< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Festiwal Lubuskie Smaki

Szkoły gastronomiczne2015-05-21
 28 kwietnia 2015r. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował Festiwal Lubuskich Smaków i odbywającą się w ramach III edycji Konkursu Gastronomicznego.
 
 
W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: polędwiczki  wieprzowej, miodu wrzosowego i warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika oraz potrawy obowiązkowej Amuse bouche w formule Black Box.
 
 
Patronat nad „Festiwalem Lubuskich Smaków" objęli :
Wojewoda Lubuski
Marszałek Województwa Lubuskiego
Lubuski Kurator Oświaty
Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp.
 
 
Do zmagań konkursowych przystąpiło siedem szkół z województwa lubuskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego i zachodniopomorskiego.
 
 
Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie:​
Joanna Ochniak -przewodnicząca, inicjatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni
Wiesław Kartasiński- szef kuchni restauracji  w Hotelu Radisson Blu w Szczecinie.
Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny Akademii Kulinarnej Farutex,
Beata Sawicka, nauczycielka Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie, członek jury wyłoniony drogą losowania oraz jury techniczne w składzie:


 
Dawid Szkudlarek-przewodniczący, nauczyciel ZSG Gorzów Wlkp. zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych, ostatnio Martel 2014,
Bartłomiej Pawlikowski, absolwent ZSG Gorzów Wlkp., finalista wielu konkursów kulinarnych. 
 
Po czterogodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:

 
I miejsce- Maciej Pisarek, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp, opiekun Tomasz Nobel. 
Liczba punktów 123
II miejsce- Kornel Kuzański, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu, opiekun Agnieszka Raducha
Liczba punktów 122
III miejsce- Dominik Wieczorek, uczeń Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach, opiekun Wojciech Wojtkowiak, Liczba punktów 99
 
Wyróżnienia:
Konstanty Łucki, uczeń Powiatowego Zespołu Szkól Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie, opiekun Joanna Wolniewicz,
Liczba punktów 87
Monika Ludwisiak, uczennica Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła I  w Głogowie, opiekun Joanna Chmielewska,
Liczba punktów 84
Marta Rodak, uczennica Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w  Kamieniu Małym, opiekun Kinga Tyrpa,
Liczba punktów 71
Szymon Bugsalewicz, uczeń Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze ,opiekun Mateusz Halkowicz ,
Liczba punktów 70 
 
Nagrodą główną w konkursie był trzydniowy staż w Akademii Kulinarnej Farutex w Warszawie, połączony z wizytą w jednej z prestiżowych restauracji ,w której odbędzie się kolacja degustacyjna. 
 
 
Podczas konkursu odbywały się prelekcje i pokazy kulinarne dla zaproszonych gości, w tym uczniów gorzowskich szkól gimnazjalnych, dla opiekunów i uczniów naszej szkoły.​
 
Pierwszą  prelekcję na temat Reneta landsberska -pochodzenie i zastosowanie poprowadził Jerzy Zysnarski, dziennikarz, regionalista interesujący się historią i specyfiką regionu lubuskiego. Następnie Małgorzata Zysnarska scharakteryzowała kuchnię lubuską i jej specjały.
Pokazy tematem Kuchnia lubuska -  rozpoczął Michał Rejniak, szef kuchni Restauracji Dom nad Rzeką w Skwierzynie.
 
Następnie prelekcję i pokaz kulinarny. Wykorzystanie produktów regionalnych, dzikich ziół i roślin poprowadził Maciej Ostrowski, kucharz i doradca kulinarny, miłośnik naturalnych rozwiązań w kuchni. Fascynują go stare książki kucharskie, do których często wraca i czerpie inspiracje do nowych receptur. Praktykował w najlepszych restauracjach w Polsce m.in Aruana w hotelu Narvil i La Rotisserie w hotelu Le Regina. Specjalista w dziedzinie ryb i owoców morza.
Kolejną prelekcję pod tytułem Znaczenie miodu przedstawił Józef Brzozowski właściciel Gospodarstwa Pasiecznego w Marwicach.
 
Na zakończenie pokaz pod tytułem Lekcje smaków prowadził Patryk Dziamski, uczestnik 4 edycji programu Top Chef , menager  kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk 2014r., współautor książki Lekcje smaków skierowanej do szkół gastronomicznych, szef  kuchni, doradca kulinarny nastawiony na odkrywanie nowych trendów kulinarnych.
 
W czasie trwania „Festiwalu Lubuskich Smaków" odbywały się również ciekawe wywiady prowadzone przez dziennikarkę Radia Plus –panią Agnieszkę Moskaluk, między innymi z Prezydentem Miasta Gorzowa Wlkp panem Jackiem Wójcickim oraz z Agnieszką Dymińską, tegoroczną absolwentką ZSG, laureatką ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Gotuj lokalnie.
 
Wsparcia i pomocy w realizacji całego wydarzenia udzieliły:
Partnerzy konkursu:
Farutex
Firma SAS -kompleksowe wyposażenie do gastronomi
Dziamski Concept
Smolarnia Hotel i Restauracja
Gorzowski Rynek Hurtowy
Restauracja Don Giovanni
Restauracja Symfonia
Dora Metal
Inter -Europol Piekarnia Szwajcarska
Folwark Folińscy
Hotel i Restauracja „Dom nad Rzeką"
Bonduell
Sieć Aptek Strywald
Maciej Ostrowski
Kitle.pl
Motel Pintal
OSiR w Gorzowie Wlkp
Patroni medialni
Radio Plus
Portal Papaja.pl
 
Koordynatorami „Festiwalu Lubuskich Smaków" 2015 byli:
pani Izabela Stachowiak-nauczycielka ZSG
pan Paweł Salamon-nauczyciel ZSG i szef kuchni.
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.