< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Jak zrobić lukier do ozdoby pierniczków?

Nowości produktowe2013-12-20


Jak wynika z najnowszego badania Google Zeitgeist często poszukiwaną przez internautów informacją jest sposób przygotowania lukru.
 
Google Zeitgeist powstaje na podstawie analizy milionów zapytań wpisywanych codziennie w okno wyszukiwarki. Z badań amerykańskiego koncernu wynika, że w mijającym roku Polacy, podając hasło zaczynające się od słowa „jak”, najczęściej poszukiwali odpowiedzi na pytanie „jak zrobić lukier”.
 Zrobienie lukru wydaje się być proste, wymaga jedynie połączenia cukru pudru z wodą, jednak trzeba mieć wprawę w jego przygotowaniu, gdyż poprzez dodanie zbyt dużej
ilości wody, lukier może przybrać nieodpowiednią konsystencję powiedziała Pani Tereska, Szefowa kuchni Dr. Oetkera i autorka bloga www.panitereska.pl. 

W ciągu ponad 100 lat rodzinna firma Dr. Oetker wprowadziła na rynek wiele produktów, które pomagają rozwiązywać różnorodne problemy związane z pieczeniem i gotowaniem. Wśród nich jest oczywiście również Lukier domowy tradycyjny, który można przygotować w wielu odmianach oraz gotowe do użycia kolorowe lukry – dodaje Pani Tereska.
Przepis na lukier domowy wg przepisu Pani Tereski 1 szklankę cukru pudru wsypujemy do miski i dodajemy około 2 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uwaga! trzeba bardzo uważać przy dolewaniu wody, by nie dodać jej za dużo. Wówczas lukier może nie przybrać odpowiedniej konsystencji, być za bardzo rozrzedzony i spływać z ciasta.
Domowy lukier kremowy ma kolor lekko żółtawy. Można też dodać do niego:
- sok z cytryny również sprawdzi się jako baza lukru
- masło nada lukrowi maślaną konsystencję
- śmietana sprawi, że lukier będzie bardziej kryjący
- alkohol, np. kilka kropel likieru Cointreau nada polewie aromatyczną pomarańczową nutę
- odrobina kakao zabarwi lukier na piękny kawowy kolor i nada mu aromat czekolady
- wiórki kokosowe nie tylko aromatyzują lukier, ale nadają mu ciekawą teksturę
- dzięki barwnikom spożywczym uzyskamy niemalże dowolny kolor lukru
- aromaty spożywcze (wystarczy jedynie kropla)  
 

 

Do dekorowania bożonarodzeniowych pierniczków idealny jest tzw. lukier królewski, który przygotowuje się na bazie białka. Dr. Oetker proponuje go w postaci Lukru domowego
tradycyjnego. Jego zaletami są: śnieżnobiały kolor oraz konsystencja, którą łatwo zmienić z gęstej, umożliwiającej nawet pisanie na ciasteczku lub pierniczku, na płynną gwarantującą równomierne udekorowanie całego wypieku.
Przepis na Lukier domowy tradycyjny Dr. Oetkera
Do jednego opakowania Lukru domowego tradycyjnego dolewamy tylko 3 łyżeczki gorącej wody.
Aby uzyskać kolorowy wariant lukru wystarczy dodać dowolny barwnik spożywczy Dr. Oetkera – ok. 1/3 łyżeczki do herbaty i dokładnie wymieszać. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję lukru wystawczy dodać więcej wody. Lukier domowy tradycyjny daje również możliwość szybkiego uzyskania efektu ombre, czyli cieniowania.
 
Więcej pomysłów na świąteczne pierniczki i ciasteczka malowane lukrem można znaleźć
w serwisie bożonarodzeniowym Dr. Oetkera: https://www.oetker.pl/popup/christmas2013/
Po inspiracje zapraszamy również na Printerest: www.pinterest.com/droetkerpl
 
Lukier domowy tradycyjny Dr. Oetkera
jest dostępny w sprzedaży w opakowaniu 70 g w cenie ok. 1,79 zł. Jedno opakowanie Lukru wystarcza na pokrycie ok. 15-20 ciasteczek.
Lukry gotowe Dr. Oetkera są przygotowane polewy na bazie cukru w wygodnym opakowaniu umożliwiającym wylanie produktu bezpośrednio na ciasto. Dostępnych jest 5 kolorowy wariantów: klasyczny - biały, żółty, różowy, zielony i fioletowy. Cena opakowania 100 g wynosi ok. 1,79 zł

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS