< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Saga w nowych odsłonach!

Nowości produktowe2012-07-18
 
Grillowane roladki z cukinii oraz sera halloumi z sosem pomidorowym

 
Składniki  (4 porcje)
1 duża cukinia
200g sera halloumi
świeży  tymianek
200g pulpy pomidorowej
80 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z ½ limonki
tabasco
mix sałat
sól,
pieprz
papier do gotowania SAGA
 
Przygotowania:
Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na cienkie paski, następnie doprawić solą i pieprzem.  Ser halloumi pociąć w słupki (ok 2 cm x 4 cm), na każdym z nich ułożyć gałązki tymianku. Każdy kawałek sera zawinąć w cukinię.
Grill rozgrzać do temperatury 240oC. Wyłożyć go złożonym na pół arkuszem papieru do gotowania SAGA One-Up  i ułożyć na nim roladki. Grillować ok. 3-4 minut.
Sos pomidorowy
Pulpę pomidorową wymieszać  z oliwą z oliwek, sokiem z limonki oraz posiekanym czosnkiem i kilkoma kroplami tabasco. Doprawić solą i pieprzem.
Roladki udekorować  mix-em sałat , serwować z  sosem pomidorowym.
Użycie papieru do gotowania SAGA podczas przygotowywania posiłków w kontakt grillu, ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości!
 
Kurczak curry zapiekany w łódce
 
Składniki
350g piersi z kurczaka
2 jabłka
1 banan
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
200ml śmietany 36% (lub mleka kokosowego)
20g masła
sól
pieprz
świeży szczypiorek

Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić na ok. 4 cm kawałki, banan na plasterki, cebulę i czosnek w grubszą kostkę, a jabłko, wraz ze skórką, przeciąć na 8 części.
Kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem i wraz z cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni ok. 3 minuty. Przygotować 4 arkusze A4 papieru do gotowania SAGA, na każdym z nich położyć kawałki kurczaka, jabłko, plasterki banana, a następnie z papieru uformować łódki SAGA. Na górę dodać śmietanę wymieszaną z przyprawą curry. Łódki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 15 minut.
Zalecane jest serwowanie dania w papierowych łódeczkach. Przed podaniem danie można udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem
 
/Mrożony suflet cytrynowy z owocami w marynacie

Składniki:
2 duże cytryny
1 jajko
2 żółtka
30 ml białego wina
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 arkusze żelatyny
2 białka
1½ łyżki cukru
4 recepturki
Przygotowanie:
Dokładnie umyć cytryny w ciepłej wodzie, przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok przy pomocy wyciskarki.
Usunąć łyżeczką lub małym nożem miąższ i odciąć końce z każdej połówki w taki sposób, aby
można było je postawić na stole. Odciąć 4 paski papieru do gotowania SAGA o szerokości 8 centymetrów, następnie owinąć nimi szczelnie połówki cytryn, tak aby powstały rurki zachodzące ok. 2 cm na brzeg każdej połówki cytryny. Zabezpieczyć gumkami i umieść w zamrażalniku.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Używając trzepaczki do jajek w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą ubijać sok z cytryny, jajko, żółtka, białe wino, cukier oraz miąższ usunięty z rozciętej laski wanilii, aż do uzyskania puszystej struktury. Do ciepłej mikstury dodać żelatynę i wymieszać. Przełożyć do chłodnego naczynia i przesunąć na jedną stronę. Ubić białka z cukrem na sztywno i ostrożnie wymieszać z miksturą cytrynową.
Przygotowane wcześniej połówki cytryny napełnić uzyskaną mieszanką, prawie po sam brzeg papieru do gotowania, wstawić do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem delikatnie usunąć papier. Serwować z owocami w marynacie.
Owoce w marynacie:
1 koszyczek drobnych owoców sezonowych
1 łyżeczka cukru pudru
40 ml likieru pomarańczowego lub migdałowego
Owoce umyć, oczyścić i pokroić w razie potrzeby. Cukier wymieszać z likierem. Do tak przygotowanej marynaty dodać owoce i pozostawić na 2 - 4 godziny.
 
Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
150g boczku
1 pęczek pietruszki (posiekana)
100 g pieczarek
sól, pieprz,
8-10 dużych liści kapusty włoskiej
 
Przygotowanie
Obrać ziemniaki, pieczarki wyczyścić, następnie wraz z boczkiem pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w półksiężyce.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do gotowania SAGA. Na papierze rozłożyć połowę liści kapusty, następnie na przemian warstwami ziemniaki, cebulę, boczek, pieczarki, posiekaną pietruszkę, każdą warstwę posypać solą i pieprzem do smaku (ułożyć 3-4 warstwy). Na górę położyć pozostałe liście kapusty, całość nakryć arkuszem papieru SAGA. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140oC około 2 godziny.
Zapiekankę możemy również przygotować w formie pojedynczych porcji zawiniętych w łódki SAGA i podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie dodając do kolejnych warstw np. plastry kiełbasy.



Ciasteczka bezowe
 
Składniki:
250 g mielonych migdałów
750 ml cukru pudru
7 białek
50 ml cukru
barwnik spożywczy
Nadzienie:
dżem lub jagody - według upodobania
bita śmietana
Przygotowanie:
Mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę i zabarwić barwnikiem spożywczym według upodobania. Delikatnie wymieszać pianę z mieszanką z mielonych migdałów i cukru pudru.
Wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem SAGA do gotowania lub pieczenia. Z kolejnego arkusza papieru uformować stożek i wypełnić go powstałą masą. Odciąć rożek i wyciskać masę na blachę formując parzystą liczbę krążków o średnicy 3 cm. Pozostawić na 15 minut, aż stwardnieją lub do momentu utworzenia się skorupki, następnie piec w piekarniku o temperaturze 140°C (160°C) ok. 12 minut.
Połowę ciastek posmarować dżemem, jagodami lub bitą śmietaną, pozostałe bezy położyć na wierzch.


Papier do gotowania SAGA to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Papier do gotowania SAGA z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go, bez użycia tłuszczu do przyrządzania potraw, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGA chroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania. 

www.sagacook.com

Więcej informacji udziela:
Olga Antecka   
Advanced PR
e-mail: oantecka@advancedpr.pl 
tel.:  +48 22 642 10 26
kom.:  +48 606 824 630
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS