< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”.

Szkoły gastronomiczne2015-04-08

W dniu 25 marca 2015r. w Zespole Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach, odbyły się obchody Światowego Dnia Kelnera i VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”.

Otwarcie wydarzenia nastąpiło przez Prezesa Akademii Kelnerskiej – P. Grzegorza Górnika i Panią Dyrektor ZS nr 1 w Puławach - P. Barbarę  Bińczak.


W Mistrzostwach Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” wzięło udział osiem zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski, wybranych w drodze wstępnych eliminacji. Były to:

  1. Zespół Szkół  nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach – opiekun zespołu  P. Katarzyna Czopko - Noworolnik
  2.  Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie  – opiekun zespołu  P. Anna Przeździak
  3. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach  – opiekun zespołu  P.  Lucyna Gara
  4. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce  – opiekun zespołu  P. Mirosława Barwińska, P. Joanna Nietupska
  5. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu  – opiekun zespołu  P.  Jolanta Chruścielska 
  6. Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu  – opiekun zespołu  P.  Danuta Treffon 
  7. Zespół Szkół Spożywczych  i Hotelarskich w Radomiu – opiekun zespołu

            P.  Jarosław Wojciechowski

  1. Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie– opiekun zespołu  P.  Magdalena Biesiadecka.

Zmagania uczestników bacznie obserwowało Jury.  W składzie Jury zasiedli:

-        p. Adam Michalski – przewodniczący Jury, ekspert kulinarny, mistrz kuchni,

-        p. Danuta Richert - nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, dyr. szkoły mgr inż. Irena Baran

-        p. Jerzy Czapla – mistrz barmaństwa, właściciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów,

-        p. Paula Górnik - „Kelner roku 2012 Lubelszczyzny”, studentka II roku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,

-        p. Wojciech Ożóg – manager restauracji i hotelu „Ambasadorski” i „Hubertus” w Rzeszowie,

-        p. Waldemar Szałas – właściciel restauracji i hotelu „Prima” w Puławach.

Mistrzostwa Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”  objęte zostały wieloma patronatami.

Honorowy patronat

-        Prezydenta Miasta Puławy, P. Janusza Grobla,
-         Starostwo Powiatowe w Puławach , P. Witolda Popiołka,
-        Minister Edukacji Narodowej P. Joannę Kluzik Rostkowską,
-        Kuratorium Oświaty w Lublinie, P.  Krzysztofa Babisza,
-        Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej,
-        Ośrodek Rozwoju Edukacji,
-        Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników P. Jarosława Uścińskiego.

Patronat medialny i branżowy:
-        TVP Lublin
-         TVK Puławy, TV Puławy24,
-        Radio: Lublin, Puławy24,
-        portal gastronomiczny: „Papaja” i "Kucharze- Serwis”,

czasopisma: „Poradnik Restauratora”  „Restauracja”, „Przegląd  Gastronomiczny”, „Kurier Lubelski” i „Teraz Puławy”, „Dziennik Wschodni”, „Wspólnota Puławska”.

Sponsorzy wydarzenia to:
-        „Megast” w Lublinie,
-         „Stalgast” w Warszawie,
-        „Prima„  Hotel Restauracja w Puławach,
-        Fundacja Promocji Edukacyjnej „ORYLION” w Lublinie,
-        Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
-        Żywiec Zdrój S.A.,
-        IUNG PIB Rolniczy Zakład Doświadczalny „KĘPA” w Puławach,
-        „Abramowicz i s-ka” Piekarnia Cukiernia w Klikawie,
-        „Pewnik” Drukarnia w Puławach,
-        „PRYMAT”
-        Hotel „Moran” w Powidzu
-        Hotel „Dwór Polski” we Wrocławiu
-        Karczma Parchatka w Parchatce
-        „Poradnik Restauratora”
-        „Przegląd Gastronomiczny”
-        Drob – Wit. Ubojnia drobiu w Witowicach,
-        Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
-         „MART” Zagrody
-        „Tommy Cafe” Palarnia Kawy w Krakowie
-        Zakład Mięsny i Wyrób Wędlin „MARKO” Załazy

Mistrzostwa Polski Kelnerów to wyjątkowy Konkurs - jedyny taki w Polsce - skierowany przede wszystkim do młodzieży i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, kelnerskim i hotelarskim. Cel konkursu to doskonalenie umiejętności uczniów,  podnoszenie poziomu kształcenia, a także nawiązywania współpracy  między  szkołami. Konkurs jest szansą dla młodych ludzi na odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu. Bardzo dużym wsparciem dla uczestników jest kadra pedagogiczna, która zachęca i motywuje uczniów do jak najlepszego przygotowania a następnie prezentowania wypracowanych umiejętności.

Wymaga to wiele pracy i zaangażowania obu stron. Wytrwała praca jednak przynosi owoce, ponieważ jakość nigdy nie jest dziełem przypadku, zawsze jest wynikiem wysiłku człowieka. 

Podczas Mistrzostw Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”młodzież rywalizowała w następujących kategoriach:
-        Test Kelnerski,
-        Konkurs  Hydrosommelierski,
-        Improstyl,
-        Wariacje na temat ananasa,
-        Serwis Synchroniczny.

Udział w Teście Kelnerskim polegał na wylosowaniu jednej osoby z każdej drużyny, która zmierzyła się z pytaniami dwujęzycznymi - w jęz. polskim i jęz. angielskim. W teście trzeba było wykazać się dużą wiedzą teoretyczną. To była taka rozgrzewka!

Następnym punktem Mistrzostw był „Konkurs Hydrosommelierski”, polegający na tzw. ślepej degustacji wód niegazowanych. To zadanie wbrew pozorom jest bardzo trudne!!!

W tej kategorii najlepszy okazał się Grzegorz Zarzecki z ZSCKR w Rudce, który zdobył tytuł „Hydrosommeliera Roku”. Brawo!!!

Niezwykle pokazowym punktem Mistrzostw, który wzbudził wielkie zainteresowanie był  konkurs „Improstylu” - styl nakrycia, odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu - wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego. Tu, każda ze szkół wykazała się własną inwencją twórczą. Prezentacja stolików przykuwała spojrzenia swym eleganckim i wyszukanym wyglądem.

            Młodzież rywalizowała również w konkursie „Wariacje na temat ananasa”. Uczestnik  musiał wykazać się własną inwencją twórczą, zaprezentować efektowny pokaz  przyrządzenia i podania  potrawy z ananasa w obecności gości.  Było znakomicie!

Ostatnią kategorią, która wzbudziła bardzo duże zainteresowanie okazał się widowiskowy Pokaz Synchroniczny.

Puchar kryształowy i tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2015 otrzymał zespół, który zgromadził największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu.

WYNIKI VIII MISTRZOSTW POLSKI KELNERÓW „JUNIOR WAITER 2015”

Miejsce I

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu 

Miejsce II

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu

Miejsce III

Zespół Szkół  nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach

Zespół Szkół Spożywczych  i Hotelarskich w Radomiu

Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie

Wyróżnienia

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce

Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie

Wszyscy uczestnicy Mistrzostw otrzymali puchary, dyplomy, medale okolicznościowe, a także cenne nagrody rzeczowe i vouchery, które obejmowały staże w ekskluzywnych Hotelach**** i abonamenty roczne czasopism branżowych.

Organizatorzy Mistrzostw Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”
 serdecznie dziękują uczestniczącej młodzieży, w poszczególnych Konkursach, Opiekunom zespołów, członkom Jury, Instytucjom, które udzieliły patronatu, Sponsorom oraz Mediom za udział  i wparcie.
Zapraszamy na kolejne Mistrzostwa i Konkurs Gastronomiczny w roku 2016.

Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.