< WRÓĆ DO Niebawem

Podlaską Akademię Kulinarną odwiedzą Mistrzowie z Londynu !

Niebawem2016-05-10

Sprawdź co zaproponują londyńscy Mistrzowie Kuchni prezentując smaki Podlasia

To będzie wyjątkowe wydarzenie ! Podlaska Akademia Kulinarna w dniu 20 czerwca 2016 r serdecznie zaprasza na pokazy kulinarne, które poprowadzą Mistrzowie Kuchni prosto z Londynu - Bruno Loubet, Claude Bosi i !

Biografie naszych Mistrzów 

Bruno Loubet - urodzony w 1961 roku w Bordeaux we Francji. Po ukończeniu służby wojskowej (1982) przeprowadził się do Wielkiej Brytanii i pracował pod okiem Pierre Koffmann w La Tante Claire. W 1985 roku przewodnik Good Food ogłosił go Młodym Szef'em Roku. Pracował jako szef kuchni Raymond Blanc w Oxfordzie, restauracja ta otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Następnie przeprowadził się do Londynu, pracował w restauracji Four Seasons, która po roku zdobyła Gwiazdkę. Następnie otworzył na Soho Bistro Bruno, które zostało nagrodzone przez The Times Restauracją Roku - 1993. Podążając za sukcesem otworzył L’Odeon w 1995, ona również po roku została nagrodzona przez Times.W 2002 roku wyjechał z Londynu i przeniósł się do Australii, gdzie spędził osiem lat, tam również doceniono jego talent,dwukrotnie został wybrany Szefem Roku. Powrócił do Londynu w 2009, a 2010 ponownie otworzył Bistro Bruno. Powrót okazał się sukcesem został nagrodzony przez National Restaurant Magazine, od 2014 jego restauracja Grain Stone posiada dwie Gwiazdki Michelin. 

Mówią o nim, że to "staroświecki szef, tworzący nowoczesną kuchnię"
 
 
Claude Bosi - kolejny Francuz urodzony w Lyon, czyli kolebce francuskiej kuchni, która w znaczący sposób wpłynęła na jego kuchnię. Miłość do gotowania wyniósł z domu, jego rodzice mieli własną restauracje, w której odbył również praktykę. Po skończeniu szkoły gastronomicznej przeprowadził się do Paryża i pracował pod okiem wybitnych szefów kuchni Michel'a Rostanga, Alain'a Passard i Alain'a Ducasse. W wieku 25 lat postanowił udoskonalić swój angielski i przeprowadził się do Wielkiej Brytanii, tam podjął pracę jako zastępca szefa kuchni w Overton Grange w Shropshire. Rok później został szefem kuchni i zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin .

W 2000 r otworzył własną restaurację Hibiscus, która zdobyła Gwiazdkę po roku od otwarcia, kolejną w 2003 r. W 2007 restauracje Hibiscus przeniósł do Londynu, tracąc szansę na trzecią Gwiazdkę, jednak 2009 r zajął drugie miejsce w National Restaurant Awards. Otrzymał ponownie dwie Gwiazdki i czeka na trzecią ! Przejął również z bratem pub na Winbledonie The Fox and Grapes, gdzie podaje tradycyjne fish and chips. Jego kuchnia jest nowoczesna i zaskakująca, oparta na sezonowości i produktach regionalnych.

Stave Drake- brytyjski szef kuchni, który zdobył dwie gwiazdki Michelin dla restauracji Drake's, wcześniej pracował pod okiem Nico Ladenis i Marco Pierre White. Swoją karierę zaczął od małej kawiarni i knajpki z bekonem, po zakończeniu szkoły kulinarnej rozpoczął pracę u boku szefa Keith Stanley'a w The Ritz London Hotel , następnie pracował w restauracji Nico Ladenisa.

Stave Drake zdobył stypendium Roux w 2001 roku i udał się do Francji, pracował w L' Auberge de l' Eridan.
Wspólnie z Michelem i Dorothy Albina został współwłaścicielem restauracji Darake'a, która zdobyła gwiazdkę Michelin oraz trzy komplety sztućców już po pierwszym roku jej funkcjonowania.  



Mark Poyton - to jeden z wiodących brytyjskich kucharzy, posiadający restaurację Alimentum w Cambridge, która bardzo często jest nagradzana.Już w ciągu roku od kiedy objął stanowisko szefa kuchni Resaturacja zdobyła "trzy komplety sztućców" .
W 2011 i 2012 roku restauracja została uznana za jedną z " Top 100 UK Restaurant's in the National Resataurant Awards, a w październiku 2012 roku otrzymał swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. Mark został w 2013 Szefem Roku nagrodzony przez The Craft Guild of Chef's Restaurant. W 2014 r. jego restauracja znalazła się w pierwszej 10 najlepszych restauracji w Londynie. 

---------
Nad przebiegiem pokazów czuwać będzie Grzegorz Olejarka, który jest koordynatorem przyjazdu michelinowskich szefów z Anglii do Polski. Jak sam, mówi ma to być dobry początek-  program który ma szansę rozwinąć się na dłuższą współpracę z Podlaską Akademią Kulinarną. 

Podczas pokazów mistrzowie zaprezentują dania Kuchni Podlasia w nowoczesnych aranżacjach, z wykorzystaniem produktów firm m.in -Mlekovity, Bost, Łukasz Ancypo,.....

Program:
10.30 - rejestracja uczestników
11.00- 12.45 pokaz Bruno Laubert
13-00 -15.00 pokaz Cloude Bosi
15.30- 17.30 pokaz - Sat Bains
18.00 - zakończenie

Podczas pokazu uczestnicy mają zagwarantowany lunch i serwis kawowy.

Osoby które chciałby wziąć udział w Pokazie proszone są o kontakt z szefową Podlaskiej Akademii Kulinarnej - Arletą Żynel- tel. 666-105-109.
Pokazy są płatne, a ilość miejsc ograniczona, prosimy więc o szybki kontakt ! 



Podlaska Akademia Kulinarna
ul. Kawaleryjska 4C
15-324 Białystok
tel. : +48 85 666-105-109
e-mail: pak@13vip.pl

 
 
 
KOMENTARZE
2016-05-08Walentyna Jałocha
Kochana Arletko! Jednak marzenia się spełniają! Marzeń miałaś setki. Mąciły ci w głowie, czasem burzyły spokój, ale zwykle ubarwiały codzienność, nadawały jej odmiennego kolorytu, czasem wywoływały burzę, innym razem rozświetlały twój dzień. Postanowiłaś zacząć je w końcu realizować. Powodzenia!
2016-05-19Arleta Żynel
Wybacz mi Walu,ale nie mogę Ci podziękować.......jak to zakończę to wówczas!!!
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.