< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Trendy Kulinarne na 2016 szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego

Kalejdoskop2016-01-07

Tworzą się w miejscu z którego pochodzimy !

Andrzej Jakomulski szef kuchni hotelu Leda Spa w Kołobrzegu. Preferuje kuchnię polską, regionalną, członek Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Miłośnik kuchni francuskiej.  

 

Trendy kulinarne 2016, zmierzają w kierunku produktów lokalnych. Bliskość i bogactwo morza pozwala mi na łączenie ciekawych smaków i pogłębianie swojej wiedzy.

 

1.  Produkty regionalne ; coraz więcej powstaje manufaktury, gospodarstw tradycyjnie wytwarzających produkty, co wnosi nową jakość w tworzeniu potraw

 

2.   Dojrzewanie, sezonowanie; Bądź cierpliwy…a czas, temperatura i wilgotność ..Ci to wynagrodzi

 

3.  Ryby, owoce morza: delikatność, świeżość, szacunek do produktu

 

4.  Powrót do korzeni; odszukiwanie zapomnianych produktów i przepisów,

 

5.  Zioła i jadalne kwiaty: zakładanie własnych ogródków i szklarni  

 

6.  Lody i sorbety; lody z topinamburu, suszone pomidory z bazylią, tymianek z truskawką lub burak z chrzanem… to smaki, które są inspiracją do wielu letnich przystawek i deserów

 

7.  Polskie Wina i Cydry wreszcie zaistnieją na naszych stołach

 

8. Gluten-free; dieta i sposób na zdrowe odżywianie

 

9.  Warsztaty kulinarne: pogłębianie wiedzy, na temat produktów, filozofia gotowania

 

10. Podróże kulinarne inspirują nas i poszerzają nasze horyzonty…

  

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.