< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz

Szkoły gastronomiczne2015-12-10
Zespół Szkół Specjalnych nr 1 im. S. Batorego w Gdańsku 25.11.2015r. zorganizował już po raz piąty Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz” dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie. Konkurs odbył się pod patronatem Przeglądu Gastronomicznego, a etap praktyczny konkursu był przeprowadzony w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. Wiceprezydent Miasta Gdańska Pan Piotr Kowalczuk swoją obecności uświetnił tę uroczystość, wręczył nagrody oraz pogratulował uczestnikom.

   
O konkursu przystąpiły cztery szkół z województwa pomorskiego: ZSS nr 1 w Gdańsku, SOSW w Lęborku, PZKS nr 5 w Wejherowie oraz ZSS nr 2 w Gdańsku.
    Tematem tegorocznego konkursu były ”Inspiracje z ciasta naleśnikowego”. 
Któż z nas nie lubi naleśników? Na słodko czy na słono? Pierwsze wzmianki o naleśnikach pochodzą z Grecji z IV wieki p.n.e. Tak, więc naleśniki niemal od zawsze były popularnym daniem. 

 
    Konkurs daje szanse młodzieży kształcącym się w zawodzie kucharz na odkrywanie pasji, rozwijaniu talentu oraz konfrontację wiedzy i umiejętności z innymi uczestnikami. Uczniowie wykazali się zdolnościami kulinarnymi
a profesjonalne podejście, poziom zaangażowania i jakość  przygotowanych potraw oceniał Pan Krzysztof Szulborski oraz Andrzej Ławniczak.
    Przygotowania do konkursu wymagały wiele pracy, zarówno uczniów jak i nauczycieli kształcących w zawodzie. Konkurs wygrała Kasia i Kamila uczennice z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 5 w Wejherowie. Dziewczyny przygotowały naleśniki nadziewane mięsem, pieczarkami i suszonymi pomidorami w pierzynce serowej. Wszystkie przygotowane dania były pyszne i pięknie podane, dlatego każdy z uczestników otrzymał nagrodę - wszystkie, bowiem potrawy wyjątkowe. 

       
Zależy mam aby zachęcić młodzież niepełnosprawną intelektualnie do kształcenia zawodowego na kierunkach gastronomicznych. Praca w zawodzie kucharz,  polega nie tylko na wytwarzaniu różnego rodzaju potraw, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają zarówno wrażeń smakowych i wizualnych.
 
 
                                                                                   Beata Bednarczyk             
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS