< WRÓĆ DO Nowości produktowe

SKREI – ZIMOWY DORSZ Z MORZA ARKTYCZNEGO

Nowości produktowe2015-03-01

Dostępny tylko od stycznia do kwietnia

 

Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyną, dla której Skreia – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze.

Skrei dorasta za kołem podbiegunowym. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Właśnie wtedy dorsz Skrei jest w kwiecie wieku: zdrowy, energiczny i płodny. Ta długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny.
Ponad 600-kilometrowa podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego – w przeciwieństwie do wielu innych ryb – mięso Skreia jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii, a potem przyrządzany przez najlepszych kucharzy na świecie.
Jego smakiem rozkoszowali się już wikingowie a od XII wieku stanowi towar eksportowy. Coroczne połowy Skreia przetrwały w Norwegii przez wieki i zyskały ogromne znaczenie kulturowe. Dziś każdy Norweg zna historię dorsza z Morza Arktycznego, a wiele rodzin stworzyło własne tradycje związane z jego spożywaniem. Wszystkich zaś łączy radość na każdy kolejny sezon na Skreia. Pojawienie się Skreia na rynku to wielkie wydarzenie kulinarne w Skandynawii i krajach Europy Zachodniej.

Skrei osiąga dojrzałość w wieku 5-7 lat. I to właśnie wtedy rusza w swoją podróż ku norweskim Lofotom na tarło. Dojrzały osobnik mierzy od 70 do 150 cm, a jego średnia waga to 8 kg.

Mięso Skreia jest bardzo niskokaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3.

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna - 81 kcal / 342 kJ
Białko - 16,9 g
Tłuszcz - 0,6 g
Kwasy tłuszczowe omega 3- 0,2 g
Potas - 455 mg
Sód - 82 mg
Selen - 0,03 mg
Jod - 120 µg
Witamina B12 - 0,8 µg


Skrei wreszcie dotarł do Polski!

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.