< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Na majowy weekend

Nowości produktowe2013-04-24


Pierwsza jaskółka wiosny nie czyni. Bo tę prawdziwą, z eksplozją zieleni i endorfin, inicjuje długi majowy weekend. Czas powitać najpiękniejszą porę roku - tak jak na to zasługuje, z winnymi honorami…

Odliczanie do wielkiej laby trwa od miesięcy. Długie weekendy kochają wszyscy, a ten najbardziej wyczekiwany zapowiada się w tym roku obiecująco. Perspektywa kilkudniowego odpoczynku, pikników, majówek i towarzyskich spotkań dodaje skrzydeł nawet tym, którym codzienność regularnie je podcina…

 

Miłośnicy grillowania już zacierają ręce na uroczyste otwarcie sezonu. A gdy steki i sznycle nabierają charakteru w marynacie, warto rozejrzeć się za trunkiem podkreślającym ich wyjątkowość. Nie od dziś wiadomo, że dania z rusztu kochają winne towarzystwo. Kieliszek czerwonego Merlota czy Pinot Noir bywa dla mięs windą na kulinarne wyżyny. Kto jeszcze nie doświadczył pozytywnego oddziaływania na kubki smakowe winno-pieczystego duetu, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości. Najlepiej przy wsparciu mołdawskich win, które wnoszą do uczt świeży powiew ciepła.

Mołdawia to kraj winem płynący, zresztą nie może być inaczej – wystarczy spojrzeć na terytorium państwa z lotu ptaka: niektórzy dopatrują się w zarysie granic dorodnej kiści winogron. Matka natura postarała się o doskonały symbol tutejszego bogactwa, które z sukcesem wykorzystuje winiarnia Bostavan – jeden z kluczowych producentów win w Mołdawii. W rozpościerających się na południu kraju winnicach uprawia się międzynarodowe odmiany winorośli (m.in. Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir i Merlot) oraz szczepy lokalne.

Uczty pod majową lazurową chmurką są świetną okazją do przetestowania mołdawskich smaków. Rubinowy Moldavian Wine Merlot rozwinie przed degustującymi śliwkowo-jagodowy bukiet, kusząc słodyczą owocowej puenty. Moldavian Wine Pinot Noir urzeknie kompozycją dojrzałych malin, soczystych czereśni i truskawek, w finale ujawniając intrygujące, subtelne nuty kwiatów. W połączeniu z mięsnymi frykasami z grilla czy dojrzałymi serami oba półwytrawne wina to strzał w dziesiątkę i niezbędny element hedonistycznego menu.

Nie zawiodą się też amatorzy win różowych, witający wiosnę kieliszkiem Moldavian Wine Rose. Świeże akordy śliwek, malin i czereśni, współgrające z truskawką i pokrzywą, to opus godzien toastu pod kwitnącą wiśnią. A jeśli i jabłonie przywdzieją białe suknie, przyda się tchnący wonią gruszek i zielnych jabłek, lekko migdałowy w finale Moldavian Wine Muscat. Trudno o lepsze ukoronowanie piękna w rozkwicie.

Przysłowie mołdawskie mówi, że odpoczynek przychodzi tylko po utrudzeniu. Majowy weekend to dobry czas na drobną korektę sentencji. Niechaj relaks nadejdzie po upojeniu – majowym pięknem i winnym smakiem wiosny.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.