< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Konkurs „Łosoś norweski w polskiej kuchni” zakończony!!!

Wydarzyło się2012-05-11

W finale wzięło udział 6 szkół gastronomicznych, po dwie 2-osobowe drużyny z każdej szkoły:

Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku:
1. Damian Gabiński, Damian Turczyniak
2. Mateusz Kozłowski, Wojciech Kierzkowski

Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdynii:
1. Bartosz Kamiński, Łukasz Kwidziński
2. Ilona Truszkowska, Michał Freiberg

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
1. Adrian Konofalski, Mateusz Nowokuński
2. Adrian Bujak, Karolina Mietła

Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska
1. Igor Sinoracki,, Mikołaj Szymański
2. Adam Ziółek, Maciej Osiński,


Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska
1. Bartek Królikowski, Daniel Majewski
2. Mateusz Litwińczuk, Marcin Sarna

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, ul. Reymonta 2
1. Miriam Cieślar, Katarzyna Rusz
2. Marek Pilch, Łukasz Świtała

Zadania konkursowe były dwa:
• przystawka z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym użyciem 2 z 5 przygotowanych polskich produktów: chrzanu, rzodkiewki, twarogu, bryndzy oraz boczku oraz dowolnych składników dostępnych na wspólnym stole.
• danie główne z norweskiego łososia świeżego to wariacje na temat polskich klusek i świeżego łososia norweskiego.

Oceniane były: 
• Kreatywność
• Smak
• Podanie dania
•  Umiejętność krótkiej prezentacji dania i uzasadnienie doboru składników przed jury

W jury zasiedli
• Hanna Szymanderska – autorka ponad 30 książek kucharskich, które łącznie osiągnęły ponad milion nakładu; wybitna znawczyni polskiej kuchni regionalnej.
• Adam Chrząstowski – szef kuchni i właściciel  restauracji Ancora w Krakowie.  Jego wielki kulinarny talent oraz doświadczenie pozwalają mu odkrywać na nowo smaki kuchni polskiej.  W 2011 roku został mianowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych  głównym konsultantem kulinarnym departamentu koordynacji przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej.  Szerszej publiczności znany m.in. z Kuchni+
• Andrzej Polan – szef kuchni w Hotelu Novotel Airport Warszawa, miłośnik ryb i polskich smaków. Szerokiej publiczności znany z prowadzenia autorskiego kącika kulinarnego w Dzień Dobry TVN, a wcześniej gospodarz programu „Między Kuchnią a Salonem”.
• Jostein Medhus – z Akademii Kulinarnej w Oslo – konsultant w zakresie produktów spożywczych. Kapitan Narodowej Norweskiej Drużyny Kulinarnej. Szef kuchni w wielu norweskich restauracjach.


Konkurs poprowadził i czuwał nad jego przebiegiem Juliusz Donajski – redaktor naczelny Magazynu Food Service i Prezes Wydawnictwa VFP Communications.

W zmaganiach indywidualnych bezkonkurencyjny okazał się duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie: Igor Sinoracki
i Mikołaj Szymański. Jury zachwyciła ich prosta, lekka, wiosenna przystawka z wędzonego łososia norweskiego ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i sosem jogurtowo-chrzanowym. Zwycięskie danie główne to kopytka szpinakowe z delikatną nutą gałki muszkatołowej i polędwica z łososia norweskiego, gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu jej smak podbił nawet serce Josteina Medhusa – uznanego norweskiego szefa. „Nie sądziłem, że poziom będzie aż tak wysoki” – powiedział.

Drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie Mateusz Litwińczuk  i Marcin Sarna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie oraz Bartek Królikowski Daniel Majewski – trzecie miejsce.

W ostatecznej klasyfikacji punktowej najlepszą szkołą okazał się Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie i to oni wygrali 200 kg norweskiego łososia, do wykorzystania podczas zajęć praktycznych z uczniami i do konkursów kulinarnych w roku szkolnym 2012/2013.

Największym wydarzeniem Konkursu były odwiedziny Norweskiej Pary Królewskiej. Na pół godziny swoją obecnością finał zaszczycili, składający oficjalną wizytę w Polsce Jego Królewska Mość Harald V i Jej Królewska Mość Królowa Sonja !



Gości oprowadzał Bogdan Gałązka – szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku.
Norweska Para Królewska obejrzała film z eliminacji szkolnych, a następnie gotowe dania konkursowe. Andrzej Polan i Adam Chrząstowski opowiedzieli o programie edukacyjnym dla szkół gastronomicznych, poprzedzającym konkurs oraz o wadze programów zwiększających umiejętności młodzieży (zwłaszcza z zakresu obróbki i przygotowywania ryb). Hanna Szymanderska zrobiła krótki rys historyczny na temat tradycji przygotowywania ryb, w tym łososia  w kuchni polskiej. Jostein Medhus, porównując konkursy szkolne w Polsce i Norwegii,  wyraził swoje wielkie uznanie dla polskiej młodzieży.

W obecności Jego Królewskiej Mości Haralda V i Jej Królewskiej Mości Królowej Sonja. Norweska Minister Rybołóstwa Pani Lizbeth Berg-Hansen wręczyła czwórce finalistów z Poznańskiej czek na 200 kg łososia norweskiego, a Jostein Medhus wręczył Igorowi Sinorackiemu oraz Mikołajowi Szymańskiemu nagrody główne: profesjonale zestawy noży oraz sprzęt audio. 

Partnerem medialnym Programu Edukacyjnego i Konkursu jest Magazyn Food Service.
Partnerem Konkursu jest DORA METAL

Zwycięskie danie:

POLĘDWICA Z NORWESKIEGO ŁOSOSIA ZE SZPINAKOWYMI KOPYTKAMI  I EMULSJĄ Z SELERA I MUSZTARDY

 400 g polędwicy z łososia norweskiego
• 250 g ziemniaków
• 50 g szpinaku
• 1 jajko
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 50 g mąki pszennej
• 1 litr oliwy z 2-go tłoczenia
• 30 ml oliwy z 1-go tłoczenia
• łyżka musztardy i miodu
• 1 seler naciowy
• 100 ml wody
• 100  g cukru
• 2 młode buraczki
• liść laurowy, pieprz, tymianek, rozmaryn

Przygotowujemy kopytka – ziemniaki gotujemy, szpinak siekamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąkę, białko z jajka oraz gałkę muszkatołową. Zagniatamy, formujemy kopytka, gotujemy.
Oliwę z 2-go tłoczenia z pieprzem, liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem podgrzewamy do 52 st. Do oliwy delikatnie wkładamy łososia i gotujemy 10 min.
Emulsja z selera – wodę mieszamy z cukrem i zalewamy syropem selera. Miksujemy, przecieramy przez sitko i na wolnym ogniu redukujemy, aż zgęstnieje.
Emulsja musztardowa – z oliwy, musztardy, soku z cytryny przygotowujemy sos – zmieszane składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gotową emulsją polewamy zblanszowane różyczki brokuła.
Danie układamy na listkach botwinki.

Smacznego !!!! 

Więcej informacji:
Milena Niedziela
mniedziela@advancedpr.pl
Tel. +604 97 14 87

Redakcja portalu Papaja.pl bardzo serdecznie dziękuje Milenie Niedzieli za zaproszenie na to niecodzienne wydarzenie z udziałem króla i królowej Norwegii. Czujemy się zaszczyceni i  docenieni. Gratulujemy organizacji i deklarujemy współpracę w przyszłości.

KOMENTARZE
2012-05-12rozgoryczony
fajnie się robi kpiny ze szkół,warszawskie szkoły znowu wygrały, po co ten konkurs dla kasy
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS