< WRÓĆ DO Wydarzyło się

VII Festiwal Smaku w Grucznie - zakończony!

Wydarzyło się2012-08-22

Gruczno mała miejscowość położona w Dolinie Dolnej Wisły, co roku zamienia się w największą imprezę plenerową w kraju, a wszystko za sprawą organizowanego tu już siódmy raz Festiwalu Dobrego Smaku.  Festiwal prezentuje dziedzictwo kulinarne regionów z Polski i z Europy. Zrzesza około 40 000 miłośników dobrego smaku, fascynatów naturalnych produktów i zdrowej żywności. Na wystawionych straganach można spotkać tu takie rarytasy jak: podpiwek, sery kozie, miód koniczynowy, karp wędzony, żurek Staropolski, nalewki, wina, miody pitne, oleje, oliwy, wędliny, chleby, suwalski sękacz i wiele, wiele innych produktów.



Jedną z głównych atrakcji pierwszego dnia Festiwalu jest konkurs kulinarny "Turniej Kucharzy", którego organizatorem jest Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, w tym roku pod przewodnictwem europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy- Euro-Toques Polska.



Celem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie oraz pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu ośmiu porcji przekąski z perliczki oraz dania głównego z jagnięciny, przygotowując danie należało sięgnąć po stare, wypróbowane receptury.
W konkursie udział wziąć mogło tylko dziewięć ekip wyłonionych przez Kapitułę, spośród licznych zgłoszeń nadesłanych z różnych części Polski, a także z Europy, a o to ich skład:



Restauracja „Fanaberia”, Radom- Maciej Zięba, Michał Zjawiński 
Kummerówka,:Pod Aniołami”, Bydgoszcz, Adam Kowalewski, Tomek Kazmierski  
Restauracja "Oliwka"-Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz- Arkadiusz Ciesiński, Paweł Żukowicz
 Restauracja ,, Jak pragnę Wina '', Łódź - Szymon Stach, Mateusz Skonka
DANA**** Hotel & SPA - Łukasz Stalęga, Rafał Hoszowski
Team Deutschland - Oliver Kramp,  Benno Sasse 
Hotel Pałac Jugowice**** - Daniel Twardo, Sławek Naleśnik
Restauracja Blu, Bielsko-Biała - Sebastian Stwora, Łukasz Słowik  
“UNIFREEZE CULINARY TEAM” - Robert Pęcherzewski, Michał Górecki
Drużyna rezerwowa - Scandic Gdańsk - Karol Ziękiewicz, Paweł Schulz 


Zawodników oceniło jak zwykle profesjonalne Jury w składzie:
Jury techniczne: 
- Przewodniczący- Tomasz Kunysz, Euro-Toques Polska 
-  Piotr Szczygielski, Euro-Toques Polska

Jury degustacyjne: 
- Przewodniczący – Zenon Hołobowski, Własiciel Hotel Hołobowski, Oficjalne Juror WACS
-Sebastian Krauzowicz, Executive Chef Copernicus Toruń Hotel
- Grzegorz Parczewski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza
- Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy, wice prezes Euro-Toques International
- Stefan Unterkircher, Prezydent  Euro-Toques Sud-Tirol, Włochy


Jury VIP:
-  Przewodniczący- Carlos Gonzales Tereja, Stalgast
- Ks. Wojciech Przybyła, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
- Maciej Kołodziejczyk, Janex
-  Krzysztof Gawlik, RM Gastro


W ocenie jurorów, tegoroczny konkurs kulinarny stał na bardzo wysokim poziomie, zawodnicy wykazali się pomysłowością i odpowiednio komponowali składniki jakie wykorzystywali w potrawach, również prezentacja dania na talerzach, przykuwała uwagę, podane były bardzo nowoczesnych aranżacjach. Aby wygrać konkurs kulinarny trzeba jednak skomponować danie o wyjątkowych walorach smakowych, w tym roku udało się to ekipie z Niemiec.


Wieczorową porą na scenie Festiwalu Smaku ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego, zanim jednak do tego doszło, prowadzący Tomasz Kunysz i Jean Bos podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się by gastronomiczny piknik mógł się odbyć, wręczono pamiątkowe dyplomy i liczne upominki. Uhonorowano również gości honorowych wydarzenia: Wiesława Ambrosa z  Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Jacka Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Janusza Majtcza i Marka Grabarczyka z Unifreeze oraz panią Donatę Paszkiewicz, Dyrektor Międzynarodowych Targów Poznańskich Gastro Trendy. 


Po licznych uściskach i zdjęciach nastał odpowiedni moment:
Decyzją Jury pierwsze miejsce zdobyła ekipa z Niemiec - Team Deutschland -Oliver Kramp i Benno Sasse,
Zawodnicy z Niemiec oprócz licznych upominków otrzymali nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła pani Donata Paszkiewicz z MTP.


Drugie miejsce zdobyła- Restauracja "Oliwka"-Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz, Arkadiusz Ciesiński i Paweł Żukowicz

 
Trzecie miejsce 
wywalczyła -  Restauracja ,,Jak pragnę Wina ''z  Łodzi -  Szymon Stach, Mateusz Skonka,
zawodnicy otrzymali również pierwsze miejsce w kategorii za "Najlepszy Smak"!


Festiwal Smaku w Grucznie chciał uczcić 50- lecie zespołu The Beatles", zespół 18 sierpnia 1962, zagrał pierwszy raz w swoim stałym składzie, czyli- John, Paul, Ringo i George!  Z tej okazji na scenie zagrał bydgoski zespół "Żuki", który również świętował swoje 25- lecie ! Na branżę gastronomiczną czekał jednak wystawny bankiet przygotowany przez Restaurację Villa Calvados.


Drugiego dnia Festiwalu odbył się II Turnieju Carvingowym o Puchar Dolnej Wisły. Składał się w dwóch konkurencji, zawodnicy musieli wykonać rzeźbę przedstawiającą:
– Bukiet kwiatów z warzyw  oraz Arbuz z motywem – clipartem. Temat związany z zespołem muzycznym „The Beatles”. 


Carvingowe rzeźby przygotowywali: 
1. Marcin Werner - Giżynek
2. Marcin Eilmers - Świecie
3. Piotr Nowak - Maszów
4. Grzegorz Gniech - "Carving-Gniech" Wejherowo
5. Sławomir Nawrot - "Riverside Hotel & Restaurant"
6. Małgorzata Szybowska - Pub No Name Iława
7. Dominik Bajer - Pracownia Sztuki Kulinarnej
8. Piotr Wasik - Pracownia Sztuki Kulinarnej
9. Łukasz Szewczyk - Pracownia Sztuki Kulinarnej
Gotowe rzeźby można było podziwiać przez cały dzień, wzbudzały zachwyt u niejednego zwiedzającego,

Konkurs oceniali Jurorzy w składzie:
Marek Rybacki
(
Przewodniczący Jury, Mistrz Polski w Carvingu 2008, V-ce Prezes Carving Team Poland )
Paweł Sztenderski (Sekretarz Jury, Mistrz Polski w Carvingu, Sekretarz Carving Team Poland)
Krzysztof Wierzba (V-ce Prezes Carving Team Poland)
Stefan Unterkircher (Euro Toques Italy)

Głównymi kryteriami oceny rzeźb carvingowych jest to czy zawodnik potrafił dopasować się do tematu, jak rozplanowuje rzeźbę na owocu, jakie techniki stosuje, ile cięć wykorzystuje w swojej pracy, patrzy się również na jego pomysłowość.

Po długim i upalnym dniu ogłoszono wyniki. Na scenie pojawił się gość honorowy Radosław Sikorski Minister Spraw Zagranicznych, który osobiście wręczał zasłużone puchary i dyplomy.


 Puchar Dolnej Wisły zdobył:
Piotr Wasik z Pracowni Sztuki Kulinarnej,

 
II miejsce -zajął Łukasz Szewczyk - Pracowni Sztuki Kulinarnej,
 
III miejsce- Grzegorz Gniech - "Carving-Gniech" Wejherowo


Podczas zmagań konkursowych, swoje umiejętności kulinarne mogły poćwiczyć również dzieci, pod wielkim namiotem w otoczeniu ziół firmy Swedeponic, zorganizowano Warsztaty Kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA , które poprowadził znany i lubiany przez milusińskich Grzegorz Łapanowski i jego niezastąpiona pomoc Joanna Jakubiuk.  



To nie jedyne atrakcje jakie podczas dwóch dni Festiwalu czekały na zwiedzających, można było zobaczyć pokaz psów pasterskich, pokaz tłoczenia soku z jabłek, pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich, posłuchać gry na instrumentach z warzyw, zobaczyć jak wyrabia się mąkę w żarnach, zgłosić swój udział w "Turnieju Nalewek", pobawić się przy muzyce zespołów Stokrotka, Kapela, We play Blues", a przede wszystkim delektować się "smakami matki ziemi".


Organizatorzy dziękują firmom sponsorskim:
Firma JABIL, NORENCO, ALLGAST, UNIFREEZE, CHEMAN,QIMIQ, KLAR, STALGAST, REKPOL, RM GASTRO , AMBASADA  BELGII WARSZAWA, WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI BYDGOSZCZ, TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ DOLNEJ WISŁY, PIOTR SZYMACZAK, HIERONIM BŁAŻEJAK, WIESŁAW SZYMCZAK, EL POL, COMMERCIO POLSKA, AMBER, SAGA , GASTRO ART, SWEDEPONIC,WILLA WIN, KURSAL, QULINARIA, AKADEMIA MOLEKULARNA JEANA BOS, RADIO „PIK”.

Patronat medialny: Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Gastrona.pl, Gazeta Pomorska.



KOMENTARZE
2012-08-23małg.r-z
organizatorom wielkie brawa
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.