< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Kwiatowa uczta- kolejna książka pod patronatem PAPAI

Nowości wydawnicze2012-09-03
Tytuł: Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach
Autor: Kalemba-Drożdż Małgorzata
Wydawca: Egros Agencja Wydawnicza
Język wydania: polski
Język oryginału: polski

Miło jest nam poinformować, że właśnie ukazała się kolejna książka, nad którą patronat medialny sprawuje portal gastronomiczny www.papaja.pl
Jest to książka dla wielbicieli kuchni, osób otwartych na nowe smaki i chętnych do przeżycia niezwykłych wrażeń kulinarnych. Jadalne kwiaty z feerią barw, bogactwem aromatów i subtelnością zapachów dostarczają niepowtarzalnych wrażeń estetycznych i smakowych. Jadalne kwiaty służą nie tylko jako dekoracja potraw, ale również jako przyprawa lub jeden z głównych składników dania.


 
Małgorzata Kalemba-Drożdż prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia, na którym oprócz kuchni kwiatowej publikuje przepisy na ciasta i desery dla alergików. Jak sama twierdzi jedzenie kwiatów jest ogromną przyjemnością i uzależniającą pasją. Prywatnie zwariowana mama i doktor biochemii. Prowadzi wykłady dotyczące racjonalnego żywienia.


Kwiatowa uczta to nie tylko kwiatowe przepisy kulinarne, lecz również przewodnik po ponad 70 jadalnych kwiatach dostępnych w Polsce. 
Na zachętę podajemy przepis na Mus jaśminowy:

- śmietana kremówka 36 lub 40% 1200 ml (był 1 litr)
- wino białe półsłodkie lub półwytrawne 500 ml (było 250 ml)
- cukier 1 szklanka (dałam 15 łyżek)
- pomarańcza 2 sztuki
- cytryna 1 sztuka
- jaśmin 2 opakowania

W winie należy zanurzyć 1 opakowanie kwiatów jaśminu i rozdrobnić je widelcem. Dodać skórkę zeskrobaną z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Odstawić na 1,5 godziny. Zrobiono to przed warsztatami, trzymano pod przykryciem miseczkę z jaśminem i miseczkę z lawendą. Surowego jaśminu nie powinno się gotować, bo robi się gorzki. Natomiast w takiej instalacji para z powoli stygnącego syropu lawendowego, delikatnie ogrzewała wino przyśpieszając ekstrakcję -  wydobywa się cudowny aromat. Śmietanę trzeba lekko ubić z cukrem, absolutnie nie na sztywno. Odcedzić wino jaśminowe, zmieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy (mógłby też być czerwony grejpfrut). Delikatnie trzepaczką połączyć śmietanę z winem.  Dekorować świeżymi kwiatami jaśminu - była to ozdobna odmiana drobnokwiatowa wielopłatkowa - dziki jaśmin ma 5 długich płatków (nie mylić też z naszym polskim jaśminowcem, który ma 4 płatki i się go nie je!). Deser jaśminowy, stworzony jest na bazie klasycznego syllabubu i smakuje wybornie.

Na miłe popołudnie podajemy przepis na: Różaną babę drożdżową

Składniki:
- 75 g masła
- 500 g mąki
- 7 g drożdży
- 110 g cukru
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
-1 szklanka płatków róży

Lukier
- 160 g cukru pudru
- 15 ml likieru cytrynowego lub soku z cytryny
Dekoracja
- krystalizowane płatki róży do dekoracji

Sposób przygotowania:

Masło roztop i wystudź. Zmieszaj mąkę, drożdże i cukier, a następnie dodaj letnie mleko, żółtka i zagnieć ciasto, dodając po trochu tłuszcz. Zostaw ciasto na chwilę w cieple do wyrośnięcia. Płatki róż oczyść, pozbaw białych końcówek i posiekaj. Dodaj do ciasta, wyrób je lekko i przełóż do natłuszczonej formy na babkę o średnicy 20-22 cm. Zostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Piecz przez około 40 minut w temp. 180 C. Upieczone ciasto wystudź na kratce. Z cukru pudru i likieru ukręć lukier. Polej nim babkę i udekoruj krystalizowanymi płatkami róż


Życzymy smacznego i zachęcamy do tworzenia własnej Kwiatowej uczty?

KOMENTARZE
2012-09-24Madd
gdzie można zamówić książkę, bo od długiego czasu próbuję znaleźć i nie mogę :<
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.