< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

II Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych- wyniki

Szkoły gastronomiczne2015-07-06

Finał konkursu !

W sobotę 20 czerwca 2015r. podczas obchodów jubileuszu 25-lecia istnienia firmy Weindich w Centrum Kulinarnym w Chorzowie odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło o II Kulinarny Puchar Śląska.Celem konkursu było wyłonienie najlepszych kucharzy tj. uczniów szkół gastronomicznych, którzy najlepiej i najciekawiej zaprezentowali się w przygotowaniu i podawaniu dań z kuchni z regionu śląskiego z uwzględnieniem nowoczesnych trendów obowiązujących w kuchni.
 



W tym roku w składzie Jury znaleźli się nie tylko członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz Szefowie kuchni będący ekspertami kulinarnymi z rozmaitych  kuchni regionalnych, ale również zaproszone przez Organizatorów blogerki kulinarne, które oceniały i wybierały sowich faworytów przyznając im nagrodę.
 

 
 

Jury Szefów Kuchni reprezentowali: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Daniel Bzdyk. Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Michał Jarzombek, Piotr Sabala, Małgorzata Stach, Szymon Szlendak. W składzie jury blogerek zasiadały: Karolina Żmijewska  (kuchnia bezglutenowa loli), Iwona Orzechowska (smakowity blog kulinarny i qchennewariacje, Anna Petryna (słodki kompromis) oraz Natalia Rusinowska (zmysłowo przez świat).

 
Podczas II etapu uczestnicy mieli za zadanie przygotować 3 dania konkursowe w następujący sposób: przystawkę i deser według wcześniej przesłanej receptury oraz danie główne wykorzystując produkty znajdujące się w tzw. „Black Box” , którego zawartość poznali w dniu finału  oraz w „spiżarce”.
 Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 3 godziny.
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Uczniowie stanęli na wysokości zadania. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne min. tj. zgodność potrawy z recepturą, estetyczny wygląd, kreatywność, smak  i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne min. tj. mise en place – profesjonalna praktyka kucharska, prezencja szefa ekipy i kucharza pomocniczego, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników.
 
 
Zwycięzcy konkursu:
I miejsce:
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu:
- Mateusz Tomasik
- Szymon Kuśkowski
II miejsce: 
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej:
- Dimitri Petrov
- Paulina Pustelnik
III miejsce:
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
- Dawid Cieślar
-Karol Procner

 
Zwycięska ekipa z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu otrzymała: II Kulinarny Puchar Śląska, a także bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu w sklepie firmowym Weindich przy ul. Adamieckiego 8 w Chorzowie, a także nagrody w postaci drobnego sprzętu kuchennego oraz możliwość odbycia stażu w kuchni Zajazdu Hetman z siedzibą w Lgocie Murowanej pod okiem Szefa kuchni Sebastian Humskiego.
 

 
Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (otrzymali bon o wartości 2000 zł + sprzęt kuchenny), a trzecie miejsce wywalczył  Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle (otrzymali bon o wartości 1000 zł + sprzęt kuchenny).  
 
Nagrodę specjalną  Jury za mnogość wykorzystania technik kulinarnych w postaci warsztatów kulinarnych w Wrocławiu ufundowaną przez Szefa  Kuchni Tobiasza Hermana otrzymał Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.
 
 
Jury blogerek z kolei nagrodziło 3 nagrodami poszczególne potrawy: wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw, za najlepszą uznały PRZYSTAWKĘ przygotowaną przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznały Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, a najlepszy deser przygotowali Dmitri Petrov i Paulina Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
 
Po konkursie odbyły się znakomite pokazy kulinarne: „jagnięcina w roli głównej” oraz „kuchnia myśliwska inaczej czyli dziczyzna z elementami kuchni molekularnej”, w wykonaniu naszych Mistrzów:  Piotra Sabaly i Daniela Bzdyka oraz Wiesława Ambrosa z Michałem Jarzombkiem.
 
 
Wszystkich szkołom i uczestnikom biorącym udział w konkursie serdecznie gratulujemy i zapraszamy już na trzecią edycję Kulinarnego Pucharu Śląska za rok!

Więcej na stronie: centrumkulinarne.com.pl
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.