< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Uczniowie z warszawskich i rybnickich szkół laureatami „Mistrzostw Młodych Kucharzy”

Szkoły gastronomiczne2015-11-24
Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej. W ubiegłym roku udało im się zająć trzecie miejsce w 6. edycji konkursu „Zgotuj Sobie Sukces”, którego kontynuacją są tegoroczne „Mistrzostwa Młodych Kucharzy”. Drugie miejsce wywalczyli Piotr Archiciński i Kamil Pytkowski, z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Trzecie miejsce na podium przypadło uczniom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Rybniku: Mariuszowi Jasińskiemu i Zuzannie Sałbut.
W ramach finału konkursu dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania dania głównego oraz deseru z produktów, które otrzymali w formie tzw. „black box” (czarnego pudła) – jego skład uczestnicy konkursu poznają w chwili rozpoczęcia zawodów. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz deseru w czasie zaledwie półtorej godziny. Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniali członkowie międzynarodowego jury, w którym zasiedli m.in. Siegfried Schaber, honorowy prezes WACS (World Association of Chefs), Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie, odznaczony w 2014 roku laurem Prix du Chef de l'Avenir (Kucharz Przyszłości) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Sama La Rotisserie została w tym samym roku wyróżniona dwiema czapkami przez inspektorów prestiżowego, żółtego przewodnika „Gault & Millau”. Członkiem jury był także Andrea Camastra z restauracji Senses, której inspektorzy żółtego przewodnika przyznali w zeszłym roku trzy czapki. Panom towarzyszył również Zenon Hołubowski – jeden z dwóch polskich szefów kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs.[1] Prace jury koordynował Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO.
Laureaci pierwszego miejsca w „Mistrzostwach” jako danie główne podali pierś z kurczaka gotowaną w niskiej temperaturze 63 stopni, w towarzystwie kaszy kuskus, ugotowanej w soku pomarańczowym, okraszonej kawałkami jabłek z musem z pietruszki i jabłka. Na talerzach zwycięzców znalazł się też sos kawowo-czekoladowy, marynowany burak, piklowana cebulka i czips z ziemniaka. Jako deser młodzi adepci sztuki kulinarnej zaproponowali chrupiące ciasteczko z płatków kukurydzianych, scalonych solonym karmelem, z klasycznym ganache (musem czekoladowym ) w środku. Parę dla ciasteczka stanowiła opalana beza włoska, mus o smaku solonego karmelu, sos karmelowy i sezamek.
Na laureatów, oprócz prestiżowego tytułu „Mistrzów Młodych Kucharzy”, czeka możliwość dołączenia do kulinarnej Polskiej Reprezentacji Juniorów. To wyróżnienie jest także przepustką do prestiżowych międzynarodowych konkursów. Reprezentacja już wkrótce rozpoczyna treningi do 24. olimpiady kulinarnej w Erfurcie, która odbędzie w 2016 roku. Dodatkowo, mistrzowie oraz zwycięzcy drugiego i trzeciego miejsca otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe dla siebie, swoich nauczycieli i szkół.
Celem „Mistrzostw Młodych Kucharzy”, zaadresowanych do uczniów szkół gastronomicznych, jest wspieranie polskiego sektora Horeca. Postrzegamy młodych kucharzy jako tę grupę, o której rozwój należy szczególnie zadbać. Nasz konkurs jest jedną z wielu inicjatyw na rzecz wzmocnienia partnerstwa pomiędzy MAKRO a sektorem Horeca. To, co nasza firma oferuje w ramach „Mistrzostw”, to profesjonalna przestrzeń, w której młode talenty kulinarne mają okazję sprawdzić swoje umiejętności, szeroka gama produktów, międzynarodowe jury gwarantujące wysoki obiektywizm oceny oraz, co najważniejsze, nagrody, które umożliwiają dalszy rozwój zawodowy na polskiej, a nawet europejskiej arenie kulinarnej – mówi Eric Poirier, prezes firmy MAKRO
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.