< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Spotkanie inauguracyjne Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016

Szkoły gastronomiczne2016-06-05

– 01. czerwca br. w Akademii MAKRO w Warszawie zorganizowane zostało spotkanie inauguracyjne Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016. Na uczestników wydarzenia czekało wiele atrakcji m.in. pokaz kulinarny oraz wystąpienia członków konkursowego jury: Agaty Wojdy, Pawła Oszczyka, Michała Brysia, Witolda Iwańskiego i Michała Kutra.

W trakcie spotkania, w którym udział wzięło ponad 50 nauczycieli zawodu oraz kucharzy z całej Polski, przybliżone zostały zasady udziału w konkursie i przebieg jego poszczególnych etapów. Uczestnicy mieli okazję poznać bliżej członków jury, którzy na tę okazję przygotowali wiele atrakcji. ,,Szef Roku’’ Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, Paweł Oszczyk, podsunął inspiracje kulinarne i  przeprowadził pokaz gotowania na żywo o tematyce: Dania z ryb słodkowodnych. ,,Szef Jutra’’  Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, Michał Bryś, podzielił się swoimi przepisami na kulinarną kreatywność oraz poradził, jak efektywnie kierować zespołem młodych talentów. Natomiast ,,Kobieta Szef” Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2015, Agata Wojda, wraz z ,,Młodym Talentem” Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2014, Witoldem Iwańskim oraz ,,Szefem Kuchni Tradycyjnej” Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, Michałem Kutrem, przedstawili temat: Produkt, region, sezonowość, rzeczywisty kunszt, tradycja.

W spotkaniu wziął udział także Mariusz Kowalczyk reprezentujący głównego partnera konkursu - firmę Danone Waters. Opowiedział on o globalnej marce rozpoznawalnej przez koneserów na całym świecie - Evian & Badoit - i zaprosił uczestników do degustacji produktów.

Wydarzenie zostało zamknięte wystąpieniem redaktora naczelnego Akademii Kulinarnej, Krzysztofa Szulborskiego, który zachęcił do udziału w mini konkursie przygotowanym przez magazyn.

Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015, organizowane przez firmę MAKRO Cash & Carry, skierowane są do uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy do 21. roku życia. W jury zasiadają wiodący szefowie kuchni: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk. Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy został Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska, a partnerem głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit & Evian. Trzecim z partnerów jest producent sprzętów kuchennych, firma Kenwood. 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS