< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Marcin Budynek - kreatywny szef kuchni, który nie boi się wyzwań

Sylwetki szefów2016-09-21

Marcin Budynek - Poznaniak, Mistrz kulinarny, założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.
 
Znany z ekranu z takich programów telewizyjnych jak:. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”,wszystkie dotyczące tematyki kulinariów. Przed kilkoma laty gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Marcin Budynek jest organizatorem i jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach , w ramach letnich akcji plenerowych Polskiego Radia, radia Zet i RMF FM.

W 2011 r wziął udział w akcji charytatywnej World Chefs Tour Against Hunger, podczas której wspólnie z grupą polskich szefów kuchni  - (Joanną Ochniak, Pawłem Mieszałą, Przemysławem Kaczorem i Marcinem Komstą) wyjechali do Republiki Południowej Afryki, by zbierać fundusze dla głodujących dzieci z Afryki. W całej akcji uczestniczyło 253 szefów kuchni z 42 krajów Świata.
 
Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii,Włoszech,Francji, Anglii,Chile i RPA. Założyciel, a obecnie wiceprezes Klubu Szefów Kuchni.Współwłaściciel Tawerny Fisza by Marcin Budynek w Augustowie. 
 
Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Uczestnik konkursów kulinarnych w kraju i na świecie, swoją karierę na tym polu rozpoczynał wraz z patronem naszego konkursu Rafałem Jelewskim. Był zwycięzcą takich konkursów jak :" Kreator Smaku", ”Złota Patelnia”, ”Dania Wigilijne”. Sam również organizował z sukcesem konkurs w Augustowie "Regaty Kulinarne ".
 
Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z Prezydentową Anna Komorowską.
Otrzymał wyróżnienie Hermes Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość Kulinarna roku 2012 .

 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.