< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

II edycja Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego "Smak Gościnności"

Szkoły gastronomiczne2016-04-18
II edycja Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego "Smak Gościnności" Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne organizowanego przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach odbyła się 15 kwietnia 2016 r.
 
 
Tegorocznym tematem przewodnim konkursu była "charsznicka kapusta". Temat konkursu wybrany został nieprzypadkowo. Małopolska jest przecież regionem słynącym z tradycji i ustawicznych starań, by jakość i wartość produktów, które stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich stale
rosła. Wyjątkowość kapusty charsznickiej, wytwarzanej na terenie całej gminy Charsznica, polega na tym, że podczas procesu jej kwaszenia do białej kapusty dodaje się jedynie sól. Dzięki tym dwóm składnikom proces fermentacji zachodzi w sposób samoczynny i naturalny, bez wykorzystywania sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Kapusta charsznicka jest więc jednym z tych tradycyjnych produktów regionalnych, które pomimo międzynarodowej sławy, wciąż warto promować.
 

 
Podczas finału II edycji konkursu swoją obecnością zaszczycili nas wyjątkowi goście, wśród których zaleźli się między innymi Jacek Soska – Radny Województwa Małopolskiego, Jan Żebrak – wójt Gminy Charsznica, Piotr Serafin – Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Stanisław Bisztyga – Wiceprezes Zarządu Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, prof. dr hab. Jacek Domagała – Prodziekan ds. Dydaktycznych i Studenckich Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Agnieszka Filipiak Florkiewicz – Prodziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Aniela Kamińska – starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie , Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska oraz dyrektorzy zaproszonych, partnerskich szkół. Ponadto w jury zasiedli szefowie kuchni znanych restauracji i hoteli, specjaliści kulinarni, a także osoby reprezentujące jednostki współpracujące z Małopolską Szkołą Gościnności.
 

 
Główna ideą Międzynarodowego Konkursu "Smak Gościnności" jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie mają
okazję do rozwijania swoich zainteresowań zawodowych, pobudzania kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności, a wszystko to w duchu mobilizującej rywalizacji.
Udział w konkursie daje uczestnikom możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów oraz wyłonienie ukrytych talentów w dziedzinie sztuki kulinarnej. Jest to też świetna okazja do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia” – mówi dyrektor Jerzy Niedenthal.
 
W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 14 drużyn z Polski, Węgier, Austrii i Ukrainy. Młodzi i utalentowani kucharze z różnych stron Europy przez kilka godzin zmagali się z przygotowaniem konkursowego dania. Rywalizacja była wyjątkowo zacięta, a jury stanęło przed trudną do podjęcia decyzją.
 
Komisja konkursowa reprezentowana przez jury techniczne (Piotr Papież - szef kuchni Farutex Bidvest, Marcin Świder- szef kuchni Unilever, Damian Wajda - szef kuchni Salina Restaurant, Paweł Wojtyga - szef kuchni KSR - jury techniczne) oraz jury degustacyjne (Marcin Dudek - szef kuchni Q Hotel, Jan Żebrak - wójt
gminy Charsznica, Szymon Kohut - Krakowska Szkoła Restauratorów, Piotr Sendor - Agencja Rynku Rolnego, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food).
 


I miejsce przyznała Kacprowi Serafińczukowi i Dominikowi Błażejewskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku, miejsce drugie wywalczyli Emil Guzik i Mateusz Ulman z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, a miejsce trzecie przypadło w udziale Małgorzacie Skierce i Sebastianowi Szostakowi z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie.
 
W trakcie trwania finału, oprócz gwarantowanych emocji związanych z oczekiwaniem na ogłoszenie najlepszych drużyn, organizatorzy zapewnili moc atrakcji - między innymi koncert chóru z Węgier, pokaz mistrza BBQ, pokaz baristyczny, barmański, a także sushi.
 
Wyróżnienie w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności” 2016 wiązało się nie tylko ze spełnieniem ambicji i uznaniem talentu kulinarnego przez autorytety świata kuchni, ale również z wyjątkowo bogatymi nagrodami ufundowanymi przez partnerów i sponsorów konkursu. Wartość nagród
przyznanych za pierwsze miejsce wynosiła blisko 20 tys. złotych. Nie byłoby to możliwe gdyby nie wsparcie partnerów i sponsorów, za które serdecznie dziękujemy – dodaje Justyna Jajko, wicedyrektor ds. promocji i rozwoju szkoły.
 
Ponadto wręczone zostały nagrody specjalne od Wójta Gminy Charsznica dla grup zagranicznych – pobyt na Dniach Kapusty oraz cenne nagrody rzeczowe dla wyróżnionych przez niego szkół. Dodatkowo Radny Woj. Małopolskiego Jacek Soska przygotował wyjątkowo na tę okazję puchary, które zostały wręczone zespołowi zagranicznemu, ale także naszym rodzimym drużynom.
II edycja konkursu zorganizowana została przez Małopolską Szkołę Gościnności we współpracy z Gminą Charsznica.
 


Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawował Marszałek Województwa Małopolskiego, Małopolski Kurator Oświaty oraz Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Patronat medialny to między innymi TVP 3, miesięcznik "Przegląd Gastronomiczny", Dziennik Polski oraz platforma gastronomiczna papaja.pl. Wydarzenie wsparły również firmy: wiodący dystrybutor żywności HoReCa- Farutex Bidvest
Polska; marka przypraw Prymat, Bahlsen słynący z wypieków; Unilever Food Solutions budujący takie międzynarodowe marki jak m. in. Knorr, Lipton i Dove, przedsiębiorstwo produkcyjne "SOKOŁÓW" S.A, Agencja Rynku Rolnego, KSR, Catering & BBQ by Adam Bieńko oraz Salina Restaurant.
 
Serdeczne podziękowania należą się wszystkim nauczycielom i uczniom zaangażowanym w wydarzenie – bez nich ten sukces nie byłby możliwy! – podkreśla Justyna Jajko.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS