< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Singapur najlepszy na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie !

Wydarzyło się2016-10-26

Cztery srebrne medale dla Polski !


Ponad 25.000 osób przyjechało w dniach od 22-25.10 do hali Messe w Erfurcie by uczestniczyć w niezwykłym kulinarnym święcie jakim niewątpliwie jest Olimpada IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung). Po rozbłyśnięciu olimpijskiego znicza, miejsce wystawowych hal przekształcono w największą restaurację świata.
Codziennie można było obserwować pracę Drużyn Narodowych Seniorów i Juniorów oraz skosztować ich konkursowego menu. 
 



Największe jednak zainteresowanie wzbudzały zimne stoły, które przyciągały wzrok i przy których wykonano tysiące zdjęć.Wyeksponowane potrawy zachwycały swoją aranżacją, różnorodnością, kolorystyką i precyzją. To tu kształtują się światowe trendy, które pojawiać się będą na wielu zagranicznych konkursach i pokazach. 
Do tego piękne cukiernicze i carvingowe rzeźby, o tak różnej tematyce, że przenieść się można było w świat bajki. 

 


W tym roku, pierwszy raz od 116 lat zmieniono konkurencje dla Juniorów, zamiast prezentacji zimnego stołu, drużyny musiały przygotować jadalny bufet, ich dania kosztowali nie tylko jurorzy, ale też zaproszeni goście. Nowa kategoria to najnowszy trend IKA, który niewątpliwe wpisze się na stałe. 
 
Oczywiście zwycięzca może być tylko Jeden ! Najwyższe trofeum dla najlepszej drużyny Narodowej zdobył Singapur, na 100 punktów zdobył 93,858, drugie miejsce zdobyła Finlandia, a trzecie Szwajcaria. 
Uroczystego wręczenia medali dokonano podczas Ceremonii zamknięcia. 
 
W olimpiadzie wzięło udział około:
40 Narodowych reprezentacji seniorów 
26 Narodowych reprezentacji juniorów ( w tym z polski )
8 Narodowych reprezentacji Wojskowych 
20 drużyn cateringowych ( kuchnia gorąca/ zimna )
8 Narodowych zespołów cukierniczych ,
60 Regionalnych zespołów i 150 indywidualnych zawodników.
W sumie w Olimpiadzie czynnie będzie brało udział około 2000 kucharzy z sześciu kontynentów.
 
Najlepsi z najlepszych, zwycięzcy w poszczególnych kategoriach:
Drużyna Narodowa:
1. Miejsce:  Singapur
2. Miejsce:  Finlandia
3. Miejsce: Szwajcaria
 
Narodowe Drużyny Juniorów
1. Miejsce:  Szwecja 
2. Miejsce:  Szwajcaria 
3. Miejsce:  Norwegia 
 
Najlepsi w Cateringu
1. Miejsce:  Finlandia 
2. Miejsce:  Szwecja 
3. Miejsce: Niemcy
 
Najlepsze Regionalne Drużyny
1. Miejsce: Stockholm Culinary Team
2. Miejsce: Skåne Kulinar
3. Miejsce: Amber Alliance

Oczywiście szanse na medal mają również inne zespoły, liczy się ilość zdobytych punktów. Pierwszy raz w historii Olimpiady IKA, polskie drużyny wypadły tak dobrze.

W kategorii Narodowy Zespół Juniorów:
- Kadra Narodowa Kucharzy Juniorów - Polska - zdobyła srebrny i brązowy medal
 


W kategorii Dań Regionalnych:
Narodowa Reprezentacja Kucharzy Polskich - zdobyła srebro
Consus - dyplom
Polish Army Team - dyplom
 


Carvingu:
Paweł Sztenderski - srebrny medal
Dominika Sadowska - srebrny medal
Grzegorz Gniech - brązowy medal 
 

 

Tutaj znajdziesz: Punktacje - Seniorzy

Tutaj znajdziesz: Punktacje - Juniorzy

Tutaj znajdziesz: Punktacje -Regiony

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS