< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Zaszczepić słodkiego bakcyla wśród uczniów !

Szkoły gastronomiczne2015-07-30

Szkolenie Cukiernicze w Akademii Mistrza.

 
 
Pomysł uruchomienia autorskiego cyklu szkoleń dla młodych adeptów sztuki cukierniczej zrodził się podczas V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO - SWEET 2015. - Na targach obiecaliśmy finalistom mistrzostw, że w ramach nagrody za ich zaangażowanie, wysiłek i osiągnięcia, odwiedzimy szkoły, w których na co dzień uczą się zawodu, i zorganizujemy dla nich warsztaty z prawdziwego zdarzenia, na których nie tylko będą mogli kształcić się pod okiem mistrzów, ale też będą mieli okazję pracować z materiałami, z którymi w szkołach rzadko mają do czynienia - czekoladą i karmelem - mówi pomysłodawca cyklu, technolog żywności Jacek Zięba z ZT Kruszwica S.A..
 
W trakcie szkoleń uczniowie szkół cukierniczych mieli okazję przygotowywać własne tabliczki czekolady, nadziewali trufle, robili praliny. Uczyli się też techniki temperowania czekolady oraz przeciągania i barwienia karmelu. Przygotowywali słodkie kwiaty i podziwiali kunszt mistrza Michała Kumura, który na ich oczach wyczarowywał karmelowe ptaki.
 
Dla młodych ludzi ogromnym przeżyciem było nie tylko tworzenie słodkich dzieł sztuki, z którymi zetknęli się po raz pierwszy, ale także, a może przede wszystkim, spotkanie mistrza świata w cukiernictwie. - Pytań o konkurs, drogę jaką trzeba przejść, przebieg zawodów było rzeczywiście mnóstwo. Bardzo się z tego cieszę, bo to znaczy, że ci młodzi ludzie są ambitni i mają marzenia. Nie chcę, by się rozczarowali, dlatego nie ukrywałem, że sukces w tym zawodzie wymaga ogromnego poświęcenia, determinacji i ciężkiej pracy. Mam jednak poczucie, że to ich nie zniechęciło. Przeciwnie, są gotowi trenować godzinami, by osiągnąć sukces w zawodzie, który wybrali - opowiada Mieczysław Chojnowski. - Być może w trakcie tych warsztatów spotkałem, albo dopiero spotkam kolejnych mistrzów Polski lub świata - zastanawia się mistrz świata.
 

Akademia Mistrza dla Szkół, już po zakończeniu pierwszego etapu, w którym udział wzięło sześć szkół, okazała się doskonałym sposobem na zaszczepienie wśród młodzieży bakcyla cukiernictwa. Entuzjazm młodzieży oraz nauczycieli to dowód na to, że projekt jest strzałem w dziesiątkę. Czerpanie z wiedzy doświadczonych i utytułowanych cukierników jest najlepszym sposobem na rozbudzenie pasji do zawodu. Ich sukcesy i osiągnięcia wpływają na decyzje młodych i są przepustką do ich własnych, przyszłych sukcesów.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS