< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

„Gotuj z pasją” - Prawdziwa kuchnia polska, smak i tradycja.

Szkoły gastronomiczne2015-04-01

Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomiczno– Hotelarskich w Wiśle, Stowarzyszenie „Beskidzkie Smaki” oraz Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich „Teraz Patelniok”. Konkurs odbędzie się w dniu 14.04.2015 w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle.

Nagrodą specjalną tegorocznej edycji będzie Puchar Burmistrza Miasta Wisły na najlepszą potrawę. Do konkursu może przystąpić maksymalnie dwóch uczniów. Cel rywalizacji konkursowej stanowi:

-  integracja uczniów i nauczycieli ze szkół gastronomicznych;

-  promocja potraw z dawnej kuchni polskiej;

-  poznawanie produktów tradycyjnych i regionalnych;

-  wymiana doświadczeń oraz doskonalenie własnego warsztatu pracy;

-  propagowanie różnorodności potraw;

- rozbudzenie w uczniach kreatywności, pomysłowości oraz własnej inicjatywy
 przy  wykonywaniu dań kuchni polskiej;

Tegoroczną edycję konkursu pragniemy poświęcić pamięci zmarłej pani Hannie Szymanderskiej. Pani Hanna uświetniała swą osobą konkursy gastronomiczne odbywające się w naszej szkole. Była autorką bardzo popularnych książek kucharskich i poradników kulinarnych. Zebrała i opracowała kilka tysięcy przepisów. Na własny sposób opowiadała o jedzeniu, nie koncentrując się, jak większość autorów książek kucharskich, na przepisach, ale na opisie produktów - ich historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej publikacjach pojawiały się anegdoty, cytaty z wierszy oraz ciekawostki etnograficzne i historyczne, wyszukane w pamiętnikach i starych dokumentach. Ten szczególny sposób przekazywania przepisów kulinarnych sprawił, że każda z jej książek była oryginalna i niepowtarzalna. Pani Hanna wielokrotnie gościła w naszej szkole, przeprowadzając ciekawe prelekcje dla uczniów, oceniając potrawy konkursowe, jak też ofiarowując swoje książki na potrzeby szkoły oraz przeprowadzanych konkursów. Jej pasja do gotowania oraz sposób przekazywania wiedzy wzbudził wśród naszych uczniów sympatię do zawodu, zainteresował ich sztuką kulinarną, odkrywaniem na nowo zapomnianych receptur, aż wreszcie naturą, tradycyjnymi produktami, które rodzi ziemia naszego powiatu.

 

 

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy

Tutaj znajdziesz: Regulamin

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.