< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza

Nowości wydawnicze2013-12-16

 

Autor: Tyszkiewicz Krzysztof
Wydawca: G+J Gruner&Jahr
Okładka: twarda
Data premiery: 2013-11-06

Z każdym daniem łączy się cały szereg opowieśći, czas, którego już nie ma, a który powraca za sprawą zapachu i smaku. Tak wspominamy razem z Beatą nasze spotkania, które zawsze łączyły się z jakimś dobrym jedzeniem, bo wśród wielu przyjemności, dobra kolacja w radosnym miejscu i czasie jest wspaniałym kluczem do wspomnień, do tego, co było i na zawsze pozostaje.

Książka nosi tytuł Trzy pory dnia, gdyż jedzenie to czynność, którą wykonujemy co najmniej trzy razy dziennie i to całe życie, jak mawiał mój wujcio Henio Wołowski. Ta publikacja przeznaczona jest nie tylko dla dorosłych, gdyż na podstawie zawartych w niej przepisów mogą gotować także dzieci i młodzież. Z tego względu prostota i łatwość wykonania potraw jest naczelną zasadą tego zbioru receptur i kulinarnych gawęd.

Gotowanie nie jest takie trudne!

 

 

 

W książce znajdziemy przepis m.in na: Kołduny hrabiego Tyszkiewicza

Składniki:
ciasto:
30 dkg mąki pszennej
1 jajko
około 150 mil wody

farsz:
1 cebula,
10 dag suszonych prawdziwków
10 dag wędzonej szynki
10 dag masła
koperek do dekoracji

1. Z mąki, jaja i wody zagniatamy ciasto. Wkładamy je na co najmniej 30 min. do lodówki, aby dało sie ładnie rozwałkować.
Po rozwałkowaniu nie wycinamy krążków szklankami, ale tniemy ciasto na kwadraty o boku 3-4 cm. Im mniejsze, tym lepiej.

2. Przyrządzamy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maślę Dodajemy do tego pokrojone w krotkie i cienkie pasma prawdziwki (wcześniej namoczone i opukane z piasku) oraz drobno posiekane plasterki wędzonej szynki. Zasmażamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. W cieniutko rozwałkowane kwadraty wkładamy farsz, zawijamy różki i gotujemy kołduny w solonej wodzie. gdy wypłyną, gotujemy minutkę, po czym wyjmujemy łyzką cedzakową. Podajemy polane gorącyym masłem i dekorowane gałązkami koperku.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS