< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia już za nami.

Szkoły gastronomiczne2015-11-10
29 października 2015 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Gdańsku odbył się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.
 
 
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Patronat honorowym objęli Szanowni Państwo: Marszałek Województwa Pomorskiego Pana Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańska Pan Paweł Adamowicz, Pomorski Kurator Oświaty Pani Elżbieta Wasilenko, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski. 
 
 
Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich.
W konkursie wzięło udział 19 szkół. Miło nam było gościć: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Im. Jana Pawła II z Kościelca, Powiatowe  Centrum Edukacyjne Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka, Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania, Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga, Zespół Szkół Agrotechnicznych  im. Władysława Reymonta ze Słupska, Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej, Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego  z Murowanej Gośliny, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej - Curie z Kwidzyna, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny, Zespół Szkół Gastronomiczno -Spożywczych z Olsztyna, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II z Tczewa, Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego z Ostródy, Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa z Ostródy, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności z Myślenic, Zespół Szkół Hotelarsko -Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rumi, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im.ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa.
 
 
Grand Prix zdobyli:
Kacper Serafińczuk, Dominik Błażejewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku za przygotowanie zakąski: Combra z sarny z topinamburem, coulis z kasztanów i paloną czekoladą na podstawie Pana Tadeusza A. Mickiewicza oraz ciastka czekoladowego z żelem z gruszki, kremem chantilly,  bezą z pietruszki i watą cukrową w oparciu o książkę Roald DahlCharlie i fabryka czekolady.
 

 
I miejsce za zakąskę przyznano Weronice Szymczak, Darii Budych z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie. Szkoła w Murowanej Goślinie. Dziewczęta zachwyciły zakąską ciepłą, przygotowaną z karpia , z dodatkiem z suski sechlońskiej oraz chrzanu w towarzystwie fondu z owoców morza inspirując się Janem Brzechwą „Brzechwa dla dorosłych”.
 
 
II miejsce za zakąskę zdobyli Krzysztof Orzechowski, Michał Plaugo
z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za Tatar a ' la smeagol sporządzony na  podstawie powieści Tolkiena John Ronald Reuel  Władca Pierścieni. Tom 2. Dwie wieże.
 
III miejscem za zakąskę wyróżniono uczenicę z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej Małgorzatę Kwaśny i Angelikę Sałapatek za jagnięcinę na purée pietruszkowym przyrządzoną na podstawie książki Stefana Żeromskiego Przedwiośnie.
 
I miejsce za deser wywalczyły Weronika Szymczak, Daria Budych z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie. Szkoły w Murowanej Goślinie. Dziewczęta zachwyciły jury tortem orzechowym upieczonym na podstawie Granicy Zofii Nałkowskiej.
 
II miejsce za deser zdobył Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej. Małgorzata Kwaśny i Angelika Sałapatek przekonały jury miłosną harmonią na podstawie wiersza Bolesława Leśmiana W malinowym chruśniaku.
 
III miejsce za deser zdobyły Ida Popis, Katarzyna Sikorska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie za ciasto z musem śliwkowym na podstawie John Flanagana Zwiadowcy, księga 11. Zaginione historie.
I miejsce za literackość przyznano Zespołowi Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni. Natalia Frankiewicz, Agata Kaczykowska zaintrygowały jury wykorzystaniem książki Jamesa Frey Mój przyjaciel Leonard, na podstawie której sporządziły ceviche z łososia w pierożkach, z sałatką z awokado podane z dresingiem pietruszkowym i czekoladowy torcik na orzechowym spodzie w towarzystwie miodowego sosu.
 
II miejsce za literackość otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności z Myślenic. Joanna Wróbel, Zuzanna Wietek przekonywująco opowiadały o książkach: J. Lanchastera Cnym Rozkoszom i M. Prousta W stronę Swanna, na podstawie których przygotowały bliny gryczane w sosie śmietanowo – rydzowym oraz Krem duo – czekoladowy z kwaśną nutą.
 
III miejsce przypadło Zespołowi Szkół Agrotechnicznych im.Władysława Reymonta w Słupsku. Patrycja Korochoda i Malwina Kaczmarczyk wybrały kilka książek: Zbrodnię i karę Fiodora Dostojewskiego, Nad NiemnemElizy Orzeszkowej, Ludziach bezdomnych S, Żeromskiego, Dziadka do orzechów Hoffmanna. Książki pozwoliły zawodniczkom przygotować sałatkę z polędwicy z dorsza atlantyckiego, marynowanego w białej herbacie w asyście dressingu malinowego oraz lasagnię z dyni i buraka na tiulu orzechowym  z salsą z ananasa i marakui.
 
Gratulujemy nagrodzonym uczniom i ich nauczycielom.
Potrawy konkursowe oceniało profesjonalne jury, któremu bardzo dziękujemy za wsparcie organizacji konkursu, profesjonalizm oceniania:
 
Jury Degustacyjnemu: Panu Maciejowi Dobrzynieckiemu Prezydentowi Akademii Gastronomicznej w Polsce, Panu Krzysztofowi Szulborskiemu Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Panu Krystianowi Szidel Szefowi Kuchni Hotelu Sheraton, Panu Tomaszowi Koprowskiemu Szefowi Kuchni Hotelu Grand, Grzegorzowi Nakrajnikowi Szefowi kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku, Pani Justynie Zdunek  Restauratorce, właścicielce Restauracji Metamorfoza w Gdańsku i ambasadorce pomorskiej kuchni, Agacie Godlewskiej- Redaktor Prowadzącej Magazynu Food Service, najlepszego magazynu branży Ho ReCa w Polsce, Panu Łukaszowi Modelskiemu- Zastępcy Redaktora Naczelnego Magazynu Twój Styl, pisarzowi i dziennikarzowi, autorowi wielu książek, w tym pozycji „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.” wyróżnioną prestiżową nagrodą AIG Prix de la Litérature Gastronomique, przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu, Panu Pawłowi Petrykowskiemu technologowi firmy Nestor, Lodziarskiemu Mistrzowi Polski 2015, Panu Karolowi Szatybełko Podstarszemu Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku właścicielowi cukierni „Rydelek”, Panu Szymonowi Kawlewskiemu skarbnikowi Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku właścicielowi Cukierni „Wega”.
 
Jury Technicznemu: Panu Mariuszowi Gachewiczowi szefowi Kuchni „Hotelu Zamek Gniew”, Panu Markowi Moskwa kierownikowi cukierni Goldwasser, Panu Michałowi Turzyńskiemu technologowi firmy Master Martini, Panu Bartoszowi Rozbiegała szefowi Restauracji Hotelu Kozi Gród, Panu Michałowi Wiśniewskiemu kierownikowi cukierni Hotelu Haffner Mistrzowi Polski w przygotowaniu deseru 2015, Panu Krzysztofowi Ilnickiemu  właścicielowi cukiernikowi „Cukierni UMAM”, Panu Markowi Rogalskiemu uczestnikowi Top Chef-a, szefowi kuchni Restauracji Kowall.
Jury literackiemu: Pani Monice Jankowskiej Redaktor dziennika Bałtyckiego, Panu Michałowi Turkowi Redaktorowi RadioPlus
 
Dziękujemy za ciekawe warsztaty, pokazy, prezentacje: Firmie Maximus za prezentację: Nowoczesna pracownia technologiczna, Panom Łukaszowi Lewandowskiemu szefowi kuchni Sport Hospitality i Adamowi Krzywiec - Właścicielowi i szefowi kuchni Restauracji Sekai Sushi w Rumii za przeprowadzenie warsztatów ze sporządzania sushi. Panu Michałowi Turzyńskiemu technologowi firmy Master Martini za zademonstrowanie sposobów sporządzania dekoracji z czekolady. Pan Maurycemu Chodorowskiemu z ILLY za podzienie się wiedzą na temat parzenia kawy. Panu Piotrowi Ruteckiemu z Restauracji Metamorfoza za live cooking. Panu Radosławowi Wereszczyńskiemu szefowi kuchni Restauracji „Neighbours Kitchen” za wprowadzenie młodzieży w tajniki kuchni molekularnej.
Bardzo dziękujemy za wsparcie finansowe imprezy sponsorom: firmie PZU sponsorowi głównemu, Prezydentowi Miasta Gdańsk Panu Pawłowi Adamowiczowi,  Prezydentowi Akademii Gastronomicznej w Polsce Panu Maciejowi Dobrzynieckiemu za ufundowanie Grand Prix nagrody finansowej, Panu Jarkowi Marczewskiemu Dyrektorowi Firmy MAXIMUS GASTRONOMIA, Państwu Izabeli Piaseckiej, Tomaszowi Piaseckiemu Właścicielom Firmy NESTOR,Panu Markowi Rusztyn właścicielowi Firmy Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły, Firmom: Callebaut, Master Martini.
Panom Pawłowi Czerepacha i Tomaszowi Gross Właścicielom Restauracji Nad Potokiem, Państwu Jolancie, Zygmuntowi, Alicji Kąkol z Restauracji Hotelu Kozi Gród, Panu Tomaszowi Lepisz Dyrektorowi Hotelu Szydłowski, Panu Piotrowi Trynka General Manager Assistant MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Panu Łukaszowi Miecznikowskiemu Szefowi kuchni z MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Pani Joannie Wolny Front Office Manager z Sofitel Grand Sopot, Panu Wiesławowi Samociukowi z Restauracji Hotelu Cztery Brzozy, Panu Michałowi Mosek managerowi Restauracji Filharmonia bardzo dziękujemy za sfinansowanie i przygotowanie cateringu, a Panu Maurycemu Chodorowskiemu Przedstawicielowi Firmy ILLY za udostępnienie ekspresu kawowego i kawy.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.