< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarny Puchar Polski 2012- podsumowanie

Wydarzyło się2012-10-12

Na najwyższym poziomie bez kompromisów

Konkursy odgrywają kluczową rolę w sztuce kulinarnej. Są gwarantem stałego podnoszenia poziomu wiedzy i umiejętności nie tylko uczestników konkursów, ale i szerokiej publiczności oraz obserwatorów. W czasie ogromnej popularności blogów kulinarnych, show telewizyjnych z udziałem celebrytów warto zaznaczyć granicę między amatorską pasją a profesjonalizmem z najwyższej półki. Klasa, umiejętności, kunszt prawdziwego szefa kuchni – to warunki niezbędne aby zawalczyć o laur najlepszego. W towarzystwie talentu, cierpliwości, opanowania pod presją czasu, artystycznego wyczucia i co najważniejsze pasji tworzą zespół cech mistrza. 10 października podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski profesjonalne oblicze polskich mistrzów kulinarnych pokazało się w pełnej krasie.

Wysokie loty
Kulinarny Puchar Polski jako jedyny konkurs w kraju został zaliczony do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez WACS – międzynarodową organizację skupiającą stowarzyszenia kulinarne z całego świata i tym samym reprezentującą ponad 10 milionów kucharzy. Z każdą kolejną edycją dbamy o wysoki poziom konkursu, a tym samym jego uczestników. Gwarancją rangi KPP jest międzynarodowe jury gwarantujące bezstronność werdyktu, w skład którego wchodzą wybitne osobistości świata kulinarnego – mówi Donata Paszkiewicz, dyrektor targów Polagra Gastro, w ramach których odbywa się konkurs. W tym roku obradom przewodniczył Jean Bos ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska – prekursor kuchni molekularnej, a uczestników finałowej rozgrywki oceniali: Malin  Söderström ze Szwecji, Didier Bolle-France z Belgii, Spiros Dimitriou z Serbii, Loïc Malfait z Wielkiej Brytanii, Sebastien Grosdemange z Francji oraz Hein A.J. Willemsen z Holandii. Jury degustacyjne wsparli jurorzy techniczni Andrzej Truchlewski oraz Grzegorz Olejarka.

Emocje na bazie grasicy cielęcej
Zgodnie z regulaminem, aby wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski należało wygrać jeden z renomowanych konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Zawodnicy dwunastej edycji konkursu zmierzyli się z zadaniem półfinałowym czyli przystawką stworzoną na bazie grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Jury doceniło potrawy ośmiu zespołów, które wzięły udział w rozgrywce finałowej. Ostatecznym sprawdzianem umiejętności było danie główne z halibutem ze skórą w roli głównej oraz świeżym porem i ośmiorniczkami jako produktami drugoplanowymi. Emocje, nieubłagane wskazówki zegara, konkurencja oraz presja nie należały do sprzymierzeńców. Jednak doping publiczności oraz obietnica nagrody zagrzewały zawodników do walki. Laureaci trzech pierwszych miejsc w konkursie KPP otrzymali nagrody pieniężne, zwycięzca odbędzie atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym, a wartość dodana konkursu - zdobyty prestiż i doświadczenie – są bezcenne.

Apetyt na podium
Ukończył Zespół Szkół Zawodowych w Dęblinie. Jego ścieżka zawodowa prowadziła przez restauracje hoteli trzy- i czterogwiazdkowych w Polsce oraz stanowisko szefa kuchni restauracji w Australii. Jest współautorem książki o carvingu owoców i warzyw, współwłaścicielem firmy szkoleniowej oraz wiceprezesem Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Na co dzień pracuje w hotelu Sulbin w Garwolinie jako kierownik gastronomii. W ubiegłym roku zasmakował w laurach konkursów kulinarnych Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś (I miejsce), Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia (I miejsce), Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny (II miejsce) oraz Festiwal Smaku w Grucznie (III miejsce). W tym roku zaostrzył apetyt na najwyższe podium najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce i wspólnie z pomocnikiem Zbigniewem Łęgowskim wygrał najpierw Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, a następnie wykorzystał szansę i z sukcesem zawalczył o Kulinarny Puchar Polski 2012. Tytuł najlepszego zdobył pan Marek Rybacki!


Trening czyni mistrza
Tegoroczna edycja KPP to ogromny sukces zarówno organizatorów, uczestników jak i świata kulinarnego. Już dziś warto zaznaczyć swoje kalendarze i trenować do konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski. Kolejna edycja już we wrześniu 2013.


W finale udział wzięli:

Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski (I miejsce)
Krzysztof Nawrocki i Jakub Kasprzak (II miejsce)
Przemysław Morgut i Krzysztof Paprocki (III miejsce
)

oraz
Łukasz Cichy i Przemysław Klima Restauracja Soul Kitchen Warszawa
Jarosław Fojcik i Łukasz Stalega, Restauracja Ulster Bank, Dublin, Irlandia
Łukasz Grabowski i Łukasz Kościelny Hotel Verde Montana Wellness & Spa, Kudowa Zdrój
Michał Kuduk i Dariusz Kuduk Hotel Grand Sal Kopalnia Soli, Wieliczka
Daniel Olas i Przemysław Marchal Hotel Zdrojowy Pro-Vita, Kołobrzeg

Dowiedz się więcej
www.kpp.mtp.pl

KOMENTARZE
2012-10-13Paweł Żukowicz
Krzysztof Przemek gratulacje...!!!
2012-10-14wiesiek ambros
Serdeczne gratulacje dla zwycięzców,gratuluję wielkiego sukcesu.
2012-10-14Jacek Kempa
Miłe zaskoczenie .gratulacje Zbyszku i Marku Wielka sprawa
2012-10-15gastrosferix
Gratuluje sukcesu , pokazaliście klasę Poziom naprawie europejski ,zastosowane techniki powalają na kolana, proponuje wystartowaniu w bocuse dor.
2012-10-22Grzegorz Wiśniewski
Kuba Jesteś WIELKI :)Gratuluję.
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.