną Ceremonię Otwarcia, każdy z nich trzymał w ręku biło- czerwona flagę, by nie było najmniejszej wątpliwości jaki kraj będą reprezentować. Na wszystkich ogromne wrażenie zrobiła oficjalna prezentacja polskich ekip, którzy przy rytmach "Snu o Warszawie"- Czesława Niemena dumnie wkroczyli na scenę. 

Po odpaleniu olimpijskiego znicza zakończyła się część oficjalna i w kuluarach odbywały się luźne rozmowy. Była to szansa poznania kucharzy z najróżniejszych stron świata, w tym autorytetów ze świata gastronomii.
Polacy najlepiej bawili się z Meksykanami. Nie zabrakło również wspólnych zdjęć, do których przyłączył się sam President of the German Chefs’ Association, Andreas Becker- gospodarz wydarzenia. 

Następnego dnia na olbrzymich trzech halach messe odbywały się poszczególne konkurencje - starty drużynowe oraz indywidualne. W jednej z nich zbudowano największą na świecie restaurację, w której serwowano konkursowe menu. Istniała możliwość jego zakupu i skosztowania międzynarodowych dań, w grupie znaleźli się szefowie, którzy skorzystali z tej możliwości.

W tym roku pierwszy raz zmieniono rodzaj konkurencji dla Narodowych Drużyn Juniorskich, tym razem musieli przygotować ciepły bufet i serwować dania jurorom oraz zaproszonym gościom. W tej konkurencji nasi zawodnicy Polska Reprezentacja Kulinarna Juniorów zdobyła srebrny medal.

Jeśli ktoś już kiedyś był na Olimpiadzie doskonale wie, że największe wrażenie wśród odwiedzających wzbudzają prezentacje stołów- drużyn regionalnych, narodowych seniorów, indywidualne oraz wojska. Na talerzach prezentowane są prawdziwe kulinarne dzieła sztuki, które wyznaczają najnowsze trendy w prezentacji dań.
Nie sposób było spokojnie przejść przy stole Singapuru, Norwegii, Szwajcarii czy Islandii. Podobne emocje wzbudzały cukiernicze i carvingowe rzeźby.
Olimpiada to jednak nie tylko starty i konkurencje, to także miejsce spotkań, wymiany doświadczeń, prezentacje, szkolenia i bogata oferta produktowa firm sponsorskich. 



Na zakończenie pierwszego dnia Polscy Szefowie zebrali się pod główną sceną, by uczestniczyć w ceremonii wręczenia pamiątkowych dyplomów oraz medali, dla drużyn startujących tego dnia. (Z wyjątkiem drużyn Narodowych i Juniorów, ponieważ oni swoje trofea odbierają ostatniego dnia, czyli podczas ceremonii zamknięcia Olimpiady). Nie zabrakło więc gromkich braw i okrzyków dla naszych reprezentantów. Trzeba przyznać, że pierwszy raz w historii Olimpiady, odnieśliśmy tak znaczący sukces, cztery srebrne medale oraz dwa brązowe !!

Po całym dniu emocji, Szefowie wyruszyli na wieczorne zwiedzanie Erfurtu. Miasta bogatego w zabytkowe kościoły, w których kiedyś przechadzał się Martin Luter. To także miasto gdzie można napić się lokalnego piwa i skosztować niemieckich przysmaków.Wszyscy uczestniczyli we wspólnej biesiadzie w zabytkowym pubie Augustiner an der Kramerbrucke, które słynie z jasnego piwa, z najlepszego słodu nalewanego prosto z drewnianych beczek. O tę czynność zadbali organizatorzy wyjazdu: Edyta Nowak i Sławomir Wiesiak.


Drugiego dnia kolejny raz zwiedzano hale messe, by zobaczyć nowe starty i kolejne prezentacje dań. Czas jednak szybko dobiega końca i trzeba było wracać do Polski, dla wielu kucharzy była to niezapomniana przygoda oraz dobra lekcja na przyszłość, u kilku z nich zrodził się pomysł by samemu wystartować w międzynarodowym konkursie, taka szansa może nadarzyć się już za dwa lata, kiedy odbywają się Mistrzostwa Świata w Luksemburgu.

Organizacja wspólnego wyjazdu to był "strzał w dziesiątkę", Firma Janex oraz Inter Europol Piekarnia Szwajcarska bardzo dobrze wszystko zorganizowała, dbając o najmniejsze szczegóły, aby szefowie czuli się komfortowo. Również dla nich była to doskonała okazja by się lepiej poznać i zacisnąć więzy z klientami, z którymi na co dzień współpracują.
Miejmy nadzieję, że może jeszcze kiedyś to powtórzą !!!  

zdjęcia Paweł Pochmara i Agnieszka Ochniak

Firma Janex -od ponad 25 lat zajmuje się dystrybucją wyrobów mięsnych i wędliniarskich.W swojej ofercie posiada szeroką gamę produktów wieprzowych, wołowych, cielęcych, drobiowych i jagnięcych. Oferuje imponujący asortyment półproduktów, innowacyjnych rozwiązań dla gastronomii, dzięki którym przygotowanie dań staje się łatwiejsze i szybsze. Zapewnia powtarzalność i wysoką jakość. Wykwalifikowany zespół specjalistów, własny zakład rozbioru mięsa oraz ogólnopolski system dystrybucji przyczyniają się do ciągłego rozwoju. Dowodem starań o najwyższą jakość jest uzyskanie w ostatnim czasie certyfikacji zgodności z normą BRC Global Standard for Food Safety oraz międzynarodowej normy żywności IFS.

*******
Inter Europol Piekarnia Szwajcarska została założona w 1989 roku. Jest pierwszą piekarnią na rynku polskim oferującą tak szeroki asortyment pieczywa tradycyjnego, szwajcarskiego, francuskiego oraz duńskiego, produkowanego według najnowszych technologii. Piekarnia Szwajcarska Inter Europol oferuje Państwu produkty powszednie - świeże, jak i produkty o przedłużonej trwałości - mrożone - do częściowego lub pełnego wypieku. Ciągłe poszerzanie oferty ma na celu zaspokajanie najbardziej wyszukanych gustów Klientów. Piekarnia Szwajcarska Inter Europol jest dostawcą najwyższej jakości produktów dla hiper- i supermarketów, hoteli i restauracji, stacji paliwowych oraz odbiorców detalicznych i sklepów firmowych. Nasze produkty bardzo cenione są tak w kraju jak i za granicą.
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS