< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Szkolenie uczniów w firmie Primulator

Szkoły gastronomiczne2016-05-03

 

Jedną z nagród dla najlepszych w etapie wojewódzkim XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz dla Wielkopolski był udział w szkoleniu kawowym Akademii Espresso. 

Dnia 29 kwietnia br. wszyscy uczestnicy stawili się w doskonałych humorach w firmie PRIMULATOR, gdzie prowadzący Leszek Borowiak z asystentką Dominiką Piotrowską  w sposób profesjonalny i z pełnym zaangażowaniem przybliżyli laikom tajemnice kawy. Leszek Borowiak, jako uczestnik i medalista Mistrzostw Polski Barista, i wielokrotny sędzia Mistrzostw Polski Barista, zna zagadnienie kawy „od podszewki”.

Kawa to dla nich prawdziwa pasja, którą udało im się zaszczepić w uczestnikach szkolenia. Pierwszy etap obejmował wiadomości teoretyczne dotyczące kawy, jej gatunków, narzędzi pracy baristy, zasady 4 M. W drugiej części uczestnicy poznali parametry parzenia i sposób przygotowania espresso, zasady spieniania mleka i parametry cappuccino z podstawami latte art…. I przyszedł czas na praktykę.

Pierwsze kroki trochę  niepewne, ale pod doskonałym i czujnym okiem pani Dominiki wszyscy pokonali tremę i doskonalili swoje umiejętności w parzeniu espresso, spienianiu mleka i tworzeniu wzorów latte art.

Uczestnicy szkolenia z nieukrywanym żalem opuszczali mury firmy Primulator. Za wspaniałą atmosferę, dużo cierpliwości dziękuję panu Leszkowi Borowiakowi, pani Dominice Piotrowskiej oraz firmie Primulator za stworzenie możliwości udziału w szkoleniu.

 

#kawa, #szkolenia, #uczniowie, #papaja, #gastronomia

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS