< WRÓĆ DO Niebawem

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych na IKA

Niebawem2016-03-05

Jakie zdania czekają na reprezentantów regionalnej drużyny !

W dniach 22-25 października 2016 odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung). Polskę, w kategorii dania regionalne będzie reprezentować drużyna National Culinary Team of Poland, w składzie:

Manager drużyny - Krzysztof Szulborski

Kapitan drużyny  - Adam Woźniak - hotel Hilton restauracja Mercato

Członkowie drużyny:

Robert Skupisz - Szef Kuchni Amber Room Warszawa

Tomasz Milewski - Szef Kuchni Hotel Mikołajki

Patryk Dziamski – Szef Kuchni Dziamski Concept Rest

Przemysław Tworkowski - z-ca Szefa Kuchni Stena Line

Mariusz Gachewicz - Szef Kuchni Zamek w Gniewie

Krzysztof Gradzewicz - Szef Kuchni Spiżarnia Warmińska Olsztynie

Wojciech Dembowski - Szef Kuchni Banglob Catering

Andrzej Ławniczak – Pomorska Akademia Kulinarna

Jacek Kempa - Szef Kuchni Restauracji Kempa Wrocław

Paweł Stawicki - z-ca Szefa Kuchni Mercato Gdańsk

Daniel Zawalich – Szef cukierni Amber Room Warszwa

Jacek Majcherek -  Szef Kuchni Crudo Sopot

Piotr Zawalich – Z-ca Szefa Kuchni Hotel Mikołajki

 

Zadaniem Reprezentacji będzie przygotowanie czterech, różnego rodzaju przekąsek typu finger food, o wadze 10-20 g każda. Regulamin określa, że 2 z nich powinny być przygotowane na zimno i podane na zimno, a dwie pozostałe przygotowane na gorąco i podane na zimno. Ponadto, nasi kucharze przyrządzą  dwa rodzaje starterów: gorące, w których wszystkie elementy muszą być gorące, a wydane na zimno, oraz zimne, gdzie wszystkie elementy muszą być zimne i wydane także na zimno. Co więcej, na stole dań regionalnych Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy znajdzie się szczegółowo zaaranżowane, pięciodaniowe menu oraz uroczysty talerz owoców. Mogłoby się wydawać, że to by było na tyle. A jednak to nie koniec wymagań, jakie stawia przed uczestnikami IKA.

Drugą składową jest realizacja programu cukierniczego, w którym do przygotowania jest deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika jest przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Zmagania kucharzy z całego świata oceniać będzie międzynarodowe jury, składające się z oficjalnie uznanych i zatwierdzonych ekspertów.

 

 

 

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS