< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarne dziedzictwo docenione

Wydarzyło się2012-10-13

 

W niedzielę 7 października już po raz dwunasty Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoniła zwycięzców w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To wyjątkowe trofeum każdorazowo trafia do najlepszych - zdaniem jury - produktów regionalnych osadzonych w polskiej tradycji, od lat produkowanych według sprawdzonych receptur, zanim odejdą w zapomnienie. 

Cudze chwalicie …
Ideą konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Konkurs ma również na celu zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Kaczka po zamojsku i nie tylko
Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Zgłoszono 52 potrawy. Po obradach jury pod przewodnictwem pana Igora Hutnikiewicza, Dyrektora Departamentu Polityki Jakości w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko ¬¬Mazurskiego dziewięć regionów może poszczycić się produktami – laureatami Kulinarnych PEREŁ 2012:

Kategoria Potrawy
Dolnośląskie:
- war ze zlepieńcami – „Karczma Łemkowska” Irena Bernagiewicz-Garbera, Mariusz Garbera, Łukasz Anusz
Kujawsko-Pomorskie:
- zaklepunka z lubczykiem – KGW Gostycyn, Elżbieta Weyna
Lubelskie:
- kluski janowieckie – Maćkowa Chata w Janowcu
- kaczka po zamojsku na racuchach Marysi – Restauracja Koncertowa s.c. J.i Z. Wójcik
Lubuskie:
- szynka w cieście chlebowym faszerowana kaszą – Stanisław Mikanowicz, „MADAKS”
- rosół prawdziwków – Maria Grom i Łucja Jesiółkiewicz, Stowarzyszenie Kobiet w Jarnatowie
Małopolskie:
- ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuście – Maria Olczyk, Dom Weselny Akropol
Mazowieckie:
- zupa opieńkowa i gołąbki z kaszą gryczaną w żurku – Adrianna i Jacek Machnacz
Opolskie
- sandacz po polsku – restauracja „4BAS” w Opolu
- śląskie niebo oraz szpajza – Marta Sikorska, Karczma u Karola Malajki
Śląskie:
- placki ziemniaczane na blasze – Kazimierz Juroszek, Gospodarstwo Agroturystyczne „Halny”, Jaworzynka
Zachodniopomorskie:
- zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową – restauracja Park Hotel
- sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty – restauracja Zamkowa

Kategoria produkty regionalne
Dolnośląskie:
- ser kozi dojrzewający z kozieradką – Bożena i Daniel Sokołowska, G.E. „Kozia Łąka”
- kiełbasa wołyńska z Niemczy – Maria Matusiewicz, PPMG „Galicja”
Kujawsko-Pomorskie:
- „grzybowniczki” – KGW Łosiny
- fjut – Marzena Przytarska
- śliwki na Rożenkach – Hieronim Błażejak
Lubelskie:
- miętówka sarmacka – Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Anny w Kodniu
- schab suszony po dołhobrodzku – Małgorzata Kujawa
- kordiał żurawinowy – Jolanta Dobrzyńska
Lubuskie:
- syrop z płatków róż – Magdalena Dolata, Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolarówka:
- jarzębiak na winiaku – Przemysław Karwowski, Fundacja na Rzecz Lubuskiego Dziedzictwa
Małopolskie:
- pasztet z dziczyzny – Bacówka Towary Tradycyjne
- bryndza podhalańska – Kazimierz Furczoń, Bacówka u Kazka
Mazowieckie:
- Piwo Miodowe Ciechan – Browar Ciechan
Opolskie:
- Modziki – młode gołębie – Teresa i Norbert Kern, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze”, Antoszka
- kiełbasa wiejska Ptaków – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” Grzegorz Ptak
Podlaskie:
- wędzonka staropolska – Karolina Moniuszko
- biebrzański leszcz w zalewie octowej – Małgorzata Ostapowicz
- sielawa z weka – Marta Pieńczykowska
Podkarpackie:
- krupiak – Jolanta Tabor
- pierogi z soczewicy – Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec
- kiełbasa markowska sucha – Jan Fołta, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Markowa
Śląskie:
- „ogrodowe” ogórki kiszone – Bożena Badora Z.P.H. Ogród
- wino Siągarza „Hanna” – Winna zagroda Katarzyna i Piotr Jaskóła, Katowice-Murcki
Świętokrzyskie:
- masło chmielnickie – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku
- Kazimierski miód akacjowy – Waldemar Słupnik, Miodowa Spiżarnia
Wielkopolskie:
- kiełbasa biskupińska – PPUH Zakład Mięsny Marian Kaczmarek
- Benedyktynka – Opactwo Benedyktynów w Lubiniu
- powidła śliwkowe – Marek Nyćkowiak, ZPR-S „Wiórek”
Zachodniopomorskie:
- pierniki norbertańskie z Trzebiatowa – Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury
- świeży sok owocowo-warzywny jabłko-rabarbar – Sebastian Piekarz
- konfitury z pomidorów – Bożena i Ryszard Jaszczowscy

Wzór na sukces
Targi Smaki Regionów zaowocowały urodzajem wyjątkowych smakołyków, ale obrodziły też w nagrody. Jury składające się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowych Targów Poznańskich wyróżniło trzy województwa, których strategia promocyjna stanowi wzór i jest przykładem starannie dopracowanej wizji rozwoju regionu. Wyróżnione zostały województwa: małopolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.

Dowiedz się więcej:
www.polagra-food.pl

Magdalena Jastrzębska, t. 061 869 24 38, magdalena.jastrzebska@mtp.pl

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2015. Wszystkie prawa zastrzeżone.