< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Paul Bocuse - Papież światowej gastronomii zmarł 20.01.2018 !

Sylwetki szefów2018-01-26

Paul Bocuse francuski szef kuchni, który urodził się 11 lutego 1926 r. Collonges-au-Mont-d'Or, w rodzinie o tradycjach kulinarnych, którzy od 1700 r. przekazywali sobie zawód kucharza z ojca na syna, prowadząc własną restaurację we francuskim Lyon.


Paul Bocuse nazywany był „Ojcem ruchu nouvelle cuisine”, który obecnie posiada tysiące naśladowców na całym świecie, ruch ten zapoczątkował szef kuchni Claude Maret w restauracji Soierie w Lyonie, gdzie Paul Bocuse pobierał nauki. Kuchnia nouvelle cuisine jest bardziej dietetyczna niż tradycyjna kuchnia francuska (cuisine classique), podkreśla także znaczenie używania wyłącznie świeżych produktów.

W 1944 roku był żołnierzem w Premiere Division Française . W 1945 roku brał udział w marszu Zwycięstwa w Paryżu. Przez wiele lat pracował i uczył się w restauracji Col de Luere z Mere Braizer . Podczas lat 50., skończył staż pod okiem Wielkiego Chefa Fernanda Point .

W 1961 roku zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin, a następnie nagrodę „Meilleur Ouvrier de France ", rok później otrzymuje drugą gwiazdkę Michelin. W 1965 roku otrzymał trzecią gwiazdkę i odzyskuje prawa do nazwiska ( Bocuse ), które sprzedał jego dziadek w 1921 r. Po uprawomocnieniu się wyroku zmienia nazwę swojej restauracji na Auberge de Collognes - Paul Bocuse. W tym samym czasie odnosi sukces jako twórca, kuchni nouvelle, którą mocno promuje. Jego teoria to: "nic na talerzu, wszystko w umyśle". W 1975 roku ówczesny prezydent Francji Valéry Giscard d'Estaing , przyznaje mu medal "Legii Honorowej ", z tej okazji stworzył swoją słynną zupę z trufli .

 W 1979 roku tworzy własną markę produktów, wśród nich znajdują się : wina, szampany, herbaty, dżemy, które dostępne są na całym świecie. W 1982 roku otwiera Restauracje Epcot Center w Orlando w Stanach Zjednoczonych. W 1987 roku został odznaczony przez Jacquesa Chiraca medalem " Oficerskim Legii Honorowej". W tym samym roku organizuje pierwszy i obecnie jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie Bocuse d’Or, podczas którego kucharze walczą o największe trofeum jakie mogą otrzymać w świecie.
W 1989 roku został wybrany przez " Gault & Millau " SZEFEM WIEKU , a jego restauracja zdobywa tytuł "PIERWSZEJ RESTAURACJI NA ŚWIECIE ". W 1990 roku został powołany na Przewodniczącego Szkoły Culinary Arts w Lyonie we Francji, " ECULLY ". Szkoła organizuje czteromiesięczne szkolenia z zakresu regionalnej kuchni francuskiej i doboru win dla studentów z dwunastu uniwersytetów z : Republiki Południowej Afryki, Stanów Zjednoczonych, Peru, Brazylii, Kanady, Japonii, Gwatemali, na Tajwanie, w Grecji, Singapurze, w Chinach, Finlandii, Kolumbii i Ekwadoru, tworzących sieć Paul Bocuse Worldwide Alliance.


W dniu 30 marca 2010 Paul Bocuse został nazwany Chefem Stulecia przez Culinary Institute of America, najważniejszej szkole kulinarnej w Stanach Zjednoczonych.

Główna restauracja Bocuse to luksusowa restauracja l'Auberge du Pont de Collonges , w pobliżu Lyon, który serwuje tradycyjne dania kuchni francuskiej, posiada trzy gwiazdki przyznawane przez przewodnik Michelin . Prowadzi również sieć barów w Lyonie, o nazwie Le Nord , l'Est , Le Sud i l'Ouest , z których każdy specjalizuje się w innym aspektem kuchni francuskiej. Jego syn, Jérôme , zarządza restauracją na terenie francuskiego pawilonu w Walt Disney World Resort w Orlando.

Paul Bocuse jest także autorem wielu książek kulinarnych.

Zmarł 20.01.2018 r !!!

Zdjęcia z pogrzebu 26.01.2018 (AFP)



KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.