< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Mistrz Paweł Oszczyk

Sylwetki szefów2016-07-20
 
Mistrz Paweł Oszczyk - szef kuchni Mamaison Hotel Le Regina Warsaw od początku istnienia hotelu tj. 2004 roku. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Włoszech, gdzie przez ponad dwa lata pracował w uznanej restauracji Miramonti l'Altro (1* Michelin). Po powrocie do Polski rozpoczął ponad dziesięcioletnią współpracę z Le Royal Meridien Bristol Hotel. W 2001 roku związał się z prestiżowym Klubem Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. 
W 1995 roku był pierwszym polskim reprezentantem w prestiżowym, światowym konkursie Bocuse D’or w Lyonie. 
 
Srebrny medalista konkursu “Second Regional Contest of European Flavours 1997” we Francji. 
5 czerwca 2011, podczas ceremonii zamknięcia “Dining Guide Food Show” w Budapeszcie, ogłoszono po raz pierwszy listę 10 Najlepszych Restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej, na której to liście znalazła się właśnie restauracja prowadzona przez Pawła Oszczyka - La Rotisserie. 
 
Na początku roku 2014 Paweł Oszczyk został uhonorowany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną prestiżową nagrodą Prix du Chef de l’avenir – Kucharz Przyszłości. Żółty Przewodnik Gault&Millau 2016 przyznał mu tytuł Szefa Roku 2016.
W wywiadzie dla magazynu „Kuchnia” Paweł Oszczyk przyznał, że "nienawidzi słowa kariera - uważam, że kuchnia nie jest miejscem dla cwaniaków i tych, co lubią iść na skróty. Gotowanie to taka dziedzina, gdzie do wszystkiego dochodzi się przez krew, pot i łzy."
 
To szef kuchni cieszący się niezachwianą pozycją w branży gastronomicznej, mistrz zawodu – trener, juror wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, niekwestionowany autorytet dla wielu szefów kuchni i kucharzy!
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.