< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

VII BESKIDZKI KONKURS MŁODYCH KUCHARZY!!!

Szkoły gastronomiczne2015-11-09

 

Dnia 28.10.2015r. w naszej szkole odbyła się już siódma edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk.

Współorganizatorami konkursu byli: Stowarzyszenie Rybackie Żabi Kraj,  firmy: Hortex, Prymat, Stalgast, Zwardo. Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego.

Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego był
filet z karpia ze skórą

W konkursie uczestniczyło 16 uczniów z 8 szkół gastronomicznych Polski I Czech: z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Wadowic, Wisły, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna.

Swoją obecnością zaszczycili nas:

CARLOS GONZALES-TEJERA – naczelny ekspert kulinarny firmy  Stalgast

DR HENRYK BIAŁOWĄS-  Ichtiolog z Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu, który przeprowadził ciekawą prelekcję dotyczącą rybołówstwa na Ziemi Cieszyńskiej.

Młodzi kucharze w ciągu 90 minut musieli przyrządzić smakowite dania,
a następnie w ciągu 15 minut przygotować je do prezentacji i degustacji. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania wyglądały bardzo smakowicie!

Uczniowie byli oceniani przez jury techniczne, które  zwracało uwagę na przygotowanie stanowiska, higienę pracy, a także prawidłowość wykonania potraw. Z kolei jury degustacyjne oceniało przede wszystkim  smak a także  dobór składników, wygląd i aranżację potrawy.

Naszą szkołę reprezentowali: Nikoleta Dziadek z kl. 1ga, Konrad Waliczek z kl. 1ka, Anna Pieter z kl. 2ga oraz Kacper Mysiak z kl. 2ga

W konkursie sukces odnieśli gospodarze. Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Nikoleta Dziadek zajęła drugie miejsce. Jury  przypadł do gustu serwowany przez nią karp w winie ze sufletem z ziemniaków.

Miejsce pierwsze zajęła Klaudia Kiełkowska (ZSE Wodzisław Śląski), trzecie miejsce oraz wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego - Nikola Bukowczanová  (Český Těšín)

Gratulujemy i do zobaczenia za rok na VIII BKMK!

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS