< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

VI Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie w Bytomiu

Szkoły gastronomiczne2015-03-23
W dniu 13 marca 2015r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbyły się VI Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie. W tym roku hasłem przewodnim było „kuchnia polska dawniej a dziś”.
 
 
 
Uczestniczyli w nich goście z kraju i zagranicy (Finlandia, Portugalia, Niemcy). W tym roku warsztaty połączone były z obchodami 70-lecia istnienia szkoły. Gośćmi  specjalnymi byli Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Thierry Ayel - francuski szef kuchni, Michał Jarzombek – członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni - Zamek Lubliniec, Sebastian Humski członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach - absolwent szkoły, Tomasz Nowak – członek Europejskiego Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, założyciel Kuźni Kucharzy Śląskich, ekspert kulinarny, Piotr Jaworski i Artur Grzęda – przedstawiciele firmy Weindich Sp.j. z Chorzowa, Krzysztof Drabik - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair, Jerzy Czapla – sekretarz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Mistrz w barmaństwie, właściciel/trener w firmie Centrum Szkolenia Barmanów, Paweł Grabowski - absolwent szkoły, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie, Aureliusz Tracz - członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, miłośnik wina i dobrego jedzenia, Jonatan Kasprzak - manager firma Oerlemans Polska, Krzysztof Gawlik - ekspert kulinarny RM GASTRO, członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, fachowiec od kuchni koszernej, Marcin Czubak - finalista programu TopChef, Adrian Feliks - finalista programu TopChef, Zbigniew Szeląg - członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Sobala - szef kuchni Nosalowy Dwór – Zakopane, Grzegorz Bieniek - specjalista ds. Gastronomii, Krzysztof Wierzba - członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Maciej Droń - historyk, dziennikarz, autor felietonów drukowanych na łamach Życia Bytomskiego, kustosz w dziale Kresów i Kultur Pogranicza Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, popularyzator historii, absolwent UŚ i UJ oraz technikum gastronomicznego w Bytomiu, przewodnik turystyczny, Adam Karkowski - barista, przedstawiciel firmy ooak manufaktura.
 
 
Goście z zagranicy:
Filomena deJesus Vidigal - nauczyciel – Salvatera De Magos, Portugalia
Anita Ritalahti - nauczyciel  - Amisto, Finlandia
Yrjö Mensola - Szef kuchni, nauczyciel zawodu – Amisto, Finlandia
Bernd Otto - szef kuchni, Herwig-Blankertz-Berufskolleg Recklinghausen, Niemcy
WIESŁAW GRZENIA – przedstawiciel Cechu Rzemieslnikow/Centrum Szkoleniowe Młodzieży – Recklinghausen, Niemcy.
 
 
Głównymi organizatorami imprezy, oprócz szkoły, byli Urząd Miasta w Bytomiu, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polskia Akademii Sztuki Kulinarnej, SELGROS Cash&Carry, Ergo Hestia. Ponadto w organizację Warsztatów włączyła się spora grupa sponsorów. 
W ramach Warsztatów odbyło się wiele konkurów oraz pokazów dla uczniów.
1. Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu
 
 
 Jury Degustacyjne: 
1. Krzysztof Gawlik – przewodniczący – ekspert kulinarny RM GASTRO, członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, fachowiec od kuchni koszernej;
2. Zbigniew Szeląg – członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;
3. Ayel Thierry – francuski szef kuchni;
4. Piotr Sobala – szef kuchni Nosalowy Dwór – Zakopane;
5. Grzegorz Bieniek – specjalista ds. Gastronomii;
Jury Techniczne: 
1. Tomasz Nowak – przewodniczący – członek Europejskiego Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, założyciel Kuźni Kucharzy Śląskich, ekspert kulinarny;
2. Krzysztof Wierzba – członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;
 
 
Zwycięzcy:
I Zespół Nr 2: Yana Shtefura, Hugo Almeida – Finlandia
II Zespół Nr 9: Jakub Hajduś klasa 3T2, Dawid Gaweł 4K – ZSGH Polska 
III Zespół Nr 8: Kevin Reczko,  Sebastian Reiland – Niemcy
 
Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za „Umiejętność połączenia tradycji z nowoczesnością”: Zespół Nr 8: Kevin Reczko,  Sebastian Reiland – Niemcy
Hestia: Najlepsza aranżacja dania: Zespół Nr 5: Yana Shtefura, Hugo Almeida – Portugalia 
Selgros:  Osobowość warsztatów 2015: Angelika Dyguś z klasy 3C – ZSGH Polska
 
 
2. Konkurs nakrywania stołów
 
Jury:
1. Kamil Filipek – przewodniczący – firma WEINDICH Sp. J. 
2. Jonatan Kasprzak – firma Oerlemans, 
3. Iwona Rożek – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH w Bytomiu, 
4. Krzysztof Brol – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH w Bytomiu.
 
Zwycięzcy:
I Sabina Zok , Karolina Kowalska z klasy 3H2 – Polska 
II Nicol Górna z klasy  3U, Rafał Golda z klasy 2C – Polska
III Magda Łęcka, Weronika Chojnacka z klasy 4H2 – Polska
 
3. Konkurs barmański
Jury:
Krzysztof Drabik – przewodniczący - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair,, 
Jerzy Czapla – sekretarz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Mistrz Barmański, właściciel/trener w firmie Centrum Szkolenia Barmanów,
Leszek Machoń – właściciel restauracji Figaro w Radzionkowie, Mistrz Barmański.
 
Zwycięzcy:
I Bartłomiej Pełka z klasy 4H1 – Polska
II Antoni Wyszyński z klasy 3H2 – Polska
III Dawid Mikolanis z klasy 4T – Polska
 
 
4. Konkurs Widzy o Szkole
 
Jury:
Beata Popowicz – nauczyciel ZSHG w Bytomiu 
 
Zwycięzcy:
I Anna Kokot i Patrycja Paruzel z klasy 4H1 – Polska 
II Nicole Kałuś i Marcin Jarzyński z klasy 1H – Polska
III Natalia Litańska i Magdalena Piwowarska z klasy 3U – Polska
 
 
Podczas warsztatów odbywały się liczne warsztaty oraz pokazy: 
1 Wystawa historii szkoły.
2 Warsztaty/wykład sommeliera (Aureliusz Tracz - Selgros Bytom).
3 Pokaz nakrywania i dekoracji stołów (Studio Florystyczne Stokrotka Bytom, firma Weindich).
4 Pokaz makijażu, pokaz zabiegu (Yasumi Bytom).
5 Pokaz kulinarny - Adrian Feliks (finalista programu TopChef, uczestnik prestiżowego stażu w restauracji Atelier Amaro z gwiazdką Michelin).
6 Pokaz kulinarny - Marcin Czubak (finalista programu TopChef).
7 Pokaz kulinarny - Paweł Grabowski (absolwent szkoły, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie).
8 Prezentacja zastosowania amerykańskich blenderów najnowszej generacji. Sporządzanie drinków: Slim i Fit drinks wg. Aurorskich receptur Jerzego Czapli. Prezentacja i zastosowanie miodów pitnych z Niedzicy w autorskich recepturach Jerzego Czapli, Mistrz Barmański.
9 Kuchnia mobilna Selgros (Krystian Zalejski).
10 Prezentacja pracodawców współpracujących z ZSGH (hotele, restauracje, biura podróży).
11 Pokaz baristy - Adam Karkowski (przedstawiciel firmy ooak manufaktura). 
 
O popularności Warsztatów świadczy spora grupa uczestniczących w nich osób. Wśród gości znaleźli się między innymi: Poseł na Sejm RP Jacek Brzezinka, Senator RP Andrzej Misiołek, Prezydent Miasta Bytomia Damian Bartyla wraz z zastępcą Anitą Latacz, przedstawiciele władz oświatowych na czele z zastępcą Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Gliwicach Aleksandrą Dylą, radni Miasta Bytomia na czele z Przewodniczącym Rady Miejskiej Andrzejem Wężykiem, przedstawiciele związków zawodowych Anna Cholewińska i Alfred Pyrk, naczelnik Wydziału Edukacji Aldona Kopczyńska, dyrektorzy bytomskich gimnazjów oraz dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych z Bytomia, właściciele oraz managerowie hoteli, restauracji i biur podróży, przedstawiciele prasy i telewizji. 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.