< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Warsztaty kulinarne dla uczniów w Wiśle

Szkoły gastronomiczne2015-03-03
 
W dniu 19.02.2015 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle wzięli udział w warsztatach  na temat kuchni bałkańskiej, które odbyły się w Etno Chacie Topolej w Goleszowie.
 

 
Udział w warsztatach był możliwy dzięki Stowarzyszeniu Beskidzkie Smaki, które aktywnie wspiera szkołę w organizacji warsztatów i konkursów, jak też   dzięki pani Anecie Okupskiej - Pońc,  właścicielce Chaty Topolej  oraz panu Mirosławowi Procnerowi, który zorganizował transport.
 

 
Etno Chata Topolej  organizuje również warsztaty tematyczne dla szkół
„Poznajemy kultury świata”. W trakcie zajęć uczniowie spotkali się Nikolajem  Donczewem – smakoszem i miłośnikiem  kuchni bułgarskiej. Opowiedział on uczniom o swoich podróżach po Bułgarii a w szczególności o jej kuchni. Zaprezentował również zdjęcia oraz filmy ukazujące techniki sporządzania dań regionalnych. Uczestnicy warsztatów poznali także krótki opis kuchni bułgarskiej, który Nikolaj Donczew sporządził w trakcie swoich podróży.
 
 
Uczniowie podzieleni na grupy pod okiem państwa Donczew i Wiesława Wróblewskiego sporządzali typowe dania kuchni bułgarskiej: sałatę szposką z dodatkiem solonego sera białego smakiem przypominającym troszkę fetę oraz giuwecz - gulasz mięsny z dodatkiem ziemniaków i lutenicy.



Potem wspólnie degustowali sporządzone potrawy, które zdaniem wszystkich były pyszne. Zadowoleni czekają na kolejne warsztaty. 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.