< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Przepisy od marki SAGA !

Nowości produktowe2012-06-01


Kilka kulinarnych inspiracji od marki SAGA. Od przystawki aż po deser:

Nadziewane pomidory ze szparagami na cieście francuskim

Składniki:
1 rulon schłodzonego ciasta francuskiego 
1 żółtko 
16 końcówek białych szparagów 
12 koniuszków zielonych szparagów 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka masła 
4 duże pomidory (około 180 g każdy) 
2 łyżki posiekanej pietruszki 
100 g kwaśnej śmietany 
100 g pokrojonej w kostkę szynki 
2 łyżki miąższu z pomidorów 
sól 
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto i wyciąć z niego 4 okrągłe kawałki - około 10cm średnicy każdy. Z pozostałej części ciasta zrobić krawędzie wokół wcześniej przygotowanych kawałków. Żółtko wymieszać z odrobiną wody i nabłyszczyć ciasto pędzelkiem. Przygotować 4 arkusze A3 papieru do gotowania SAGA, każdy z kawałów ciasta umieścić na środku arkusza następnie z papieru uformować łódki SAGA, końcówki papieru zawiązać sznurkiem kulinarnym. Ciasto piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (200°C). W rondlu zagotować trochę wody, dodać do niej cukier, masła oraz trochę soli. Do wody wrzucić końcówki szparagów i łagodnie gotować na wolnym ogniu przez 7 minut. Następnie osuszyć je na sitku. Pomidory umyć, odciąć jedną trzecią od góry i łyżeczką wyciągnąć środek. Górną część pomidora pokroić w kostkę. Kwaśną śmietanę wymieszać z 2/3 pokrojonej szynki, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz miąższem z pomidorów, całość doprawić solą. Opróżnione części pomidorów wypełnić przygotowaną miksturą i dodać do środka koniuszki szparagów. Górą posypać resztą pokrojonej w kostkę szynki. Tak przygotowane pomidory ułożyć na cieście francuskim i piec w piekarniku kolejne 15 minut w temperaturze 180°C (200°C). Przed podaniem pomidory posypać świeżą pietruszką.

Rolada z kurczaka z szynką oraz pesto

Składniki:

4 cienkie piersi z kurczaka (około 150 g każda)
4 łyżki czerwonego pesto
4 plastry wędzonej szynki (np. parma lub prosciutto) 
pieprz mielony
Przygotowanie: 
Opłukać piersi z kurczaka następnie lekko je osuszyć i posypać pieprzem. Każdy kawałek kurczaka z jednej strony posmarować łyżką czerwonego pesto i uformować rolady.
Wokół każdej piersi zawinąć plaster szynki i tak przygotowane roladki ułożyć na papierze do gotowania SAGA (arkusz około 15 x 15 cm). Papier zawinąć wokół rolad z kurczaka, jego końce zawiązać sznurkiem kulinarnym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (200°C) przez ok. 15 min.
Danie można podawać z ryżem długoziarnistym, dzikim ryżem z brokułami lub świeżą zieloną sałatką.

Ciastka czekoladowo - czereśniowe z kremem waniliowym

Składniki:
10 kromek pieczywa toastowego4 jajka 
20 czereśni w syropie
4 łyżki brązowego cukru 
100 g kuwertury czekoladowej – gorzkiej (ew. czekolada gorzka zawierająca 70% kakao)
1 łyżka cukru pudru 
4 okrągłe foremki do ciastek (średnica ok. 8,5 cm)
Przygotowanie:
Foremki wyłożyć przygotowanymi wcześniej paskami papieru do gotowania SAGA o wymiarach 4x5 cm. Następnie ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Z chleba tostowego odciąć skórkę i pokroić go na kawałki 1x1 cm. Kuwerturę pokruszyć na duże kawałki i odsączyć czereśnie. Ubić jajka w misce, dodać do nich chleb, cukier, czekoladę i czereśnie. Całość włożyć do foremek, zwracając uwagę na to, aby czereśnie i czekolada były rozłożone równomiernie.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C (200°C) przez 15-18 minut. Przed wyjęciem ciastek z foremek odstawić je na kilka minut, następnie delikatnie zdjąć papier i posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem waniliowym.


 Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych

Składniki (4 porcje):

4 piersi z kurczaka
8 łyżek płatków cynamonowych
4 łyżki bułki tartej
4 jajka
4 młode marchewki
sól
olej lub woda
papier do gotowania i pieczenia SAGA

Sposób przygotowania:
Umytą marchewkę pociąć w cienkie wstążki. Pierś z kurczaka pociąć wzdłuż na długie paski i przyprawić sola. Przygotować drewniane szpikulce do szaszłyków i nałożyć na nie kurczaka formułując literę „S”. Sataye obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w rozgniecionych płatkach cynamonowych zmieszanych z bułką tartą. Przygotować arkusz papieru SAGA, wyciąć z niego koło wielkości patelni do smażenia. Na patelnię wlać kroplę oleju lub wody i położyć na nią papier. Na papier kładziemy szaszłyki i smażymy bez dodatku tłuszczu.
Serwować z cienkimi wstążkami surowej marchewki.

Pieczone truskawki z lodami waniliowymi

Składniki (4 porcje):

8 żółtek
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
32 truskawki
4 łyżki lodów waniliowych
świeża mięta
papier do gotowania i pieczenia SAGA

Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie umyć, następnie pokroić je na drobne kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Przygotować cztery arkusze papieru SAGA, każdym z nich wyłożyć małe naczynie żaroodporne (może być filiżanka). Do każdego naczynia włożyć truskawki, następnie zalać je masą z żółtek. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200oC ok. 10 minut.  Upieczone truskawki wyjąć z filiżanek i w papierze przełożyć na talerz, górę udekorować łyżką lodów waniliowych oraz świeżą miętą.

Domowe lizaki malinowe

Składniki (od 10 do 16 lizaków z zależności od ich wielkości):
2 łyżki soku malinowego
4 łyżki cukru
4 kostki czekolady
10-16 patyczków drewnianych
papier do gotowania i pieczenia SAGA

Sposób przygotowania:
Powoli podgrzać sok malinowy z cukrem do uzyskania konsystencji delikatnego karmelu. Przygotować arkusz papieru do gotowania SAGA i wylać na nim kółka z karmelu, po chwili zetrzeć na karmel czekoladę i do połowy koła włożyć patyczku. Po wystudzeniu lizaki są gotowe do jedzenia
 
Burgery drobiowe



Składniki (4 porcje/ 8 bułeczek):
400g podudzia z kurczaka lub piersi kurczaka
100ml śmietany 30%
sól
pieprz
1 duży pomidor
8 małych plasterków sera żółtego
100ml jogurtu naturalnego
50 g keczupu
kilka plastrów ogórka zielonego
kilka plasterków rzodkiewki
sałata zielona
8 sztuk małych bułeczek
papier do gotowania i pieczenia SAGA
Sposób przygotowania:
Zmiksować lub zmielić mięso kurczaka. Dodać śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić masę. Przygotować arkusze papieru SAGA. Uformować małe kotlety i grillować w kontakt grillu przez ok 8 minut między złożonymi arkuszami papieru. Bułki przeciąć na pół i grillować ok 2 minuty - również przy użyciu złożonego arkusza papieru SAGA. Jogurt zmieszać z keczupem i smarować połówki bułek. Następnie ułożyć  na nich sałatę ser, grillowany kotlet i warzywa.

Papier do gotowania SAGA to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Papier do gotowania SAGA z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go, bez użycia tłuszczu do przyrządzania potraw, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGA chroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania.

www.sagacook.com

Więcej informacji udziela:
Olga Antecka  
Advanced PR
e-mail: oantecka@advancedpr.pl
tel.: +48 22 642 10 26
kom.: +48 606 824 630

KOMENTARZE
2012-06-28Marika
Ten papier jest na prawdę wspaniały, nie dość, że potrawy w nim przygotowane smakują i wyglądają wspaniale to jeszcze tradycyjne polskie (ciężkie) jedzenie można znacząco odchudzić. Nie rozmięka, nie przemaka, nie rwie się. Super!!
2012-06-28Ania
Papier używam już długo, ale chyba jutro wyczaruje moim dzieciom takie cuda, na pewno zjedzą wszystko bez marudzenia bo wygląda przepysznie, szczególnie Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych :) Aż sama mam na to ochotę ;)
2012-06-29kokogotowaniespoko
Akurat pare dni temu kupiłam syrop malinowy na przeziebienie... leczenie sie lizakami bedzie chyba najsmaczniejszą formą rekonwalescencji ;)
2012-07-12Jarzebina
super przepisy!!! :) A papier w kuchni sprawdza się rewelacyjnie!
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS