< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Warsztaty szkolne na temat „Nowoczesnych trendów, innowacji i produktów w kuchni"

Szkoły gastronomiczne2015-03-18
 
 
W dniu drugiego marca w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej – Curie w Częstochowie odbyły się  warsztaty na temat  ''Nowoczesne trendy, innowacyjne techniki i produkty w kuchni'' w spotkaniu udział wzięli uczniowie klas maturalnych i nauczyciele technologii.
 
Warsztaty poprowadzili  członkowie Euro- Toques Polska Andrzej Jackowiak i Zbigniew Siwak.
 
 
Słuchacze zapoznani zostali z nowymi trendami w gastronomi, zaprezentowano nowoczesne i innowacyjne produkty m. in. bazę śmietanową QimiQ, zioła, przyprawy i oliwy smakowe firmy Aromica. Tekstury jako produkty do kuchni molekularnej. Omówiono międzynarodową terminologię używaną w kuchni.
 
 
Zostały wyjaśnione pojęcia – kuchnia molekularna, gotowanie metodą Sous Vide, sferyfikacja, kompresacja produktu, dekonstrukcja dania, cocsome, mise en place, food cost i wiele innych.
 
 
W ramach zajęć uczniowie wraz z opiekunami przygotowali następujące dania:
 
Zimna przystawka :
 
 - zdekonstruowana sałatka Caprese
 
 
Zupa :
 
drobiowe consome z kawiorem z soku marchwiowego i pietruszkowego
 
 
Dania główne :
 
– stek z  łososia gotowany metodą sous vide podany na szpinaku i  sosem  holenderskim
 
 
-  konfitowany filet z łososia podany z kompresowaną krewetką na blanszowanych warzywach z maślano – winną emulsją.
 
 
Dziękujemy Dyrekcji Szkoły, nauczycielom i uczniom za zaproszenie i czynny udział w warsztatach
KOMENTARZE
2015-03-24Mirosław Zieniewicz
Wszystko bardzo ładne, ale dlaczego nasze szkoły gastronomiczne nie bazują na naszych narodowych produktach? Kucharz ze Słupska.Mirosław.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS