Autorzy: Allegra McEvedy, Paul Merrett
Tłumacz: Anna Nowak
rok wydania: 2012
liczba stron: 320
rodzaj wydania: oprawa twarda
format: 188x245 mm
numer ISBN: 978-83-10-12290-2
Najważniejsze zasady "Ekonomii gastronomii":
Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
Kupujcie mądrze i oszczędnie
Nie marnujcie jedzenia
Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach
Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej
W "Ekonomii gastronomii" chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki. Jej sekret to wybieranie możliwie najlepszych składników i ich optymalne wykorzystanie. Dzięki wielu smakowitym przepisom ten poradnik i książka kucharska w jednym pomoże wam w planowaniu i przywróci gotowaniu właściwe mu miejsce - w samym sercu rodzinnego życia.
Jak z kilograma fasoli wyczarować obiady na cały tydzień i jeść jak królowa? Jak z resztek chleba zrobić deser, a z połówki zwiędłego kalafiora kolację? To lepsze niż partyjka sudoku! Dzięki Allegrze i Paulowi marnowanie jedzenia wyda wam się okropnie nudne.
Karolina Domagalska, dziennikarka, ekolożka
Kupując tę książkę, wspierasz Federację Polskich Banków Żywności.