< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Cel Projektu Gotuj Lokalnie !

Szkoły gastronomiczne2016-03-24
Celem projektu jest promocja wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych, polskich produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw.  
Ideą projektu jest  przekazanie nauczycielom i uczniom wiedzy, jakie produkty lokalne, regionalne są dostępne w danym regionie oraz  podkreślenie, jak ważna jest jakość produktów (zaznaczenie wpływu  na jakość potrawy i efekt końcowy). Jakość produktu zależy także od jego świeżości, którą można osiągnąć zakup u lokalnych producentów żywności – hasło „z pola na stół".
Wychodząc naprzeciw trendom kulinarnym, celem projektu jest uświadomienie przyszłych kucharzy, jak świeże, lokalne produkty wykorzystywać w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej.
 
Warsztaty kulinarne „Gotuj lokalnie" – edycja 2016. 
Zapraszamy szkoły gastronomiczne z całej Polski do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych „Gotuj lokalnie", realizowanych we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka.
 
Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy projektu poszerzą swoją wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych oraz poznają liczne możliwości wykorzystania takich produktów w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowo warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami.
Projekt skierowany jest do nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych. 
 
 
 
Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy:
Etap I – warsztaty i konkurs kulinarny dla nauczycieli (2 nauczycieli z każdej ze szkół), które odbędą się w Warszawie, w dn. 5-6 kwietnia br. Tematem przewodnim będzie wołowina, a dokładniej antrykot wołowy. Nagrodą dla zdobywców trzech pierwszych miejsc w konkursie dla nauczycieli są dwudniowe warsztaty kulinarne w Grodnie k/Międzyzdrojów (ekipy 4-osobowe z każdej szkoły) w terminie pomiędzy 8 a 15 maja 2016 r.
 
Etap II – zajęcia warsztatowe w szkołach, które poprowadzą nauczyciele, zgłoszeni do projektu.
 
Etap III – konkurs kulinarny dla uczniów. Uczniowie przygotowują przepisy na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty  regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń, jury wybierze 10 najlepszych, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka. 
 
Projekt „Gotuj lokalnie" realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Tegoroczna edycja konkursu oraz warsztatów odbędzie się w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie. 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.