< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Trendy kulinane na 2016 r według Agaty Wojdy

Kalejdoskop2016-01-08


Kuchnia polska, fermentacja, kiszenie, zbiorcze kolacje, to tylko niektóre trendy, które mogą obowiązywać w nowym roku na polskim rynku gastronomicznym !


Agata Wojda - związana z rodziną Kręglickich, szefowa kuchni warszawskiej restauracji "Opasły Tom", zwolenniczka kuchni tradycyjnej, w jej pierwotnej postaci ! 


Trendy kulinarne na 2016 oparłam na naszym rodzinnym rynku. Nie sięgam po światowe, bo idziemy nieco innym tropem i mamy jeszcze czego się nauczyć. Uważam, że powinniśmy rozwijać się na naszym podwórku. :)
 
1. Ramen - żegnamy autorskie burgery pozostawiając je ugruntowanym na rynku sieciówkom. Wkracza na poważnie zupa z którą zmierzy się niejeden profesjonalny szef kuchni. Sporo zadzieje się w kombinacjach na talerzach.
 
2. Fermentacja i kiszenie prawie wszystkiego. Całe szczęście nie opanuje całości dań tylko dodatki. Trzymajmy kciuki za wyczucie smaku u kucharzy.
 
3. Kuchnia Polska trafi na stół operacyjny. Być może nie rozpoznamy bigosu, pomidorowej i wuzetki po innowacjach. Potem wszystko jednak wróci do normy.
 
4. Mięso będzie dodatkiem do warzyw. Wzrośnie zainteresowanie rybami. Dania wegetariańskie nabiorą rumieńców w menu.
 
5. Autorska gastronomia w miejscach weekendowych typu spa, pałace, dworki. Własne ogrodnictwo i poranne zbieranie ziół do jajecznicy. 
 
6. Zbiorcze projekty szefów kuchni i jednomiastowa ich integracja w ramach wieloręcznych kolacji. 
 
7. Eliminacja glutenu, cukru, chemii.
 
8. Kasze!
 
9. Cukiernicy wreszcie zabiorą głos
 
10. Rezerwacje i świadomy wybór restauracji w podróży.

zdjęcie Kama Trojak
KOMENTARZE
2016-01-08Katarzyna Kierecka
Uwielbiam Panią, chciałabym się od Pani uczyć gotować. Jadłam przez Panią przygotowane kasztany i do dziś pamiętam ich smak. Pozdrawiam.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.