< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Kulinarna podróż dookoła świata pośród regałów sklepowych

Nowości produktowe2016-02-01

Bogata oferta produktów z segmentu "kuchnie świata" w MAKRO Cash &Carry

W obecnych czasach żyjemy szybciej, komunikujemy się łatwiej i podróżujemy dużo chętniej niż kiedykolwiek wcześniej. Jako społeczeństwo coraz szerzej otwieramy się na nowe doznania kulinarne, pragniemy poznać smaki lokalnych specjałów z różnych zakątków świata. Urlopy z radością spędzamy za granicą, a posiłki które mamy okazję tam spożywać są jedną z najprzyjemniejszych części wypoczynku.

 

Jednak! Żeby cieszyć się taką różnorodnością na co dzień, niekoniecznie musimy pakować bagaże i wyjeżdżać na drugi koniec świata. Na rynku w zawrotnym tempie rośnie oferta produktów z segmentu „kuchnie świata”, a jednym z czołowych ich dostawców jest MAKRO Cash & Carry. To właśnie MAKRO, działające od ponad 20 lat na polskim rynku, sukcesywnie poszerza asortyment. Od niedawna w halach dostępne są grzyby egzotyczne i wysokogatunkowe wędliny Serrano. Przyjrzyjmy im się bliżej!

 

Grzyby egzotyczne

Produkty tego typu zazwyczaj są pochodzenia azjatyckiego, jednak z powodzeniem są one także uprawiane w Europie. Dla przykładu grzyby Białe Shimeji (Hypsizygus Tessulatus) wywodzą się z Japonii oraz Chin ale hodowane są także w Holandii, co pozwala na zachowanie najwyższych unijnych standardów jakości.

 

Grzyby egzotyczne są nieodłącznym elementem kuchni wegetariańskiej i różnych diet niskokalorycznych. Zawierają dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów (B2, B6, C, potas, selen), a serwowane z warzywami stanowią pełnowartościową alternatywę dla dań mięsnych. Warto wspomnieć o niskiej zawartości tłuszczu, a także o przypisywanych im w różnych częściach świata właściwościach zdrowotnych.

 

Dokonując próby porównania ze sobą różnych gatunków grzybów azjatyckich, przekonamy się, że różnią się one między sobą nie tylko smakiem ale także zapachem, który może być delikatny lub wyraźny, a w niektórych przypadkach także ostry. Zależnie od gatunku grzyba, woń może przypominać m.in. anyż, migdały, a nawet pieprz. W niektórych przypadkach – np. Złoty Enoki (Flammulina velutipes) – zapach jest delikatnie słodkawy i owocowy.

 

Jakie konkretnie grzyby egzotyczne kupimy w MAKRO?

 

Boczniak żółty (Pleurotus citrinopileatus) – jest zwany także cytrynowym, charakteryzuje się egzotycznym wyglądem, a w smaku jest lekko słodkawy. Posiada bardzo soczysty miąższ – do spożycia nadają się zarówno trzonki jak i nieprzekraczające 5 cm średnicy kapelusze. Boczniaki żółte są często wybierane jako składnik dań wegetariańskich, a także potraw z woka.

 

Boczniak różowy (Pleurotus djamor) – podobnie jak jego żółty kuzyn, jest dostępny w sprzedaży przez cały rok. Cechuje go krótki trzon oraz atrakcyjny wygląd. Grzyb może przybierać różne odcienie różu, dlatego doskonale prezentuje się jako składnik gotowej potrawy. Tradycyjnie jest wykorzystywany w kuchni orientalnej. Po zakupie z powodzeniem można go przechowywać w lodówce przez 3 dni.

 

Boczniak królewski (Pleurotus eryngii) – zwany także mikołajkowym, jako jeden z nielicznych grzybów egzotycznych posiada delikatnie ostry smak, dzięki czemu wspaniale komponuje się z dziczyzną. Boczniak królewski może osiągać spore rozmiary: kapelusz o średnicy do 12 cm, a trzon wysoki nawet na 10 cm i gruby do 6 cm. Dodatkowym atutem jest trwałość – można go przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

 

Grzyby Shimeji brązowe (Hypsizygus tessellatus) – łatwo rozpoznać je po wyglądzie ponieważ rosną w wiązkach. Każdy grzyb posiada wysoki i cienki trzon, a także półokrągły kapelusz. Przed spożyciem należy je oddzielić od niejadalnej nasady. Obróbka termiczna pozwala na wydobycie znakomitego smaku, a także sprawia, że grzyb staje się lekkostrawny (nie radzimy spożywać go na surowo).

 

Grzyby Shimeji białe (Hypsizygus tessellatus) – na etapie wzrostu mają tendencję do pięcia się w górę dlatego posiadają strzelisty wygląd.  Mimo, że na świecie nadal postrzegane są jako nowość, w Japonii i Chinach już uchodzą za rarytas. Możemy je przechowywać w lodówce przez kilka dni, a przed spożyciem pamiętajmy aby odciąć niejadalną nasadę. 

 

Grzyby Enoki złote (Fammulina velutipes) – posiadają słodki, przypominający owoce, zapach oraz smak. Po krótkim przegotowaniu można podawać je w zupach, a po podsmażeniu stają się doskonałym składnikiem potraw z woka. Ta odmiana grzybów Enoki, jak sama nazwa wskazuje, posiada złoty kolor, który z pewnością podniesie walory estetyczne potrawy.

 

Grzyby Enoki (Fammulina velutipes) – a w zasadzie Płomiennica zimowa. Posiada zwartą konsystencję i wyraźnie chrupki owocowy smak. Kolor biały zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy, która polega na wyeliminowaniu źródeł światła. Grzyby Enoki po zakupie warto wstawić do lodówki i pozostawić w opakowaniu, dzięki temu zachowają świeżość przez kilka dni.

Dowiedz się więcej o grzybach i ich dostępności w Twojej Hali u Kierownika Stoiska Warzywa i Owoce.

 

Wędliny Serrano

Hiszpania jest krajem powszechnie kojarzonym ze słońcem, wakacjami, gorącym temperamentem mieszkańców, a także przepyszną kuchnią, która z łatwością rozkocha w sobie każdego amatora jedzenia i trunku. Kraj ten słynie z wielu specjałów, wśród których królują wędliny. Wielowiekowa tradycja doskonalenia i wytwarzania produktów wyłącznie najlepszej jakości pozwoliła osiągnąć niezwykłe rezultaty. Obecnie hiszpańskie szynki długodojrzewające, a także salchichon i chorizo są produktami znanymi globalnie.

 

Od niedawna MAKRO oferuje w swoich halach wysokogatunkowe produkty firmy Serrano. Wybierając wędliny tej marki, zyskujemy pewność, że zostały one przygotowane z najlepszej jakości mięsa, według oryginalnych receptur.

Wędliny wprost idealnie nadają się do przygotowywania tapasów (przekąsek), które mogą być serwowane podczas bankietów, konferencji, wesel, śniadań hotelowych i po prostu zawsze wtedy gdy jest okazja do wspólnego spędzania czasu. Tapasy z wędlinami Serrano to nie tylko posiłek ale i styl życia.

Hiszpańskie szynki Serrano możemy sklasyfikować z uwagi na długość okresu dojrzewania:

·         Bodega (9-12 miesięcy),

·         Reserva (12-15 miesięcy),

·         Gran Reserva ( > 15 miesięcy).

Natomiast chorizo dzieli się biorąc pod uwagę stopień zmielenia mięsa:

·         Chorizo Pamplones – najdrobniej zmielone mięso

·         Chorizo Gran Vela –  średnio zmielone mięso

·         Chorizo Lomo Cular – grubo zmielone mięso, widoczne są stosunkowo duże kawałki

Jakie konkretnie produkty Serrano dostępne są w MAKRO?

Serrano Jamon ok. 5 kg, szynka z kością

Wybierając ten produkt decydujemy się na zakup dużej sztuki mięsa, którą następnie samodzielnie powinniśmy pokroić w cienkie plasterki. Szynka z kością sprawdzi się wspaniale podczas większych uroczystości, zawsze wtedy gdy chcemy wywrzeć świetne wrażenie na naszych gościach. Produkt dostępny jest w dwóch wariantach:

·         Gran Reserva – dojrzewająca aż 16 miesięcy, ze znakiem konsorcjum, (art. Certyfikowany)

·         Bodega – dojrzewająca 11 miesięcy,

Serrano Jamon ok. 2,2 kg, szynka bez kości

Produkt idealny dla klientów Horeca,  łatwiejszy w użyciu przy krojeniu w plasterki lub w kostkę. Nie generuje  ubytków.

Serrano Jamon, szynka w plastrach

Produkt pocięty w plastry i dostarczany w małych opakowaniach (różne gramatury do wyboru):

  • Jamon Serrano 80 g plastry
  • Jamon Serrano 500 g plastry
  • Jamon Serrano Corte Fresco 80 g plastry (art. Certyfikowany)

Chorizo

Popularna kiełbasa, przyprawiana wędzoną papryką. W MAKRO dostępna jest w wariantach, różniących się smakiem i gramaturą. Wyróżnić możemy:

·         Serrano Chorozio XXL 250 g plastry

·         Serrano Chorizo Corte Fresco 100 g plastry

·         Serrano Chorizo 200 g

·         Serrano Chorizo pikantne 200 g

Serrano Fuet

Tradycyjna katalońska kiełbasa, która charakteryzuje się słodkim a jednocześnie nieco pieprzowym smakiem. Łatwo ją rozpoznać z uwagi na wygląd – jest cienka i długa, posiada chropowatą powierzchnię, która dodatkowo pokryta jest białą pleśnią. Warianty, które znajdziemy w MAKRO:

·         Serrano Fuet ex 170 g

·         Serrano Fuet z cebulą 170 g

·         Serrano Fuet z pieprzem 170 g

·         Serrano Fuet z ziołami 170 g

Oprócz powyższych produktów możemy nabyć inne tradycyjne wyroby firmy Serrano:

·         Serrano Mortadela z oliwkami 100 g plastry

·         Serrano Lomo 80 g plastry

·         Serrano Tapas mix 125 g

Aby poznać pełną i aktualną ofertę MAKRO zapraszamy na www.makro.pl/gazetki-i-promocje

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.