< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Festiwal Lubuskich Smaków w Gorzowie Wlkp.-28.04

Szkoły gastronomiczne2015-04-18

Zapraszamy młodzież szkół gastronomicznych do udziału w konkursie !


Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych 
im. Febronii Gajewskiej-Karamać 
w Gorzowie Wlkp.
serdecznie zaprasza do wzięcia udziału
w "Festiwalu Lubuskich Smaków"
i odbywającego się w jego ramach
finału III edycji  Konkursu Gastronomicznego
w dniu 28.04.2015 r.
 
Wydarzenie objęli patronatem: 
 
 Marszałek Województwa Lubuskiego 
 Wojewoda Lubuski 
 Lubuski Kurator Oświaty 
 Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego 
 
To kulinarne wydarzenie ma na celu przybliżyć wszystkim historię i znaczenie smaków i darów regionu lubuskiego, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne.
 
Oprócz Konkursu Gastronomicznego przewidziane są dodatkowe atrakcje: pokazy, prelekcje i ekspozycja produktów regionalnych.
 
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, a jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, oraz pobudzanie i promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej.
 

Szczegółowe informacje znajdują się w Regulaminie Konkursu dostępnym na stronie http://www.gastronomik.gorzow.pl

Lista uczestników
1. ZSE Zespół Szkół Ekonomicznych im.Jana Pawła II w Głogowie-uczestnik Monika Ludwisiak , opiekun Beata Sawicka,
2.ZSCKR Zespół Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym ,uczestnik Maria Rodak, opiekun Kinga Tyrpa,
3.Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w  Piniewach , uczestnik Dominik Wieczorek, opiekun Agnieszka Ozorkiewicz,
4.ZSG Gorzów Wlkp , uczestnik Maciej Pisarek, opiekun Tomasz Nobel,
5.Zespół Szkól Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu ,uczestnik Kornel Kuzański, opiekun Agnieszka Raducha,
6.Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze uczestnik Szymon Bugsalewicz ,opiekun Mateusz Halkowicz,
7.Powiatowy Zespól Szkól Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie, uczestnik Konstanty Łucki, opiekun Joanna Wolniewicz.


 

Tematem konkursu jest:
 
* polędwiczka wieprzowa,
 
* miód wrzosowy,
 
* jeden rodzaj warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika.
 
Uczniowie wykonują samodzielnie 2 potrawy:
 
· Potrawa obowiązkowa: „amuse bouche” w ilości 4 porcji z surowców przygotowanych przez organizatora w formie „Black Box”
 
· Potrawa własna: z surowców własnych, zgodnie z tematem konkursu w ilości 4 porcji.
 

 PROGRAM FESTIWALU
 
8:00 – 9:00 Rejestracja uczestników / Zabezpieczenie surowców na potrawę dowolną
 
9:00 – 11:00 Poczęstunek
 
10:00 – 10:30 Otwarcie Festiwalu/ Wybór komisji konkursowej
 
10:30 – 11:00 Zapoznanie się uczestników ze stanowiskami pracy (pracownia technologiczna)
 
11.00 – 13.00 Konkurs
 
10:30 – 15:00 Prelekcje, pokazy kulinarne i wystawa produktów regionalnych
 
13:00 – 14:30 Lunch
 
14:30 – 15:00 Degustacja potraw konkursowych
 
15:00 – 15:30 Ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród
 
15:30- 16:00 Zakończenie Festiwalu, pożegnanie gości
 
Zgłoszenia konkursowe wraz z recepturami i zdjęciami prosimy przesyłać na adres: zsg@edu.gorzow.pl
 
Regulamin:
 
Z wyrazami szacunku 
Dyrektor Małgorzata Pawłowska 
Kapituła Konkursu 
Kontakt do koordynatora festiwalu
Salamon Paweł +48 600-179-130 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.