< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

VII Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015”

Szkoły gastronomiczne2015-12-05
20 listopada 2015 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał VII Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firmę Stalgast, przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły. 
 
Jak co roku, konkurs składał się z dwóch części:
 
Pierwsza część to konkurs kulinarny, nad którym patronat pełni Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. 
Druga część to konkurs kelnerski pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.
 


Do konkursu zgłaszają się uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju, jego celem jest doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz kultywowanie, propagowanie oraz pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
 
 
Konkursowe zmagania rozpoczynają się odprawą, podczas której przedstawiciele Jury omawiają zadania stojące przed uczestnikami oraz zasady ich oceniania. W tym roku w konkursie kulinarnym należało przygotować dwie potrawy: gorącą przekąskę z filetem z karpia ze skórą, oraz danie główne ze schabu wieprzowego. Na przygotowanie potraw mieli tylko 90 minut.
 
 
Natomiast konkurs kelnerski składał się, aż z trzech części:
 
- dwudziestominutowego dwujęzycznego testu wiedzy zawodowej, 
- praktycznego sprawdzianu nakrywania stołu (sposób klasyczny i improstyl), w którym należało się wykazać umiejętnościami, pomysłowością i kreatywnością 
- serwisu angielskiego - befsztyka tatarskiego
 
 
Uczestnicy oprócz wiedzy praktycznej i teoretycznej, musieli zaprezentować nienaganny strój kelnerski, sprawność techniczną oraz dbałość o estetykę. 
 
Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” Kapituła Konkursu zakwalifikowała aż 14 trzyosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:
 
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Koniecpola
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie (Ksawerów)  
Technikum „Lider” z Lublina
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Niepubliczne Technikum Gastronomiczne w Warszawie
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
OSZ Gastgewerbe Berlin Brillat Savarin Schule w Berlinie
Zespół Szkół K. Kałużewskiego i J. Sylli w Zduńskiej Woli
 
W Jury degustacyjnym zasiedli:
 
Andrzej Bryk
Mirosław Gutowski
Olaf Ratz 
Piotr Paweł Malewski
Katarzyna Szeląg
Wanda Brzeska
 
W Jury technicznym: 
 
Jarosław Maliszewski
Robert Kowalewski
Jolanta Madany
Bogusława Pawelska-Kozon
 
Natomiast do rywalizacji w VII Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim stanęli:
 
Wiktor Ramotowski z Warszawy
Monika Kuboń z Myślenic
Katarzyna Kieszek z Łodzi
Janusz Jaworski z Warszawy
Albert Zochniak z Ksawerowa
Agnieszka Jacewicz z Gdańska
Weronika Kozłowska z Kościelca
Marta Płuciennik ze Zduńskiej Woli
Przemysław Rosiak z Grodziska Mazowieckiego
Mariola Gałązka z Warszawy
Krzysztof Falana z Koniecpola
Julia Białek z Warszawy
A ich zmagania oceniało jury kelnerskie w składzie: 
 
Grzegorz Górnik
Jan Stawarz
Jerzy Czapla
Marzena Niedośpiał
Aleksandra Lech-Strzyżewska
 
Podczas gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały, w sali gimnastycznej, pod bacznym okiem szefów: Stefana Birka i Daniela Jakubca, odbywały się niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz szkolenia przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne urządzenia niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów. 
 
Tomasz Szymański, Adam Michalski – pokaz kulinarny Unox, ISI
Carlos Gonzalez –Tejera – prezentacja steków wołowych  ZM Łuków
Grzegorz Górnik – pokaz kelnerski
Jerzy Kruk – pokaz somelierski
Jerzy Czapla – pokaz barmański
Janusz Leszkiewicz – prezentacja Coffee Business
Jakub Frątczak – prezentacja wag OHAUS
Krzysztof Orłowski – prezentacja urządzeń Robot Coupe
Mariusz Gachewicz – prezentacja produktów Polmlek oraz Saga
Sławomir Nawrot – szkolenie z carvingu
 
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania uznanych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników.
 
 
Współpracę środowisk branży kulinarnej przy organizacji Konkursów zauważają i doceniają władze, nie tylko regionalne, ale też ogólnokrajowe. Tegoroczny VII finał Konkursu honorowym patronatem objęli: 
 
Pan Jacek Kozłowski, Wojewoda Mazowiecki 
Pan Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego 
Pan Wiesław Różański, Twórca i Promotor Systemu Jakości QAFP, Prezes UPEMI 
Pani Dorota Sokołowska, Mazowiecki Kurator Oświaty 
Pan Tomasz Kucharski, Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe 
Pan Jarosław Karcz, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe 
Pan Jarosław Uściński, Prezes OSSKiC 
Pan Grzegorz Górnik, Prezes Akademia Kelnerska 
Pan Mariusz Gachewicz, Carving Team Poland 
Pan Jerzy Czapla, Centrum Szkolenia Barmanów 

 
VII edycję Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” wygrali :
 
I miejsce
 
w konkursie kulinarnym – Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka z Warszawy (ul. Poznańska)
w konkursie kelnerskim – Julia Białek z Warszawy (ul. Komorska)
 

 
II miejsce
 
w konkursie kulinarnym: 
Bartłomiej Brzozowski i Kamil Pawlak z Kościelca
 
Michał Mikołajczyk i Igor Simora z Warszawy (ul. Komorska)
 
w konkursie kelnerskim:
Przemysław Rosiak z Grodziska Mazowieckiego
Mariola Gałązka z Warszawy (ul. Poznańska)
 
III miejsce
 
w konkursie kulinarnym
Kacper Serafińczuk i Dominik Błażejewski z Gdańska
Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski z Lublina
Takeshi Yoshida i Mina Gucluer z Berlina
 
w konkursie kelnerskim
Katarzyna Kieszek z Łodzi
Wiktor Ramotowski z Warszawy (ul. Majdańska)
Marta Płuciennik ze Zduńskiej Woli
 
Grand Prix zdobył
 
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie
 
 
W tym roku jury dodatkowo przyznało wyróżnienia następującym osobom:
 
Kucharze:
 
Najwyższy poziom profesjonalizmu w pracy na stanowisku – puchar dla zespołu z numerem startowym 2 (Takeshi Yoshida, Mina Gucluer OSZ Gastgewerbe z Berlina)
Najlepiej zgrani w pracy zespołowej i pomysłowość – dwie książki dla zespołu z numerem startowym 12 (Monika Kowalewska, Sylwia Zawadzka z ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej)
Najlepiej przygotowane mięso – komplet profesjonalnych noży kutych od firmy ZM Łuków dla ucznia przygotowującego mięso w zespole z numerem startowym 14 (Igora Simura z ZSSG w Warszawie przy ul. Komorskiej) 
Kelnerzy: 
 
W konkurencji na najlepsze nakrycie improstyl za kreatywność i perfekcję wykonania – książka i medal dla uczestnika konkursu kelnerskiego z numerem startowym 12 (Mariola Gałązka z ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej)
W konkurencji na najlepszy serwis angielski befsztyka tatarskiego za kreatywność i innowacyjny sposób wyserwowania – książka i medal dla uczestnika konkursu kelnerskiego z numerem startowym 11 (Przemysław Rosiak z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim)
W konkurencji na najlepszy serwis angielski befsztyka tatarskiego za perfekcyjną technikę wykonania – puchar dla uczestnika konkursu kelnerskiego z numerem startowym 14 (Julia Białek z ZSSG w Warszawie przy ul. Komorskiej)
 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
 
Jury, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.