< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

"Okrągły stół" w Saint Michel Mont Mercure we Francji

Szkoły gastronomiczne2014-12-10
 
W dniach 15 – 22 listopada 2014 r. odbyła się w Saint Michel Mont Mercure we Francji V edycja Forum pt. „Europejskie Okrągłe Stoły”.
Imprezę tę co 4 lata organizuje Szkoła CFA Maison Familiale. Są to cykliczne spotkania partnerskich szkół z 16 różnych państw, do których zalicza się Polska. Grupa z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie po raz czwarty wzięła udział w Forum, tym razem jako jeden z krajów honorowych razem z Finlandią, Irlandią i Włochami. Dyrekcję naszej szkoły reprezentowali wicedyrektor Józef Wątorczyk i grono pedagogiczne (nauczyciele przedmiotów zawodowych: Małgorzata Kosek-Ankus, Magdalena Nosek, Małgorzata Żelawska-Wilk, Tomasz Dera oraz nauczyciele języków obcych pełniący rolę tłumaczy: Anna Borkowska-Sajduk – język francuski i Maciej Kędzior – język angielski).



Obecni byli także nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z dyrektorem Pawłem Muchą na czele. Urząd Miasta Krakowa reprezentował inspektor Tomasz Zemanek. Polscy goście zostali serdecznie powitanie i przyjęci przez dyrektora szkoły Sandrine Roze oraz koordynatorów projektu: Christelle Masse, Jeannicka Planchot i Samuela Moreau.
 

Cennym wydarzeniem tego spotkania było seminarium pt. „Kulinarne Dziedzictwo Europejskie: piękna historia i wiedza, którą należy przekazywać i którą należy się dzielić, aby wspólnie budować trwałą przyszłość”, podczas którego pan inspektor Tomasz Zemanek przedstawił prezentację dziedzictwa kulturowego miasta Krakowa. Miłym akcentem tego wydarzenia było przyjęcie bufetowe, podczas którego można było degustować potrawy regionalne przygotowane przez kraje honorowe.
Polski stół cieszył się dużym zainteresowaniem gości. Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali: staropolski żurek z białą kiełbasą, pasztet z królika z żurawiną, karpia zatorskiego wędzonego z chrzanem i bitą śmietaną, roladę wieprzową z knedlem drobiowym, paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kapustą – potrawy, które wzbudziły zainteresowanie przewodniczącego CFA – pana Philippe TEilleta oraz wiceprzewodniczącej – pani Regine Rault.

 

 
Następnego dna polska delegacja z inspektorem Tomaszem Zemankiem, wicedyrektorem ZSG nr 1 Józefem Wątorczykiem, dyrektorem Pawłem Muchą uczestniczyła w spotkaniu z merem panem Martineau oraz zwiedziła Saint Michel Mont Mercure. Największą atrakcją było zwiedzenie kościoła i dzwonnicy z figurą św. Michała Archanioła pokrytą listkami z prawdziwego złota. Odbyły się również Targi Produktów Regionalnych Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego.
W czasie pokazów przygotowanych przez poszczególne kraje partnerskie (było ich w sumie 16) przewidziano degustację dla zaproszonych gości, uczestników Forum, producentów, szkół partnerskich, szefów kuchni, cukierników, piekarzy oraz właścicieli hoteli europejskich. Polski stół należał do najbogatszych i najpiękniejszych.
 
 
Wieczorem tego samego dnia miała miejsce uroczysta kolacja z wykwintnym francuskim menu, w czasie której obecni na Forum goście podpisali „Kartę współpracy i wymiany na lata 2014 – 2018”. Celem tej współpracy jest dalsze podnoszenie poziomu jakości wymiany zawodowej i międzyludzkiej podczas staży europejskich w ramach kształcenia się przez całe życie. Kartę podpisał inspektor Tomasz Zemanek oraz dyrektorzy obu polskich szkół zawodowych.
 

 
Uczestnicy Forum mieli również okazję zwiedzić atrakcje tego pięknego kraju nad Loarą – Wandeę. Do najwspanialszych należały: historyczny park PUY du Fou, wyspa Noirmoutier, starówka miasta Roche sur Yon, restauracja „La Marine” posiadająca dwie gwiazdki MIchelina, profesjonalnie prowadzone farmy, winnice i restauracje. Po pożegnalnej kolacji w Puy du Fou uczestnicy wyruszyli w podróż do Paryża, który zachwycił swoim urokiem. Sacre Coeur, plac Concorde, Louvre, Notre Dame pozostawiły niezapomniane wrażenia w sercach uczestników. Podziw wzbudziła również pięknie oświetlona wieża Eiffla.
 

 
Cele Forum, nakreślone przez wiceprzewodniczącą stowarzyszenia CFA panią Regine Rault w mowie inauguracyjnej, zostały osiągnięte. Należą do nich:
- sprzyjanie budowaniu długotrwałych i solidnych więzi między partnerami europejskimi,
- zbliżanie uczestników szkoleń zawodowych pochodzących z różnych regionów,
- promowanie różnorodności kulturowej za pośrednictwem mobilności i wymiany,
- stwarzanie dogodnych warunków do prowadzenia programów szkoleniowych w przestrzeni europejskiej,
- dbanie o korzystny wizerunek programów przyuczania do zawodu,
- łączenie dziedziny „przyuczania do zawodu” z dążeniem do doskonałości,
- wzbogacanie potencjału zasobów ludzkich przedsiębiorstw, 
- uczesticzenie w rozwoju produkcji lokalnej i jej rozpowszechnianiu.

Wyjazd na V Edycję Forum Europejskiego „Europejskie Okrągłe Stoły” przyniósł wiele cennych oświadczeń zawodowych i wrażeń z pobytu w tym pięknym kraju, pozwolił nawiązać kontakty i prywatne znajomości. Czekamy niecierpliwie na VI Edycję...



 

Barbara Brewczyńska
dyrektor
Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- os. Złotej Jesieni 16
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.